Šport
285 ogledov

Bertoncelj do naslova evropskega podprvaka

Bertoncelj Twitter
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu na konju z ročaji osvojil srebrno odličje. Drugo mesto si je delil s Hrvatom Robertom Seligmanom. Zmagal je Irec Rhys McClenaghan. Bertoncelj si je pritelovadil tretjo kolajno na prvenstvih stare celine, leta 2010 v Birminghamu in leta 2014 v Moskvi je bil tretji.

McClenaghan je v finalu najboljše osmerice dobil oceno 15,300, Bertoncelj in Seligman pa 14,866.

Bertoncelj je v četrtkovih kvalifikacijah končal na sedmem mestu, višje bi končal, če bi naredil seskok, pred katerim je zastal in se zatresel. Kljub temu je bil pred finalom optimističen, verjel je v medaljo in jo na koncu tudi dobil.

Na konja je šel kot zadnji, vedel je, kakšno rezultatsko letvico so postavili njegovi tekmeci in pogumno jo je napadel. Večjih napak ni počel, ko je seskočil, in čez nekaj trenutkov dobil oceno, je bil razumljivo presrečen.

Že z medaljo okrog vratu je uvodoma dejal, da je kolajna lažja, kot je bila celotna tekma. "Veš, kaj moraš narediti, ko si zadnji na vrsti. In veš, da si tega sposoben. To je bil ena težjih tekem. Bil sem v transu, nisem se pustil zmotiti," je dejal 34-letnik.

Bertoncelj | Avtor: Twitter Twitter

Ircu je športno priznal prepričljivo zmago, o vrstnem redu na zmagovalnih stopničkah je z nasmeškom povedal: "Mali ima jajca, to je pokazal. V prvem finalu je osvojil medaljo. Stara kozla sva ga podila. Ne bi se moglo lepše razplesti za medsosedske odnose."

Čeprav šteje že 34 let, kar je za telovadce že kar veliko, se ne namerava ustaviti. "Medalja mi daje veliko energije za naprej. Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim, je, koliko časa bom še telovadil. Danes sem dal odgovor. Medaljo bomo zelo dobro proslavili. Drugače ni vredna. Naprej pa grem tekmo po tekmo. Nisem več rosno mlad. Dokler bo volja, zdravje, rezultati, ne vidim razloga, da bi nehal."

Zadovoljen je bil tudi njegov trener in selektor slovenske moške reprezentance Sebastijan Piletič. "Treba je narediti vajo, kot jo znaš. Sašo je naredil, kot zna. Dobil je oceno, ki si jo zasluži," je med drugim dejal.

Bertoncljeva medalja je 17. slovenska na EP. Preostalih 14 sta zbrala Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan. Petkovšek je bil štirikrat zlat (2000, 2006, 2007, 2008), trikrat drugi (1998, 2002, 2009) ter dvakrat bronast (2005, 2012) na bradlji, Pegan pa je bil na drogu dvakrat zlat (1994, 2004), enkrat srebrn (2007) in dvakrat bronast (2000, 2008).

Stevens Evropsko prvenstvo Šport Stevens Sloveniji priplaval 100. kolajno na velikih tekmovanjih

Slovenija je po zaslugi Bertonclja na evropskih prvenstvih v Glasgowu v šestih športih prišla do druge medalje. Prvo je osvojil plavalec Peter John Stevens, ki je bil bronast na 50 metrov prsno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.