Šport
13 ogledov

Bertoncelj po kolajno na SP: "Glavni cilj!"

Mitja Petkovšek Petkovsek Sašo Bertoncelj Benjamin Kovač
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Tokiu, ki se bo s kvalifikacijami začelo v petek, vse podredil le enemu cilju: prvič v karieri bi se rad s SP domov vrnil s kolajno na konju z ročaji. To posledično bržčas tudi pomeni, da bi si obenem pritelovadil nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu.

Poleg tega, da se bo moral Sašo Bertoncelj najprej skozi nedeljske kvalifikacije prebiti med najboljšo osmerico konjenikov sveta, nato pa v finalu končati na stopničkah, bo moral nastopiti še na parterju in preskoku ter na obeh orodjih prejeti 85 odstotkov povprečne ocene. Na zadnjem SP lani v Rotterdamu, ko se je Mitja Petkovšek šele vračal po poškodbi, je bil 27-letni Škofjeločan edini slovenski finalist prvenstva. Prvič v karieri se je na SP prebil v finale na konju z ročaji, tako da je imela Slovenija lani po natanko 40 letih, po SP leta 1970 v Ljubljani, ko sta med elito nastopila legendarna Miro Cerar in Miloš Vratič, spet finalista na tem orodju. V finalu je nato naredil napako, ki ga je potisnila na osmo mesto, a kljub temu je naredil velik korak naprej. Že takrat je poudaril, da bo sezona 2011/12 njegova najpomembnejša v karieri.

Naslednji korak se zdi samoumeven - dobra izvedba in posledično tudi lepa uvrstitev. Bertoncelj je prvenstvo v Tokiu dočakal dobro pripravljen. "Vsakič, ko se pripravljam na večjo tekmo, dam vse od sebe, da si lahko nato rečem, da sem se potrudil, kolikor sem se lahko. Tako na tekmi nikoli nimam slabega občutka, kaj bi bilo, če bi še več treniral, saj se več ne da. Tudi zdaj lahko zatrdim, da se v danem položaju bolje ne bi mogel pripraviti. Verjetno pa bi, če bi bil ves čas zdrav, lahko iz sebe iztisnil še kaj, a mislim, da sem res storil vse, kar sem lahko, da bi dosegel svoj cilj," je uvodoma o pripravah povedal telovadec Narodnega doma.

V pripravljalnem obdobju je Bertoncelj skoraj na vsaki tekmi nastopil z drugačno sestavo, a preizkušanje se je izplačalo, saj je zdaj našel tisto, s katero se bo predstavil v nedeljskih kvalifikacijah: "Prav z namenom, da vidim, kako so vaje pripravljene, sem se vsakič znova odločil za drugačno. Zdaj vem, da bom v kvalifikacijah zagotovo nastopil s sestavo s težavnostjo 16,500 točke, takšno, s kakršno sem nastopil v kvalifikacijah jesenskih svetovnih pokalov v Mariboru in Gentu, pa na lanskem evropskem prvenstvu ... V bistvu sem jo izvajal skoraj celotno lansko sezono in upam, da bo to vaja, ki mi bo prinesla želen rezultat - finale."

Bertoncelj sicer ima nekaj težav z zdravjem, vendar gre za manjše poškodbe, ki se mu vlečejo še od konca lanske sezone. A zato ne trenira nič manj zavzeto: "Ne, prav nič se ne 'šparam', je pa res, da moram biti bolj pazljiv in si po vsakem treningu zmasirati roko. K sreči me poškodba ne ovira preveč."

Po lanski izkušnji na Nizozemskem se želi Bertoncelj spet prebiti med osmerico najboljših: "Tako je. Prva želja je gotovo finale. Rekel bi, da je ta želja letos še bolj realna, kot je bila, denimo, lansko leto. Zdaj vem, da ob normalni izvedbi na konju sodim med najboljše na svetu. A še vseeno bo treba narediti lepo vajo, kar seveda ni lahko. Od tam pa bom razmišljal naprej." V smehu je dodal, da si želi ponovitev zgodbe z evropskih prvenstev: "Očitno gre pri meni vse malo bolj počasi. A če bo šlo tako, kot na evropskih prvenstvih, bom zelo, zelo zadovoljen. V prvem finalu kariere sem 'kiksnil', v naslednjem pa sem tekmo končal s kolajno. Prav ničesar ne bi imel proti ponovitvi takšnega scenarija."

Ob tem poudarja, da se bo z letošnjega SP vrnil zadovoljen le s kolajno. "Definitivno me bo letos zadovoljila le kolajna. Pa ne, da bi jo napovedoval, ker je ta trenutek še zelo, zelo daleč. Gre za težko dosegljiv cilj, a to si moram reči, da lahko vsak dan tako veliko treniram. Če si ne bi zastavil tako visokega cilja, bi verjetno težko prestal toliko napora na treningu. Kolajna je moj glavni cilj in bi bila tudi največje zadovoljstvo," je še pojasnil Bertoncelj in dodal: "Kaj pa vem? Morda bo pa tudi kaj manj, pa bom vseeno lahko zadovoljen. Če bom vrhunsko naredil težjo sestavo z izhodiščem 16,700 točke, pa vseeno ne bo dovolj, res ne vem, ali bom zadovoljen ali ne. Bomo videli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.