Šport
25 ogledov

Bertoncelj v finale po "živčni vojni"

Bertoncelj svetovni pokal Doha Aspire Dome Katar gimnastika konj Reuters
Sašo Bertoncelj in Rok Klavora sta v današnjih kvalifikacijah gimnastičnega evropskega prvenstva v Moskvi doživljala živčno vojno. Ta je imela za telovadca različen razplet: Bertoncelj se je kot sedmi uvrstil v sobotni finale, Klavora pa je na parterju za las ostal brez. Tako kot Mitja Petkovšek, ki je naredil veliko napako pri seskoku z bradlje.

"Nisem zadovoljen s svojim nastopom. Škoda je napake pri vretenu, ki me ni stala le finala, ampak bi brez nje imel ta čas tudi prvo oceno tekmovanja. Nisem dobre volje, ker sem verjetno zapravil finale. Dvomim, da bo dovolj. Do konca tekmovanja bo še dolga in šlo bo precej živcev," je takoj po nastopu poklapano povedal Sašo Bertoncelj, tretjino telovadcev pa so nastopi še čakali.

"Malo sem žalosten, ker je bilo na zadnjih dveh evropskih prvenstvih že 14,6 dovolj za finale, pa nisem bil zdrav, zdaj pa 15,233 ne bo dovolj, kar me malo jezi. Očitno nisem rojen pod srečno zvezdo," je še dodal Škofjeločan, ki pa se mu je "srečna zvezda" le prikazala, saj se je kot sedmi uvrstil v sobotni finale, kjer bo lahko napadal svoje drugo odličje z EP:

"Ne vem, kaj naj rečem in komu naj se zahvalim, sebi zagotovo ne, saj nisem naredil vaje tako, kot sem si želel. Fantje pravijo, da razen tiste napake ni bilo slabo, hvala bogu sem druge stvari tako dobro naredil, da je bilo dovolj. Četudi za las. Kaj naj rečem? Zelo sem vesel in tudi zelo utrujen. Čakati sem moral do zadnjega telovadca in bila je prava živčna vojna. Sam bi namreč, sodeč po dosedanjem poteku kariere, lahko že napisal kakšno knjigo o devetih mestih in kako se telovadec ali športnik počuti ob devetih mestih, tako da do zadnjega nisem verjel, kako bo. A po takšnem razpletu sem lahko le vesel," je še dodal Bertoncelj.

Klavora prvič do 15 točk

Zelo dobro je svoje delo na prvenstvu opravil Rok Klavora, ki je na parterju prvič na veliki tekmi dosegel 15 točk. "Jaz sem s svojim nastopom zelo zadovoljen. Izvajal sem novo sestavo na parterju z izhodiščno vrednostjo 16,300 točke, naredil sem jo celo malo lepše od pričakovanj. Bilo je nekaj nepotrebnih napakic, ki kaj lahko stanejo finala, tako da bom počakal do konca tekme in upal na najboljše," je takoj po nastopu povedal 24-letni telovadec, ki je imel na uradnem treningu precej težav, danes pa je telovadil kot prerojen.

"Škoda, da sem za las ostal zunaj elitne osmerice. Malo me je vseeno potrlo, saj sem bil zelo blizu, pa tudi ob spremljanju nastopov tekmecev vidiš, da sodniki telovadcem iz 'močnih' držav radi malo pogledajo skozi prste," je po koncu tekme dejal Klavora in v isti sapi poudaril: "Vsekakor pa je dejstvo, da sem rezerva za finale na evropskem prvenstvu, zame v prvi vrsti motivacija za naprej, da moram še bolj trenirati, še bolj garati, da bom boljši tudi od sodniških spletk."

Petkovšek Tournament of Masters svetovni pokal bradlja Cottbus | Avtor: EPA EPA
Seskok odnesel finale Petkovšku

Tako Mitja Petkovšek kot Alen Dimic sta po opravljenih treningih na prizorišču evropskega prvenstva v moskovskem olimpijskem športnem centru opozarjala, da je bradlja nova, da se obnaša drugače, kot so telovadci vajeni, tako da bo treba biti še posebej pozoren pri seskoku. Na koncu sta oba naredila isto napako; pri seskoku z orodja ju je odneslo preveč naprej, tako da sta se oprla na roki, kar je izvedbeno enako padcu. Seskok, ocena je bila 14,266 točke, je tako Petkovšku odnesel nedeljski finalni nastop in priložnost, da bi zbirko devetih kolajn s prvenstev stare celine dopolnil še z deseto.

"Danes sem se počutil zelo dobro, tudi seskok sem na ogrevanju naredil z lahkoto, na koncu kvalifikacijske vaje pa sem bil tako utrujen, da sem povsem izgubil občutek, kje sem. Seskok je bil dober, a sam sem bil povsem 'dezorientiran', tako da sem se prehitro odprl in doskočil na vse štiri," je v olimpijskem športnem centru po nastopu povedal Petkovšek, ki je velik del treninga spomladi izgubil zaradi poškodovanih dlani: "Sem brez prakse, nimam pravih tekmovalnih občutkov, preslabo sem natreniran. Mislim, da je to glavni razlog. Škoda, če bi mi seskok z malo več sreče uspel, ne bi bilo vprašanja. A zdaj je, kar je."

Mnogobojec Dimic je bil do zadnjega nastopa, vaje na krogih, na dobri poti v finale mnogoboja, nato pa je naredil dve veliki napaki, tako da je z zbirom 80,107 točke zaostal za finalom. V četrtek bodo v Moskvi na sporedu kvalifikacije v ženski konkurenci, slovenske barve pa bosta zastopali Teja Belak (preskok, gred) in Saša Golob (gred, parter).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.