Šport
20 ogledov

Biatlonci dan po odprtju že za prvo kolajno

Soči 2014 Fak novinarska konferenca biatlon Stanko Gruden/STA
Dan po odprtju olimpijskih iger bodo biatlonci (ob 15.30 po našem času) že začeli bojem za prve kolajne. V sprintu na 10 kilometrov bodo nastopili pred štirimi leti bronasti Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl.

Vodja biatlonske ekipe Matej Oblak je dan pred tekmo optimistično razpoložen, podoben vtis je dajal glavni trener Uroš Velepec.

"Tudi Marič, ki je imel težave s hrbtom, je danes bolje in je imel manj bolečin. Fakovo zdravstveno stanje je prav tako dobro, pravzaprav je vsak dan boljše. In glede na vse težave prejšnji mesec je optimalno pripravljen. Bauer pa pravi, da je celo v najboljši formi letos," je dejal Oblak.

"Na dno prideš kot Franz Klammer"

Velepec je ocenil, da je v celotni biatlonski vrsti trojica, ki se lahko poteguje za najvišja mesta; poleg Faka še Klemen Bauer in edina letošnja slovenska olimpijka v tem športu Teja Gregorin.

"To nas zelo veseli, saj končni izkupiček ni odvisen le od enega posameznika. Fak je zaradi zdravstvenih težav nekaj odstotkov slabše pripravljen, kot je bilo načrtovano. Tekaško je zelo hiter in vse nas zelo preseneča, da toliko da od sebe, ker je izpustil toliko treningov," je ugotovil Velepec. O progi, ki ima dokaj lahek prihod na strelišče glede na druga velika tekmovanja, pa je dejal:

"Kar se proge tiče, je podobna tisti, na kateri smo že tekmovali. En klanec so na vrhu malo porezali, da je hitrost na spustu malo nižja. Še vedno pa prideš na dno kot Franz Klammer. Poleg tega se nizajo ovinki in zelo dobro bo treba tudi smučati, da se pridobi kakšno sekundo. Počitka ni nikjer na celo progi, razen ko se spustiš na strelišče. Žal mi je, da nimamo tekem dopoldne, ker je vreme vedno boljše, kot popoldne, ko se privlečejo oblaki in se spusti megla na strelišče. Ker je biatlon najbolj popularen šport na smučeh v Rusiji, so nas potisnili v najbolj gledan večerni termin. Kar je tudi dobro. Odločala bo glava. Tudi tisti fantje, ki znajo ustreliti ničlo, na OI včasih malo počepnejo. Tu je Jakov eden močnejših."

Preprosto – uživanje

Fak je ne glede na lažji prihod na strelišče ocenil, da bo treba biti za vrhunske nastope odličen in na zelo visoki ravni tako v streljanju kot v teku.

"Sam se nimam česa bati in bom enostavno užival v tekmi," je dejal. Po sončnih dnevih se obeta poslabšanje vremena že na začetku prihodnjega tedna.

Nikoli ni trdil, da je tekmovalec za velike tekme

"To je dobro. Vse je treba sprejeti, pa to tudi, če bo snežilo ... Vse skupaj moraš imeti v glavi enostavno sestavljeno. Vreme in vse ostalo bo pač tako, kot bo. Vse je treba opraviti z običajno rutinsko proceduro pred tekmo in na njej pokazati vse svoje znanje," je dodal Fak, za katerega pravijo, da je tekmovalec za velike tekme.

"Sam nisem tega nikoli trdil, vendar sem se na velikih tekmovanjih vedno dobro odrezal. Raje bi videl, če bi imel mirno sezono brez težav in poškodb. V tem mesecu že jem normalno, prej pa nisem mogel in mi je pobralo kar nekaj moči. Moja pripravljenost pa zaradi poškodbe že prej ni bila najboljša. Malo preveč je bilo vsega v tej zimi. Bom pa uporabil svoj talent," je zatrdil Fak. Klemen Bauer je bil na zadnjih igrah četrti, tri sekunde ga je ločilo od Fakovega brona.

Marič Soči 2014 olimpijske igre biatlon trening | Avtor: EPA EPA

Marič tudi s protibolečinskimi sredstvi, če bo treba

"Moja strelska forma je dobra. Strelišče mi ugaja. Prihod ni med najbolj zahtevnimi, proga pa je dokaj težka. Dobro mi gre in lepo stopnjujem formo," je dejal Bauer. Janez Marič se je bolj kot s tekmeci ukvarjal z bolečim hrbtom, pri tem pa mu je pomagal tudi češki kiropraktik. V Ruhpoldingu se je na tekmi za svetovni pokal zaletel v tekmovalca na progi.

"Nastopil pa bom tudi, če bom moral zato vzeti sredstva proti bolečinam," je zatrdil Marič. Peter Dokl bi bil na posamični tekmi zadovoljen z uvrstitvijo med prvih 40, sam pa največ upov polaga na štafetno tekmo, na kateri lahko Slovenija poseže po najvišjih mestih.

Gregorinova stopnjuje izide

Teja Gregorin je na olimpijskih igrah v Sočiju edina slovenska biatlonka, saj se mešani štafeti za las ni uspelo uvrstiti na OI. Prvič bo nastopila v nedeljo ob 15.30 po slovenskem času, ko bo na programu sprint na 7,5 km.

"Prihod na strelišče je malenkost lažji, kot na večini drugih tekem. To pa ni nobena prednost. Hitro se zgreši kakšen strel, posebej, če se spusti megla. Upam, da bo vreme normalno zdržalo. Ravno v času, ko imamo tekme, se običajno spusti megla. Upam, da ta ne bo krojila usodo tekme. Zaenkrat na strelišču nisem imela nobenih težav, tudi trening z višjim srčnim utripom mi je dobro uspel," je priprave strnila 33-letna Gregorinova.

Zdrava in brez težav

Največji uspeh doslej je s srebrom dosegla na svetovnem prvenstvu leta 2009 v južnokorejskem Pjongčjangu, kjer bodo naslednje zimske OI. Na igre v Sočiju se je pred prihodom v Rusijo pripravljala na Pokljuki, kjer so našli podobno progo, kot bo na OI.

"Že tam smo poskusili, kako bo šlo. Proga je res težka, toda pogoji bodo za vse enaki in tista, ki bo boljša, bo pač boljša," je dejala Gregorinova, ki je še kot smučarska tekačica nastopila na OI leta 2002 v Salt Lake Cityju, kjer je bila posamično najvišje na 34. mestu. Štiri leta pozneje je bila na OI v Torinu že biatlonka in prav v sprintu na 7,5 km je dosegla najboljši posamični izid. Bila je 14., na zasledovalnem teku na 10 km pa je nato izgubila dve mesti. Peta je bila nato leta 2010 na OI Vancouvru na tekmi s skupinskim startom, deveti mesti pa je zasedla še v sprintu in na zasledovalni tekmi.

"Upam, da bo šla tradicija olimpijskih uspehov še naprej in bom uspešna na novi veliki tekmi. Mislim, da sem dobro pripravljena in bom poskusila prikazati najboljši izid v tej sezoni prav na OI. Zime nisem začela najboljše, vendar se forma počasi vzpenja. Želim si, da bi bila tu še boljša, kot na zadnjih tekmah v svetovnem pokalu, in da smo formo na zadnjih treningih uspeli nadgraditi. Zdrava sem in nimam nobenih težav. Upam, da bo tako do konca OI," si je zaželela Gregorinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.