Šport
18 ogledov

Biatlonski super ponedeljek

ole einar bjoerndalen biatlon olimpijske igre soči Reuters
Biatlonci so na Krasnaji Poljani pri Sočiju danes zaradi megle ostali brez nastopa s skupinskim startom, po mnenju mnogih najbolj zanimivi biatlonski preizkušnji.

Mednarodna biatlonska zveza in prireditelji tekmovanj so bili danes deležni številnih pohval zaradi hitrega sprejemanja odločitev. Sprva so start tekme preložili s 16. na 17. uro, a že ob 16.20 je bila sprejeta odločitev, da se moška tekma prestavi na ponedeljkovo jutro.

Več dela bodo imeli zaradi jutranje ure predvsem serviserji, tekmovalci pa so se danes pravočasno vrnili v olimpijsko vas. "Biatloncev nismo želeli pustiti na stadionu, da bi tukaj čakali v nedogled," je povedal tekmovalni direktor IBU Franz Berger.

Bjoerndalen po rekord, Fak z velikimi načrti

Nedvomno bo biatlon eden osrednjih dogodkov na igrah. Že zjutraj bo tretjo zlato medaljo napadal dvakratni olimpijski prvak iz Sočija Francoz Martin Fourcade, rekord bo v isti disciplini lovil tudi Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki mu za absolutni rekord na zimskih igrah manjka še ena zlata medalja, s katero bi na večni lestvici najboljših prehitel rojaka, sicer smučarja tekača, Bjoerna Daehlija. Velike načrte ima tudi slovenski predstavnik Jakov Fak, ki v uvodnih treh nastopih ni zadovoljil lastnih pričakovanj.

Domračeva po hat-trick zlatih odličij

Gregorin Soči 2014 olimpijske igre podelitev kolajne kolajna br | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Nič manj zanimiva ne bo ženska tekma, kjer bo pod posebnim drobnogledom prav tako dvakratna zmagovalka Belorusinja Darja Domračeva. Slovenski navijači upajo na še eno presenečenje Teje Gregorin, ki je bila tretja že v zasledovanju in potrdila, da se dobro znajde v skupni konkurenci v smučini in na strelišču. Francoz in Belorusinja bi z zmago postala lahko tudi najboljša posameznika iger.

Odpoved biatlonske tekme in preložitev na naslednji dan je redkost v zgodovini olimpijskih biatlonskih tekem. Doslej se je to zgodilo dvakrat, obakrat na Japonskem - enkrat leta 1972 v Saporu in nato leta 1998 v Naganu. Danes je bila megla na strelišču pregosta za izvedbo tekme, v skrajnem primeru bi imeli eni tekmovalci lahko bistveno boljše pogoje od drugih. "Sprva smo se posvetovali, a ker so bile tudi napovedi vremenoslovcev slabe, smo tekmo prestavili za en dan," je še dejal Berger.

Favoriti in dolžniki

Favoritov in dolžnikov za nedeljsko tekmo je veliko. V ženski konkurenci je to nemška vrsta, ki ni bila niti blizu želeni medalji. V moški konkurenci pa je praznih rok zaenkrat Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je napovedoval medalje, po dobrih nastopih Fourcada in Bjoerndalna pa je bil na tekmah nato kar malo pozabljen. "Sam ne vem, kaj se dogaja in presenečen sem, da sem bil tako daleč od najboljših. Pred nastopi sem se počutil res dobro in zdaj ima še eno priložnost," je v nedeljo še enkrat dejal 28-letni Svendsen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.