Šport
15 ogledov

Biki dobili triler v Tivoliju, Raza brez usmiljenja

Fikrt Mušič Tilia Olimpija Acroni Jesenice Anže Petkovšek
Tilia Olimpija je na epskem obračunu z Red Bull Salzburgom v Tivoliju izgubila po podaljšku, potem ko je kapetan Žiga Pance zabil dva gola in izsilil dodatnih pet minut, Salzburg pa je zadel v enem prvih napadov (5:6). Acroni Jesenice so pri Beljaku izgubile z visokih 0:6, za domače pa je dva gola zabil nekdanji jeseniški junak Tomaž Razingar.

Ljubljančani so v prejšnjem kolu gostovali pri vodilnem Linzu in izgubili, a so igrali močno oslabljeni. Tokrat je v Tivoli prišel stari znanec Salzburg, v Ljubljani že leta ne prav priljubljen tekmec, ki se je po slabem začetku sezone pobral in je zdaj že na drugem mestu lestvice. Pred tremi tedni sta se ekipi že pomerili v Tivoliju in tedaj so Ljubljančani naredili preobrat in po podaljšku slavili zmago s 3:2.

Tudi na današnji tekmi so bili domači zdesetkani in so komajda sestavili tri peterke. Vseeno pa so se pogumno podali v boj s tekmeci s Solnograškega. Vratar Jean Phillipe Lamouerux, ki se je po tekmi premora vrnil med vratnici, je sicer prvič klonil v peti minuti, nato pa so svoje priložnosti imeli tudi domači. Po prodoru Petra Šachla je odbiti plošček za hrbet Joshue Tordjmana pospravil Miha Verlič, med deseto in 12. minuto pa so imeli dve minuti dva igralca več na ledu, vendar niso zadeli. Svoj "power-play" pa so že pred tem izkoristili gosti. A tri minute pred koncem tretjine je Matej Hočevar spretno potisnil plošček pod vratarjem Salzburga za izenačenje, minuto pozneje pa so tekmeci Žigo Panceta po prodoru ustavili s prekrškom in glavni sodnik je dosodil kazenski strel. Izvedel ga je kar sam kapetan Ljubljančanov, vendar je Tordjman njegov strel ubranil.

Začetek druge tretjine je bil slab za zmaje. Najprej so na hitro prejeli gol, ko se je plošček od ograde odbil prav na palico Robertu Earlu, potem so imeli ob igralcu manj dve priložnosti za izenačenje, vendar je Tordjman ubranil tako strela Tomija Mustonena kot Johna Hughesa. Kazen je prišla dve minuti pozneje, ko je ob nezbrani ljubljanski obrambi Salzburg zadel z igralcem manj. Nadaljevanje je bilo spet boljše, Olimpija je vzpostavila ravnotežje, nato pa v eni minuti izid spet izenačila. Najprej je Žiga Pancete, čeprav so ga tekmeci ustavili s prekrškom, svoj izvrsten prodor kronal z zadetkom, nato pa se je za strel nenadoma odločil še Mustonen in presenetil vratarja Tordjmana. Toda s prednostjo so na odmor vseeno odšli gosti, saj je številčno prednost v zadnji minuti tretjine izkoristil Steven Regier.

A Olimpija se ni predala. V 46. minuti sta Aleš Mušič in Žiga Pance z dvojno podajo izigrala vratarja in Pance je izenačil na 5:5. Sledilo je obdobje hitre igre in lepih priložnosti na obeh straneh, premoč pa so imeli zmaji, čeprav igralca več niso izkoristili. Pance je imel sredi tretjine priložnost še za en gol, a se je izkazal Tordjman, v zadnjih minutah pa so utrujeni domači hokejisti vzdržali vse nalete tekmecev in izsilili podaljšek. Ta pa se je nato hitro končal, Salzburg je v slogu celotne tekme, ko ga je Olimpija nenehno lovila, že po pol minute dodatnega dela našel način za šesti gol in s tem za zmago v Tivoliju. V naslednjem kolu bodo Ljubljančani v petek, spet v dvorani Tivoli, igrali s Sapo Fehervar.

Razingar brez usmiljenja za Jeseničane

Jeseničani so, po vseh težavah, ki jih spremljajo že celotno sezono, zlasti pa v zadnjih tednih, v petek presenetili vse ter z oslabljeno postavo premagali Dunajčane. Tako so prekinili črn niz porazov, tokrat pa so se odpravili na gostovanje k sosedom na drugo stran Karavank. Beljak sezone tudi ni začel posebej blesteče, po polovici pa je imel pred današnjo tekmo le točko naskoka pred Jeseničani na zadnjem mestu.

Zaradi bolezni so tokrat doma ostali še Nejc Berlisk, Žiga Grahut in Henrik Petre, v moštvu pa ni bilo še Jake Ankersta zaradi poškodbe rame. Jeseniški trener Heikki Mälkiä je imel tako na voljo le pet branilcev, priložnost v napadu pa sta vnovič dobila mladinca Matic Zajšek in Nik Pem.

Začetek tekme pa ni bil prav spodbuden za železarje. Že po slabih dveh minutah sta bila namreč izključena Luka Tošič in Andrej Tavželj, jeseniška obramba pa ni zdržala pritiska gostiteljev, ki so po projektilu Kevina Mitchella prišli do vodstva. Enako priložnost, z dvema igralcema več na ledu, so imeli tudi železarji, ki pa so minuto in devet sekund obroč okrog domačih vrat stiskali zaman. V nadaljevanju je bila igra precej izenačena, rdeči so imeli celo nekaj več od igre, toda ploščka jim nikakor ni uspelo spraviti za hrbet Bernharda Starkbauma, ki mu je ob koncu uvodne tretjine pomagala še prečka.

Po solidnem začetku pa je druga tretjina postregla s prevlado gostiteljev, ki so s pridom izkoriščali številne napake Jeseničanov in na zelo lahek način prišli do praktično neulovljive prednosti. Netočne podaje hokejistov Jesenic so se vrstile ena za drugo, v obrambi je bilo preveč prostora za domače napadalce, ki so imeli večkrat na stežaj odprta vrata za dosego zadetkov, kar so tudi znali unovčiti. Železarji so resda zadeli vratnico, imeli še dve priložnosti, a tudi tokrat niso našli rešitve za Starkbauma.

Gostom se nazadnje ni izpolnila niti želja po častnem zadetku. Železarji so tako v Beljaku še drugič zapored ostali praznih rok in brez doseženega zadetka, pomagale jim niso niti tri številčne prednosti, od tega skoraj polminutna z dvema igralcema več. Kar ni uspelo železarjem z dvema igralcema več, je uspelo domačim orlom z igralcem manj, peti zadetek je dosegel nekdanji železar Tomaž Razingar, zadnjega na tekmi za "kravato" pa Kyle Wanvig. Tekmo pa si bo zapomnil tudi Andrej Židan, ki je moral v 49. minuti zapustiti ledeno ploskev zaradi poškodbe.

V prihodnjih dneh bodo imeli Jeseničani priložnost, da si nekoliko opomorejo po napornem ritmu, saj so v naslednjem krogu prosti, v nedeljo pa bodo igrali s Celovčani.

Liga Ebel, 26. kolo:

Tilia Olimpija : Red Bull Salzburg 5:6* (2:2, 2:3, 1:0; 0:1)
Verlič (7), Hočevar (17), Ž. Pance (36, 46), Mustonen (37); Raffl (5), Bois (9), Lynch (22), Earl (27), Regier (40), Welser (61)
* - po podaljšku

VSV Beljak : Acroni Jesenice 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Mitchell (3, 35), Toporowski (26), Razingar (30, 53), Wanvig (55)

Sapa Fehervar : KAC Celovec 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Vienna Capitals : Orli Znojmo 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Medveščak Zagreb : Black Wings Linz 5:4 (0:3, 3:0, 1:1; 1:0)

Graz 99ers prosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.