Šport
23 ogledov

Bilićevo slovo: "Nikoli več ne bom selektor"

Bilić Hrvaška reprezentanca novinarska konferenca Warka Euro 2012 EPA
Hrvaški selektor Slaven Bilić je po tragičnem porazu proti Španiji in koncu evropskega prvenstva spregovoril na svoji zadnji novinarski konferenci pred vrnitvijo v Zagreb. Bilić, za katerega je bila ponedeljkova tekma njegova zadnja selektorska, preden bo poleti prevzel moskovsko Lokomotivo, je priznal, da na izpad ni pomislil niti za sekundo.

"Cilj je bil priti skozi skupino in osvojiti evropsko prvenstvo. Ni nam uspelo, to je dejstvo in res sem nesrečen in žalosten," je pred zbranimi novinarji v Warki priznal Slaven Bilić. Splitskega selektorja, ki se bo s preostalimi ognjenimi že v torek (ob 21.30) vrnil v domovino, naj bi na zagrebškem letališču Pleso pričakali številni navijači.

"Sodniku (Wolfgangu Starku, op. a.) ne zamerim nič. Videl sem sporne situacije, prepovedani položaj Špancev in enajstmetrovko nad (Vedranom) Ćorluko, ampak poglejte, tudi on je le človek. Včasih se zgodi, da tudi on napravi napako, ne krivim ga. Ne verjamem v zarote proti nam. Nočem verjeti v to," je nadaljeval Bilić.

"(Ivan) Rakitić je imel priložnost tekme. To priložnost smo si zaslužili, ker smo presenetili Špance, ampak Iker (Casillas) jih je rešil in zaradi tega so ga razglasili za najboljšega igralca na tekmi. Če bi 'Raketa' (Rakitić, op. a.) zadel kamorkoli drugam, bi bil gol ... Kot igralec je strašno napredoval. Iz talenta je postal čvrsta vez v reprezentanci. Z njim bi šel v vojno, je pravi 'fajter'. Kvaliteta," je še dodal.

"Nekega dne se lahko vrnejo s kolajno"

Hrvati so se od Eura poslovili s štirimi točkami, tudi na zadnji tekmi v Gdansku pa bi proti Španiji na koncu za napredovanje zadostoval že remi z 1:1, a je Bilićevim varovancem zmanjkalo časa. V hrvaški izbrani vrsti je bilo tokrat veliko junakov – trikratni strelec Mario Mandžukić, virtuoz Luka Modrić, neumorni kapetan Darijo Srna ...

"S temi fanti smo naredili največ, kar smo lahko. Ampak ne morem se znebiti občutka, da se lahko ta reprezentanca nekega dne vrne tudi s kolajno. Ne vem, poglejte Nemčijo. Imajo 1:1 proti Dancem in potem se jim nekdo prikaže pred (Manuelom) Neuerjem in ne da gola. Ali je to kvaliteta, sreča ... Mi smo pokazali, da smo kakovostna ekipa, tudi z bunkerjem se lahko branimo," je nadaljeval Bilić.

Bilić Irska Hrvaška Poznan Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
"To je vse plod mukotrpnega dela. Izpadli smo in to je moj osebni neuspeh. Skupina je bila težka, ampak lahko bi prišli naprej. Nisem si mislil, da bomo izpadli, iskreno. Niti za sekundo nisem pomislil na takšen razplet," je še dodal.

Da naslednika ne bi tako izmučili

Po zgolj nekajdnevnem oddihu Bilića že čaka nov izziv – moskovska Lokomotiva, s katero je pogodbo podpisal tik pred začetkom prvenstva. Po kratki epizodi kot trener domačega Hajduka Splita bo to prvi resnejši klubski projekt za kmalu bivšega hrvaškega selektorja, ki pravi, da bo ruski izziv še večji od reprezentance.

"Tam me čakajo še večje obveznosti. Ampak biti selektor je velika čast, nikoli ne bom bolj ponosen. Kdo ve, morda se nekega dne vrnem, ampak če me vprašate zdaj, bi vam rekel ne. Ni normalno, koliko energije je potrebne, da ste selektor. Kot selektor sem največ energije porabil za zunanje subjekte. Prosim vas, naslednjega selektorja nikar tako ne izmučite," je medijem zabičal Bilić.

"Proti Rusiji bom krenil v ponedeljek. S pripravami so začeli 15. junija. Povedal sem jim za vse svoje želje, kar se tiče igralcev, ki jih želim videti v ekipi, kar pa imam na voljo zdaj, pa sem že videl prek DVD-jev. Bom vzel kakšnega hrvaškega reprezentanta? Vse bi jih vrgel tja. Z njimi sem povezan, ampak to ni mogoče. Oni so moja druga družina."

"Ljudje preveč pljuvajo"

Za konec je Bilić še povedal, da odhaja "mirne duše", medtem ko se kot najresnejši kandidat za njegovo menjavo omenja nekdanji reprezentančni soigralec Igor Štimac, ki ga je z nekaj taktičnimi analizami kot strokovni komentator za hrvaško državno televizijo (HTV) nemalokrat pošteno ujezil.

"Jaz odhajam mirne duše. Tistemu, ki bo prišel, sem pustil ekipo, ki je fantastična v vsakem pogledu. Manjka nam le še večja baza igralcev s 'podaljšanim sprintom', ampak tu že imamo nekatere igralce, kot so (Ivo) Iličević, (Ivica) Olić, pa tudi (Dejan) Lovren – vsi so nam manjkali. Upam, da se bodo kmalu pojavili tudi kakšni novi reprezentanti iz mladinskih šol," je zaključeval Bilić.

"Veste, vsi podcenjujejo hrvaške trenerje, toda noben se ne vpraša, kdo je naredil te igralce, ki jih imamo danes. Trenerji v klubu, Hrvaška nogometna zveza ... Stroka je fenomenalna, ampak ljudje preveč pljuvajo," je še dodal najuspešnejši selektor Hrvaške v zgodovini države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.