Šport
26 ogledov

Bjørndalen 13, Dæhlie 12: Ole za zgodovino

Ole Einar Bjorndalen Reuters
Norveški biatlonec Ole Einar Bjørndalen je na tekmi mešanih štafet osvojil rekordno 13. kolajno z olimpijskih iger in tako presegel legendarnega rojaka Bjørna Dæhlieja. Srebro Čehom, bron Italijanom.

Član zmagovalne norveške štafete Ole Einar Bjørndalen je osvojil svojo 13. olimpijsko kolajno in postal najuspešnejši športnik v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Štiridesetletni Bjørndalen ima zdaj eno kolajno več kot njegov rojak v smučarskih tekih Bjørn Dæhlie. Njegova zbirka obsega osem zlatih kolajn, štiri srebrne in en bron.

"To je nekaj izjemnega. Nikoli si nisem predstavljal, da bom dosegel kaj takšnega ... Občutek je prekrasen, vendar vem, da bodo čustva prišla na plan šele po igrah. Šele ko bom v domačem okolju, se bom zavedal, kaj sem dosegel," je dejal 179 centimetrov visoki in 65 kilogramov težak športnik iz Drammna.

Hkrati je Bjoerdalen postal najstarejši olimpijski zmagovalec. To mu je uspelo že na začetku iger v Sočiju, ko je s 40 leti in 12 dnevi prehitel kanadskega tekmovalca v skeletonu Duffa Gibsona, ki je bil zlat leta 2006 pri 39 letih in 190 dneh.

Bjoerdalen je tudi četrti olimpijec, ki je osvojil zlato medaljo na štirih olimpijskih igrah - ob njem so še Ricco Gross, Aleksander Tihonov in Claudia Pechstein, ter tretji, ki je medaljo osvojil na petih igrah (Gross, Uschi Disl).

Bjoerdalen je s trinajstimi medaljami tretji najboljši olimpijec vseh časov. Več medalj od njega imata le ameriški plavalec Michael Phelps (22) in ruska gimnastičarka Larisa Latinina (18).

Današnjo medaljo je osvojil skupaj s Toro Berger, Tirilo Eckhoff in Emilom Heglejem Svendsnom. Za njimi so so zvrstili Čehi in Italijani. "Mešana štafeta je prvič na sporedu olimpijskih iger in menim, da je to prava odločitev. Gre za prijetno tekmo in vedno je lepo slaviti v prijetni družbi," je dejal Bjoerdalen.

Slovenija v Sočiju ni imela svoje mešane štafete.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.