Šport
29 ogledov

Blake grozil, na koncu (znova) slavil Bolt

Usain Bolt olimpijske igre 2012 London 200 m
1/15
Reuters
Usain Bolt ostaja sprinterski kralj. Najhitrejši zemljan je po teku na sto metrov prepričljivo slavil tudi na dvakrat daljši razdalji in se vpisal med nesmrtne. Na drugem mestu je končal Yohan Blake, na tretjem pa Warren Weir.

Jamajški sprinter Usain Bolt je v teku na 200 metrov v Londonu osvojil zlato kolajno (19,32) ter tako ponovil uspeh z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Drugi je v cilj pritekel njegov rojak Yohan Blake (19,44), uspeh Jamajke pa je z bronom dopolnil Warren Weir (19,84).

Bolt je zmagal v velikem slogu. Startal je zelo hitro, kar je zanj precej neobičajno, saj ima ponavadi težave s startom, pospešuje pa ob koncu teka. A danes je bil nepremagljiv že od starta. Rojak Yohan Blake se mu je sicer poskušal približati, a je priljubljeni zvezdnik v cilj prišel z zanesljivo prednostjo. Dosegel je čas 19,32, Blake pa 19,44. Uspeh Jamajke je z bronom dopolnil Warren Weir (19,84), kar pomeni, da se zlato obeta tudi jamajški štafeti na 4 x 100 metrov.

Blake Weir Usain Bolt olimpijske igre 2012 London 200 m | Avtor: EPA EPA
Bolt je po uspehu v teku na 100 metrov osvojil že drugo zlato odličje na olimpijskih igrah v Londonu. To je skupaj že njegova peta zlata olimpijska kolajna – v Pekingu je poleg teka na 100 in 200 metrov slavil še z jamajško štafeto 4 x 100 metrov. Ta disciplina ga v Londonu še čaka, superzvezdnik pa je odločen, da bo slavil tudi tam.

Uspeh Bolta se bo z zlatim črkami zapisal v zgodovino atletike – v 112 letih še nobenemu sprinterju ni uspelo, da bi na dveh zaporednih olimpijskih igrah slavil tako v teku na 100 kot tudi na 200 metrov. Blizu takšnemu uspehu je bil Američan Carl Lewis, ki je na olimpijskih igrah leta 1984 in 1988 osvojil zlato v teku na 100 metrov.

Po to sem prišel. Zdaj sem legenda,” je bil po zmagi zadovoljen Bolt. “Sem v isti kategoriji kot Michael Johnson. Sem počaščen. Pri meni se vse vrti okoli Michaela Johnsona. Ko sem odraščal, sem gledal, kako podira svetovne rekorde,” je povedal. Prepričan je, da mu ni treba dokazati nič več. “Svetu sem pokazal, da sem najboljši. Zdaj bi rad samo užival,” je dodal.

Sezona zanj ni bila najlažja, a Bolt se je – tako kot vedno – zbral v najpomembnejšem trenutku. “Za mano je težka sezona. Storil sem, kar sem moral. Bilo je težko. Res sem predan svojemu delu. Vedel sem, kaj London pomeni. Ponosen sem nase,” je dejal.

Komentarjev 1
  • lolek4321 22:59 09.avgust 2012.

    Vaš komentar je bil odstranjen zaradi neprimerne vsebine. Uredništvo