Šport
11 ogledov

Blanc navdušen nad španskim "darilom"

blanc francija Reuters
Francoski selektor Laurent Blanc je na novinarski konferenci pred četrtfinalnim obračunom pohvalil Španijo, ki jo je označil za "darilo ljubiteljem nogometa". Nekdanji nogometaš Barcelone je prepričan, da napetosti v slačilnici ne bodo škodovale galskim petelinom pred tekmo v Donecku.

V postavo Francozov se za sobotno tekmo v Donecku vrača izvrstni vezist Newcastla Yohan Cabaye, ki je izpustil poraz proti Švedski (0:2) na zadnji tekmi skupinskega dela, po katerem naj bi v slačilnici prišlo do kar nekaj prepirov, najbolj med selektorjem Laurentom Blancom in Cabayevim klubskim soigralcem Hatemom Ben Arfo.

"O tem smo se z vpletenimi igralci pogovarjali pozno v noč po tekmi," je Blanc miril strasti na petkovi novinarski konferenci. "Dva dni po tem smo se že pripravljali na obračun s Španijo. Imamo vsaj en statističen podatek, ki govori v naš prid. Ampak stvari so se spremenile za nas in za Španijo," je povedal o podatku, da Španija na šestih uradnih tekmah še nikoli ni premagala Francije.

"Pomembno je bilo, da smo odpravili slabe vibracije. To smo storili inteligentno," je pristavil kapetan Hugo Lloris. Blanc bo lahko po porazu s Švedsko spet računal na Cabaya, čigar povezovanje igre je močno pogrešal na zadnji tekmi v Kijevu.

Strategije za Špance še niso izumili

"Šele ko ne igrajo, spoznaš, kako pomembni so ti igralci. Njegove tehnične sposobnosti lahko zares pomagajo ekipi," je dejal Blanc, ki bo poleg Cabaya v postavo verjetno spet uvrstil malce bolj obrambno naravnanega Yanna M'Vilo in Alouja Diarraja.

"Nihče še ni izumil strategije, ki bi ustavila Španijo. Kdaj se moraš prilagoditi igri nasprotnika? Ko imajo žogo in pri Španiji je to približno 65 ali 70 odstotkov časa. V preostali tretjini ti mora uspeti, da razviješ svoj nogomet," je nadaljeval Blanc.

Tu naj bi v ospredje stopil prav Cabaye, ki z dobrim pregledom in hitrimi podajami najde prave podaje za napadalce, še posebej Karima Benzemaja. Napadalec Real Madrida še vedno čaka na svoj prvi gol Eura.

"Ne gre le za Karima Benzemaja. To morate razumeti. To smo videli na prejšnji tekmi, Švedi so bili preprosto boljši kot ekipa," je še pristavil selektor, ki na tekmi ne bo mogel računati na kaznovanega Philippa Mexesa, ki ga bo prvič na turnirju zamenjal Laurent Koscielny. Branilec Arsenala bo odigral šele četrto tekmo v reprezentančnem dresu.

"Želel bo dokazati, da tukaj ni po naključju," je selektorja dopolnil Lloris in Blanc se je strinjal. "V bistvu je bil zelo blizu tega, da pride v prvo postavo. Vedeli smo, da bo zaradi tega, ker smo s seboj na prvenstvo vzeli le tri osrednje branilce, dobil priložnost," meni Blanc.

Navdušen nad Španijo

Blanc je med drugim tudi zapel elegijo španski reprezentanci, ki po njegovem mnenju še nikoli ni bila tako dobra, čeprav je vedno vsebovala odlične nogometaše Real Madrida in Barcelone. Kritike njene igre je označil za nepoštene in poudaril, da je prav ta igralni slog pripomogel k ustvarjanju evropske in svetovne vladavine.

"Za tiste, ki imamo radi dober nogomet, je gledati Španijo užitek, darilo. Filozofija je podobna Barcelonini. V zadnjih petih letih jim je uspelo nekaj posebnega. Zelo mi je všeč ta nogomet. Španci so imeli vedno odlične nogometaše Reala in Barcelone, ki so na najvišjem nivoju evropskega nogometa, ampak tako dobre reprezentance, kot jo imajo zdaj, še niso imeli," je bil poln hvale Blanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.