Šport
1 ogledov

Blaža 11. najboljša na svetu

Zlato je pripadlo Nemki Spitzovi, Blaža Klemenčič pa je preizkušnjo končala na 2 Žurnal24 main
V Avstraliji se dogajala SP v gorskem kolesarstvu. V za nas najbolj zanimivi disciplini, krosu, je najboljša slovenska gorska kolesarka Blaža Klemenčič osvojila 11. mesto.

Slovenska kolesarka Blaža Klemenčič se je na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Canberri uvrstila tik za najboljšo deseterico in dirko končala na 11. mestu. Naslov svetovne prvakinje je v olimpijski disciplini po letu 2007 spet osvojila Rusinja Irina Kalentjeva, med moškimi pa je bil najboljši Švicar Nino Schurter. Klemenčičeva je dirko začela na sedmem mestu po prvem krogu, nato pa je v hudem boju precej izenačenih tekmic v vsakem krogu izgubila po kakšno mesto. Po četrtem krogu je bila 12., v zadnjem pa je napredovala za mesto in tako zasedla 11. mesto. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je bila Klemenčičeva deseta, leta 2006 15. in leto prej 13.

 
 

Proga mi ni ustrezala, tehnike je bilo res veliko.

Blaža Klemenčič

 
Čeprav Kalentjeva, prvakinja izpred dveh let, v tej sezoni ni dosegla nobene zmage v svetovnem pokalu, se je redno uvrščala na stopničke, na najvišjo pa je stopila prav na vrhuncu sezone. Danes se je na vrh prebila iz ozadja, saj je prvega od petih krogov končala šele na 21. mestu. "Startala sem iz tretje vrste in dokaj hitro mimo skupine prešla v vodstvo. Nekaj časa sem vodila skupino v nasprotni veter, nato jih je šlo nekaj naprej. Tako sem prvi krog končala na sedmem mestu. Proga mi ni ustrezala, tehnike je bilo res veliko. V klanec z najboljšimi nisem imela težav, tudi na hitrih spustih nisem izgubljala. V vsakem krogu pa me je kakšna prehitela na tehničnem skalnatem vzponu. V zadnjem krogu sem imela še nekaj težav z verigo, ujela me je Marie-Helene Premont, a sem ji do cilja le ušla. Tudi sicer je bilo za mano nekaj vrhunskih tekmovalk, pa tudi zaostanek petih minut ni bil slab," je po nastopu za spletno stran mtb.si povedala Klemenčičeva.

Že v petek pa je v krosu mlajših članov (do 23 let) kot edini slovenski predstavnik nastopil Luka Mezgec in potem, ko so ga med dirko zrinili v jarek, zasedel 27. mesto. "Nemec me je sestrelil v jarek, med kenguruje. Škoda, šlo mi je v redu. Na klancih sem imel pravo moč, prehiteval sem kljub močnemu vetru, v katerem je bilo treba prehitevati s prestavo višje od tekmeca," je svoj nastop za spletno stran mtb.si ocenil Mezgec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.