Šport
13 ogledov

Blejci se ne šalijo

Idilični Bled ne bo kandidiral za olimpijske igre 2010. Olimpijski komite je pro Žurnal24 main
Blejski občinski svet je sprejel predlog, da bi Bled v fazi priprav na kandidaturo za ZOI 2018 prevzel vlogo mesta nosilca kandidature.
 
 

Mi, ki smo se lotili projekta, vanj verjamemo in verjamemo v koristi. Bled in Slovenija lahko s tem samo pridobita.

Franc Kramar

 
Blejski občinski svet je na torkovi seji sprejel predlog bohinjskega župana Franca Kramarja , da bi Bled v fazi priprav na kandidaturo za zimske olimpijske igre leta 2018 prevzel vlogo mesta nosilca kandidature. Kramarjeva ideja, da bi Slovenija gostila olimpijske igre, je tako dobila vzvod za obravnavo na nivoju države.

Kot je blejskim občinskim svetnikom pojasnil idejni oče projekta Kramar, vodijo postopek za vložitev kandidature, kot ga je predpisal Mednarodni olimpijski komite in po katerem mora biti izbrano mesto za nosilca kandidature. Bled je Kramar izbral za nosilca zaradi njegovega slovesa in ugleda v svetu ter nenazadnje olimpijskih izkušenj, saj je Bled že bil olimpijsko mesto, ko je gostil šahovsko olimpijado.

Gledalcev bi bilo na ZOI veliko, tako kot jih je vedno veliko na smučarskih poletih v Planici. © AFP

 
Sicer pa bi Bled kot nosilec imel za obveznost le otvoritveno in zaključno slovesnost, medtem ko finančnih obveznosti ne bi imel, če ne bi želel. Bi bil pa Bled deležen velikih investicij, predvsem v cestno infrastrukturo, je poudaril Kramar in s tem prepričal blejske svetnike, ki se jim ideja o olimpijskih igrah na zgornjem Gorenjskem še vedno zdi utopična, a se morebitni priložnosti za razvoj Bleda ne želijo odreči. Nekateri svetniki pa še vedno menijo, da bi bila gostitev olimpijskih iger za občino finančno veliko breme, saj imajo slabe izkušnje s šahovsko olimpijado, zaradi katere je blejski proračun še danes zadolžen.

"Mi, ki smo se lotili projekta, vanj verjamemo in verjamemo v koristi. Bled in Slovenija lahko s tem samo pridobita," je na drugi strani poudaril Kramar in pojasnil, da čeprav ne bi dobili iger, bi bili že učinki same kandidature izjemni v luči promocije. Za prijavo pa bi bilo, po besedah župana Kramarja, potrebnih le od 100.000 do 150.000 evrov, kar po njegovem mnenju glede na vse pozitivne učinke, ki jih lahko Slovenija pričakuje, ni veliko.

 
 

Naš inštitut lahko pripravi vse strokovne analize, končno odločitev pa morajo sprejeti mesto, država, nacionalni olimpijski komite in končno celotna javnost.

Tanja Mihalič

 
Kramarjeve besede potrjuje tudi analiza, ki je bila opravljena na Ekonomski fakulteti v Ljubljani . "Ocenili smo, da je Slovenija sposobna organizirati tako prireditev, seveda pa bi bile potrebne dodatne investicije predvsem v nastanitvene kapacitete in seveda v športne in infrastrukturne objekte, da bi bil projekt lahko prepričljiv tudi za Mednarodni olimpijski komite," je pojasnila predstojnica Inštituta za turizem na omenjeni fakulteti Tanja Mihalič . "Naš inštitut lahko pripravi vse strokovne analize, končno odločitev pa morajo sprejeti mesto, država, nacionalni olimpijski komite in končno celotna javnost," je poudarila Mihaličeva in dodala, da bodo presojali tudi v luči pričakovanih učinkov. Ob danih finančnih analizah stroškov in koristi, ki iz takega projekta izhajajo, na inštitutu ocenjujejo, da so učinki lahko dolgoročni in razvojni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.