Šport
21 ogledov

Blejska občina bi morala vrniti 150.000 €

veslanje EPA
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od blejske občine terja plačilo 150.000 evrov zaradi sklepanja domnevno neupravičenih aneksov z izvajalci pri gradnji veslaškega centra leta 2011.

Ugotovljenih neupravičenih plačil naj bi bilo za 600.000 evrov, občina pa trdi, da je vse potekalo v skladu z zakoni, zato denarja ne namerava vrniti.

Kot danes poroča spletni portal podcrto.si, so uslužbenci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport septembra 2013 pri projektu, ki je bil s pomočjo evropskih in državnih sredstev zaključen leta 2011, ugotovili nepravilnosti. Občina naj bi podjetjem za gradbena dela na projektu, ki je stal 4,2 milijona evrov, prek aneksov neupravičeno plačala 600.000 evrov.

Ministrstvo, ki je odobrilo sofinanciranje projekta v višini 3,5 milijona evrov, sedaj od občine zahteva vračilo 150.000 evrov evropskih sredstev. Ker občina tega dela denarja ne namerava vrniti, je ministrstvo zoper občino vložilo tožbo, pravdni postopek pa še ni zaključen.

Kot so za STA povedali na blejski občini, so delovali v skladu z zakonom o javnem naročanju, zato so se na ugotovitve ministrstva pritožili in bodo na sodišču dokazovali, da občina ni storila ničesar narobe. Direktor občinske uprave Matjaž Berčon je izpostavil, da so se zgodile postopkovne napake na ravni ministrstev za izobraževanje in finance, občina pa ni storila nobene vsebinske napake.

Pojasnil je, da občina tovrstnih težav z evropskimi projekti še ni imela. Večkrat se pri projektih tudi zaradi sprememb pravil igre sicer ugotovijo kakšne manjše administrativne napake in neupravičeni stroški, vendar običajno že v času izvedbe projekta oziroma nadzora.

"Tudi pri projektu veslaškega centra je bilo vse pregledano in potrjeno. Potem pa so se naknadno čez leto in pol spravili na postopek oddaje javnih naročil, ker je v vmesnem času ministrstvo za finance izdalo drugačna navodila," je dejal Berčon.

Kot je pojasnil, so aprila 2012 izvedli dodaten nadzor in občini očitali postopkovno napako, čeprav so v času projekta veljala še drugačna pravila. "Občina za to ne more odgovarjati," je zaključil Berčon, zadeva pa se bo reševala na sodišču.

Komentarjev 1
  • blueone 19:13 05.oktober 2015.

    sumljivo je vse skupaj...