Šport
30 ogledov

Bliža se Vitranc: "Snega je dovolj"

Žurnal24 main
V prvem marčevskem vikendu bo na sporedu klasična preizkušnja alpskih smučarjev – v Kranjski Gori. Pokal Vitranc s 50 leti praznuje okrogel jubilej. "Snega je dovolj. Je utrjen, imamo trdo podlago."

Kranjskogorski prireditelji so dogodke, povezane s tekmo svetovnega pokala, predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani. V soboto, 5. marca, bo na sporedu veleslalom, dan pozneje pa še slalom. Letos pa bo po tekmi svetovnega pokala v ponedeljek še slalomska preizkušnja evropskega pokala. "V Sloveniji ni veliko športnih prireditev, ki se lahko pohvalijo s takšnim jubilejem. Trdo smo delali za to, zagotovili pa smo si tudi prihodnost, saj bo pokal v Kranjski Gori tudi v prihodnje. Ob 50-letnici smo pripravili kup dodatnih prireditev, izdali smo tudi knjigo, v petek bomo na večerji podelili priznanja najbolj zaslužnim," je pojasnil generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven in dodal najpomembnejšo informacijo: "Snega je dovolj. Priprava tekmovalne proge je v zaključni fazi. Sneg je utrjen, imamo trdo podlago. V naslednjih dneh bomo celotno progo utrdili z vodo in ob dokaj ugodnih vremenskih napovedih se obeta vrhunska tekma."

Na progi, kjer bo potekalo tekmovanje, imajo po vsej dolžini najmanj pol metra snega, v zadnjih dneh pa nizke temperature omogočajo tudi izdelavo zalog umetnega snega. Kot letošnje novosti je Medven navedel dva nova snežna topova ter novo ciljno konstrukcijo. Zaradi priprav na svetovni pokal bodo progo za rekreativne smučarje zaprli v začetku naslednjega tedna.

Snega je dovolj. Priprava tekmovalne proge je v zaključni fazi. Sneg je utrjen, imamo trdo podlago.
Srečko Medven

Zdaj je v Kranjski Gori postalo tradicionalno tudi dogajanje ob progah. Letos bodo pripravili dva večja dogodka, že pred tekmami v petek taki imenovano Belo večerjo, na katero so povabili vse dosedanje zmagovalce tekem v Kranjski Gori, v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije pa bodo na njej podelil nagrade najbolj zaslužnim za izvedbo tekem v zadnjega pol stoletja. V soboto pa bodo za vse obiskovalce v središču kraja poskrbeli še z glasbeno-zabavnim programom, letos imenovanim XL Party z vrhuncema ob nastopih Snapa in Big Foot Mame. Tudi nagradni sklad ima v Kranjski Gori za tekmovalce prijetno tradicijo, saj nagrade dobijo vsi finalisti; skupno bo na obeh tekmah za najboljše namenjenih 224.700 švicarskih frankov, zmagovalec posamezne tekme jih bo dobil 35 tisoč, 30. pa sto.

"Pokal Vitranc slavi 50. obletnico in temu primerne so vzporedne prireditve. Veleslalomu in slalomu obeta zabava na prostem, želimo si tudi čim več gledalcev na sobotni in nedeljski tekmi," je pred najpomembnejšim dogodkom v občini dejal kranjskogorski župan Jure Žerjav in pojasnil, kaj tekmi pomenita za kraj: "Pokal Vitranc je najpomembnejši dogodek v Kranjski Gori. Takšne reklame si turistično gospodarstvo ne more privoščiti in niti ne bi moglo plačati vseh minut in ur, kolikor se pojavlja v svetovnih medijih." Prireditve ob jubileju potekajo že od lanske jeseni, začele so se s turnirjem v golfu za nekdanje šampione, odprli so razstavo o 50 letih pokala, v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine pa so omogočili tudi snežne užitke 60 otrokom iz socialno šibkih družin.

Proračun prireditve je, kot je pojasnil podpredsednik OK Boris Pesjak, približno 1,1 milijona evrov, skupaj s spremljevalnimi prireditvami pa 1,3 milijona. Ljubitelji smučanja – prireditelji pričakujejo vsaj pet tisoč navijačev v soboto in še nekaj več tisoč v nedeljo, številne tudi iz tujine – si lahko vstopnice že zagotovijo v predprodaji. Najcenejše na stojiščih za šest do osem evrov, na tribunah od 15 do 25 evrov, vstopnice VIP pa bodo na voljo od 130 evrov naprej. Organizirani navijači in šolska mladina si bodo lahko tekmovanja ogledali s popustom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.