Šport
38 ogledov

Bo rokoborba še olimpijski šport?

Žurnal24 main
V boj za rokoborbo kot olimpijski šport se je spustil tudi bolgarski parlament. Sprejel je posebno deklaracijo, s katero so v Sofiji podprli ohranitev olimpijskega statusa tega športa.


Rokoborbi grozi, da se bo morala posloviti iz olimpijske družine, dokončno odločitev o tem naj bi Mednarodni olimpijski komite (Mok) sprejel na zasedanju v Buenos Airesu konec tedna.

"Za nas Bolgare je rokoborba šport, ki nam je prinesel največ medalj na igrah," je deklaracijo utemeljil predstavnik bolgarskih socialistov Hristo Monov. V parlamentu so bili pri podpori svojemu najmočnejšemu športu dokaj soglasni, saj je deklaracija dobila 188 glasov podpore, en poslanec se je vzdržal, štirje pa so bili proti.

Leta 2020 naj bi izločili rokoborbo iz olimpijskih športov

V Bolgariji je namen Moka, da rokoborbo črta s seznama olimpijskih športov, poskrbela za precej slabe volje. Nekdanji olimpijski zmagovalec v tem športu Valentin Jordanov je napovedal, da bo Moku protestno vrnil svojo medaljo z iger v Atlanti leta 1996.

Izvršni odbor Moka je februarja na zasedanju v Lozani s programa olimpijskih iger (OI) leta 2020 izločil rokoborbo, to odločitev pa mora zdaj potrditi še skupščina. Rokoborba, ki je na programu OI vse od leta 1896, bi bila tako zadnjič na sporedu iger leta 2016 v Riu de Janeiru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.