Šport
24 ogledov

Bo vreme uničilo olimpijske igre?

London olimpijske igre vreme Reuters
Angleško vreme je to poletje pokazalo zobe in povsem upravičilo svoj sloves. Medtem ko se olimpijske igre nezadržno bližajo, slovesno odprtje bo 27. julija, pa organizatorjem skrbi povzročajo tudi vremenske napovedi, ki niso nič kaj spodbudne.

Zadnje priprave na olimpijskih prizoriščih tečejo s polno paro, vreme pa nikakor noče sodelovati. Nekaj dni pred začetkom olimpijskih iger, od Slovencev so na prizorišču že jadralci na čelu z Vasilijem Žbogarjem, ki je prek twitterja potožil nad obupnim vremenom, so vremenoslovci v Veliki Britaniji spet izdali opozorila zaradi hudih neviht, ki jih pričakujejo v Angliji. Ljudje tudi v jugovzhodni Angliji, kjer je olimpijski London, naj bodo po opozorilih meteorologov pripravljeni na močne nalive in tudi poplave. Tudi na britanskih stavnicah so stave v prid temu, da bo na odprtju iger deževalo.

Vodja organizacijskega odbora OI Sebastian Coe je še v petek dejal, da je prepričan, da vreme ne bo vplivalo na dogajanje na igrah. "Žal nimam nobene 'vroče linije' z vsemogočnim," je ob tem dejal Coe in dodal, da so v primeru slabega vremena najbolj ogroženi olimpijski boji v konjeništvu, saj zemljo že mesece moči dež in je zato lahko preveč nevarna za tekmovalce.

Na severu in severovzhodu Anglije so bili v zadnjih nekaj tednih številni domovi opustošeni zaradi poplav, en človek se je celo utopil, ko je reka preplavila bregove. April in junij sta bila v kraljestvu najbolj deževna meseca v zgodovini, vse odkar vremenoslovci vodijo evidence.

V soboto so prebivalce delov Walesa in angleške grofije Shropshire presenetile poplave. Ceste so zaprli, gasilci pa imajo polne roke dela. Danes so sicer meteorologi napovedali manjše izboljšanje, vendar pravega poletnega vremena še ni na vidiku. Konstanten dež naj bi sicer zamenjale občasne plohe in nevihte. Opozorila zaradi možnih neurij še ostajajo, poleg tega imajo številni predeli še vedno težave s poplavami, tudi kanalizacijski sistemi ne delujejo zaradi obilice vode, ki se je nabrala v minulih dneh.

"Danes imamo enega najbolj suhih dni v dolgem času," je danes izjavil Brendan Jones iz vremenske službe. Že v ponedeljek pa vnovič pričakujejo dež, saj naj bi se oblaki nad Otokom spet strnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.