Šport
18 ogledov

Bobinac: Krim je zlorabil pravila RZS

bobinac slovenska rokometna reprezentanca RZS/Grega Wernig (Ekipa)
Predsednik RZS in predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je obsodil manever Krima Mercatorja, ki je v želji po ubranitvi naslova Mlinotestu Ajdovščini posodil kar šest svojih igralk.

Krimovke so v primerjavi z Zagorjankami, neposrednimi tekmicami za prvo mesto, zavoljo manjšega števila doseženih golov v gosteh na medsebojnih tekmah v slabšem položaju. Ekipi sta se na obeh tekmah v državnem prvenstvu razšli z neodločenim izidom - prva tekma v Zagorju se je končala z 22:22, druga v Ljubljani pa 23:23 -, kar pomeni, da je v primeru enakega števila točk na koncu prvenstva v prednost Zagorje.

Ljubljanska ekipa se je zaradi tega odločila, da bo kar šest svojih igralk posodila ajdovski ekipi. Ta poteza pa je na slovenskem športnem prizorišču povzročila veliko ogorčenje, tovrstno početje Krima obsoja tudi prvi mož RZS Bobinac.

"Menim, da je nujno in prav, da kot predsednik Rokometne zveze Slovenije ob zadnjih dogodkih, povezanih z odločitvami RK Krim Mercator, zelo jasno in nedvoumno podam stališča, ki so tako moja osebna, kot tudi stališča osebe, objektivno najbolj odgovorne za razvoj, integriteto in ugled slovenskega rokometa," je uvodoma v odprtem pismu zapisal Bobinac.

"Dejstvo je, da snovalci pravilnikov ne morejo predvideti vseh možnih zapletov, do katerih lahko pride. Vzvod, ki ga zdaj izkorišča RK Krim Mercator, je sicer v veljavi že več kot dve desetletji in v preteklosti so ga smiselno izkoristili mnogi klubi, nikakor pa v takšni obliki in s takšnim namenom. Gre namreč za pravilo, ki se uporablja predvsem za zaščito mladih, nadarjenih igralcev in igralk, torej, da se lahko ob prehodu iz mladinske v članske konkurenco kljub nedvoumnemu talentu kalijo izven svojih matičnih sredin," je dodal Bobinac.

''To je nedopustno!''

"Ob potezi RK Krim Mercator tako ni dvoma. Gre za zlorabo pravil RZS z očitnim namenom pridobitve nemoralne prednosti. Krim je v rokometu inštitucija. Tako v Sloveniji kot v Evropi. Na desetine izvrstnih igralk, odličnih trenerjev, evropske in domače lovorike, izjemna blagovna znamka z razvejano domačo rokometno šolo ... Vse to je Krim. In poteptati vse to s tako nešportnim načinom razmišljanja, tako etično spornimi potezami, takim nespoštovanjem osnovnih postulatov športa - to je nedopustno," je dejal prvi mož RZS.

"Šport je seveda tudi posel, a mora ostati predvsem šport. Zlorabe drugih ekip (primer Ajdovščine), ob tem, da hkrati malverzacija s posojo vpliva tudi na položaj in točkovni zbir drugih klubov (predvsem Celjske mesnine), dajo jasno videti in vedeti, da gre za nedopustno in nepošteno logiko. To bi pomenilo nespoštovanje športa, borbe na terenu, "fair playa", tekmecev in tudi Rokometne zveze Slovenije. Tudi doslej dobro delujoč pravilnik je postavljen pod znak vprašaja," je zapisal Bobinac.

"Kot predsednik Rokometne zveze Slovenije želim izraziti iskreno pričakovanje, da si bodo tisti, ki so v RK Krim Mercator sprejeli odločitev o posoji igralk v Ajdovščino, tudi na podlagi tega mojega zapisa, vzeli čas za premislek in izkoristili dneve, ki jih do tekme med Zagorjankami in Ajdovkami še imajo na voljo, ter preklicali posojo. S tem bi povrnili čast in slavo lastnemu klubu in tudi celotnemu slovenskemu rokometu. V nasprotnem primeru menim, da bo Krim Mercator le stežka še kdaj pridobil zaupanje navijačev in sponzorjev. V okviru celotne rokometne družine je enotnost žal postavljena pod velik vprašaj, zato iskreno verjamem, da bo zmagal razum," je na koncu še zapisal predsednik RZS.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.