Šport
22 ogledov

Bodimo bolj 
Ronaldo kot Messi

Tine Zupan, novinar Žurnala24. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenija danes ni več ekipa, ki bi se zadovoljila s tolažbo, da bo drugič bolje.

Veliki Argentinec Lionel Messi je Slovencem všeč, ker je tako skromen. Na drugi strani jim ne odgovarja njegov pretendent za naslov najboljšega nogometaša na svetu Cristiano Ronaldo, saj Portugalec pooseblja prepotentnost. In čeprav je skromnost, kot radi rečemo, lepa čednost, v petek proti ZDA potrebujemo nesramnost, samozavest in pozitivno prepotentnost. Torej značilnosti, ki jih radi pripišemo Ronaldu, pa tudi petkovim nasprotnikom Američanom. V petek nas mora voditi pristop Machiavellija, ne Matere Tereze. Do rezultata moramo priti zlepa ali zgrda. Najslabše bi bilo, da bi nas nevtralni opazovalci po tekmi trepljali po hrbtu in nam zaželeli več sreče prihodnjič. Da smo simpatični, poraženi Slovenci. Kot je rekel Machiavelli, sovraštvo dosežeš toliko z dobrim kot z zlim.

Stereotipi. Bivši selektor Brane Oblak je v času svoje vladavine dejal, da se Slovenci še za avt ne znamo skregati, in s tem meril na preveč pokorno naravo našega naroda. Trenutna reprezentanca pa je v zadnjem času prehodila dolgo pot in naredila nepredstavljiv miselni preskok. Danes so ti fantje samozavestni, prepričani v svoje sposobnosti in, kot je enkrat ocenil vratar Samir Handanovič, napako naredijo zato, ker si upajo tvegati, in ne zato, ker se bojijo. In se seveda še, kako dobro se znajo skregati tudi za avt. Lahko bi rekli, da se nogometaši trenutne generacije niso spopadali le z zahtevnimi nasprotniki, pač pa tudi z nacionalnimi stereotipi. Na koncu so premagali ene in druge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.