Šport
29 ogledov

Bodybuilder za 15 jajc

1/9
Žurnal24 main
V galeriji si oglejte, kako je videti afganistansko tekmovanje v bodybuildingu. Video pa vam ponuja zgodbo tamkajšnjega bodybuilderja Hamida Širzaija, ki v telovadnici vadi v zameno za 15 jajc.

Morda zveni neverjetno, ampak bodybuilding je eden najbolj priljubljenih športov v Afganistanu. Dodano vrednost rezultatom tamkajšnjih tekmovalcev daje dejstvo, da jim je oprema, ki je za zahodnjake nekaj samoumevnega, nedostopna ali pa je pot do nje sila težka. Vendar afganistanska zagretost zaradi tega ne jenja in kdaj pa kdaj gre stvar že tako daleč, da namesto uteži dvigajo opeke, denar za opremo pa zbira več tekmovalcev skupaj.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prav o tegobah in mikavnostih tega športa govori dokumentarec Afgan muscles Afganistanske mišice, ki je bil objavljen pred kratkim. Njegov glavni lik je bodybuilder Hamid Širzai. "Rad bi postal prvak Afganistana in Azije. Pesti me pomanjkanje finančnih sredstev. Revež, kot sem jaz, ne bi smel sanjati o prvenstvih." V nadaljevanju film razkriva sceno tega športa v Afganistanu. Tehtanje, prepire, treninge, nadležne oboževalce, znamenito mazanje z rjavo barvo. Morda najbolj zanimivo pa je, kako lastniki telovadnic privabljajo bodybuilderje, da vadijo pri njih − tako da jim nudijo brezplačno hrano. Širzai tako za vadbo vsakodnevno dobiva 15 jajc. Hamid na koncu zmaga na tekmovanju v Kabuli do 65 kilogramov. "Lepota je vse. Velikost mišic je drugotnega pomena," pravi in za konec doda tragično zgodbo svojega strica in brata, ki sta se prav tako ukvarjala s tem športom, a umrla v letalski nesreči. O uvrstitvi Širzaija na zgoraj omenjenem tekmovanju mediji ne poročajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.