Šport
55 ogledov

Bojazen je bila, kot kaže, odveč

zika virus slogan majica EPA
Bojazen pred virusom zika pred letošnjimi olimpijskimi igrami je poskrbela za več odpovedi, nekateri strokovnjaki so pozivali celo k odpovedi iger.

Na olimpijskih igrah v Riu je zika nevšečnosti povzročila le osebi, ki je bila nanjo najbolj pripravljena. Navijači so se namreč spravili na vratarko ameriške ženske nogometne reprezentance Hope Solo, in sicer zaradi fotografij, ki jih je ta pred igrami v svarilo pred virusom objavljala na družbenih omrežjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na eni od teh Solova nosi masko z mrežo proti komarjem, ki ji prekriva obraz. Še ena od takšnih fotografij pa prikazuje posteljo, prekrito z repelenti proti komarjem. Februarja je Solova celo namignila, da bi zaradi bojazni pred virusom utegnila letošnje olimpijske igre izpustiti.

Vendar pa domačini nad njenim razumevanjem Brazilije kot z virusi posejane države očitno niso bili navdušeni. To so s skandiranjem "Ole, ole, ole, ole, zika, zika" med drugim pokazali na tekmi ženskih reprezentanc ZDA in Nove Zelandije. Američanke ter z njimi njihova vratarka so se z iger že poslovile, v četrtfinalu so jih po streljanju enajstmetrovk izločile Švedinje.

Številni Brazilci namreč menijo, da je Solova v svojih opozorilih pretiravala. Igre namreč potekajo v zimskem času, v tem času pa so komarji, ki so glavni prenašalci virusa, zaradi nižjih temperatur zelo redki. Njihova ocena je bila očitno utemeljena, saj Svetovna zdravstvena organizacija med olimpijskimi igrami za zdaj še ni zabeležila primera virusa.

Kljub temu, da so si organizatorji iger za zdaj oddahnili, pa tveganje za nadaljnjo širitev virusa v Braziliji ostaja, zlasti spomladi, ko se bodo temperature ponovno dvignile. Slabi kanalizacijski sistemi v mnogih delih Brazilije namreč ustvarjajo idealne pogoje za širjenje virusa. Razmere so zlasti slabe na severu in severovzhodu države.

Na drugi strani pa nekateri strokovnjaki na prihodnost gledajo bolj optimistično. Človek se namreč lahko z ziko okuži le enkrat, nato je nanjo odporen, virus pa se ne prenaša s človeka na človeka. Zato nekateri ocenjujejo, da bi bilo epidemije zike lahko konec že v naslednjih treh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.