Šport
28 ogledov

Bole enajsti, Božič predolgo lulal

Norveški kolesar Thor Hushovd je na SP na cestni dirki zmagal pred Dancem Mattij Žurnal24 main
V ciljnem sprintu ceste dirke SP je bil najhitrejši Norvežan Thor Hushovd. V času zmagovalca sta v cilj po 262,7 kilometrih prikolesarila tudi Grega Bole, ki je bil enajsti in Jani Brajkovič z 22. mestom.

Z Boletom imamo v naslednjih letih vse možnosti, da osvojimo kolajno. Je talentiran, ko bo imel več daljših dirk v nogah, bo še konkurenčnejši. Ni isto sprintati po 170 ali 270 kilometrih.
Gorazd Štangelj
"To so sanje. Čudovito! Brez besed sem," je po prihodu v cilj razlagal novi svetovni prvak Norvežan Thor Hushovd, ki je dobil ciljni sprint ceste dirke v Geelongu pred Dancem Mattijem Breschelom in Avstralcem Allanom Davisom. "Zdaj bom užival v tem uspehu, užival bom vsak dan. Gledal bom zmagovalno majico, saj morda tega nikoli več ne ponovim." V vodilni skupini sta v cilj prišla tudi Grega Bole in Jani Brajkovič, ki sta zasedla 11. oziroma 22. mesto. Simon Špilak je zasedel 31., Gorazd Štangelj 44., Jure Kocjan 48., Kristijan Koren in Borut Božič pa sta odstopila.

Milan Eržen se je z vozilom organizatorja v koloni za kolesarji zapletel v prometno nesrečo, tako da so morali slovenski mehaniki spremljanje dirke nadaljevati s Srbi.

"Neverjetno, še zmeraj ne morem verjeti, da sem izpolnil eno svojih velikih želja. Zmagoval sem že na mnogih dirkah, naslov svetovnega prvaka pa mi je manjkal, čeprav sem ga kar dolgo lovil. Nagrada za potrpežljivost je prišla v Geelongu. Proga mi je bila pisana na kožo, čeprav sem sredi dirke že obupal. Ko so Italijani napadli in oblikovali ubežno skupino, sem mislil, da je konec. Rekel sem si, bo pa zmago lovil rojak Edvald Boasson Hagen, ki je bil v skupini. A smo ubežnike vendarle ujeli. Treba je bilo samo ostati v skupini, priti do cilja. Z nekaj sreče mi je uspelo, v sprintu pa sem bil zelo močan," se je na cilju smejalo Norvežanu, ki je na prestolu zamenjal Cadela Evansa.

To je bila naša najboljša predstava v zgodovini, čeprav je zmanjkala pika na i. Take homogenosti v naši reprezentanci še ni bilo. Tudi v času, ko smo naredili boljši rezultat.
Gorazd Štangelj

V zadnjih krogih dirke je prišlo do nekaj nevarnejših pobegov, najnevarnejšega so zakuhali Italijani, ki niso imeli v svojih vrstah prav nobenega sprinterja, a Giovanni Visconti in Vincenzo Nibali s soubežniki nista zdržala. Samostojno si je želel na cilj priti tudi prvi favorit Belgijec Philippe Gilbert, toda kljub izredni formi tudi njemu ni uspelo. Zadnja kolesarja, ki sta vsaj za trenutek pomislila, da bi bila lahko ona tista srečneža, sta bila Rus Vladimir Gusev in Brajkovič. Belokranjec je še kilometer in pol držal vodilni položaj, toda do konca ga ni mogel zadržati. "Poskušal sem, a mi je bilo jasno, da bi se mora zgoditi čudež. Dal sem vse od sebe, on je tudi dal vse od sebe, toda če je na svetovnem prvenstvu skupina za tabo, nimaš veliko možnosti. Vsekakor pa sem zelo zadovoljen s svojim nastopom in tudi z nastopom ekipe," je dejal še ne povsem zdrav Brajkovič, ki je v zaključku nesebično pomagal Boletu, na vzponih poskrbel, da se skupina ni razdrla.

Borut Božič je moral odstopiti, saj se je predolgo mudil na mali potrebi, tako da ni več mogel ujeti skupine. "V drugem krogu, ko je šlo še počasi, je bil edini moment da opravim s potrebo. Nekaj se nas je ustavilo, a jaz sem se z Marziem Bruseghinom ostal najdlje. Italijana so pošlepali za avtom, našega ni bilo. Nekajkrat sem sicer prišel blizu skupine, ki je v zame najbolj neprijetnem trenutku pospešila, a v njo mi ni uspelo. Nerodno mi je, toda nimam česa skrivati. Se zgodi, je pa velika škoda. Bil sem žrtev svoje prevelike samozavesti," se ob zbadljivkah kolegov ni najboljše počutil.

"Razočaran sem, ker ob taki pomoči reprezentančnih kolegov nisem dosegel boljšega rezultata. Razočaran sem predvsem zaradi ekipe, drugače 11. mesto ni slabo, če pogledamo, kdo je bil vse pred mano. Jaz sem se držal favoritov, enkrat sem poskušal iti v beg, a neuspešno, nato sem si rekel, da bom tvegal in ne bom trošil moči. Izteklo se je dobro, žal pa na koncu nisem imel moči za kaj več. Manjka mi dolgih dirk, letos sem vozil le eno tako dolgo dirko. Manjka mi tudi izkušenj, saj letos šele prvo leto nastopal v najmočnejši konkurenci," je imel na cilju mešane občutke Bole, ki se je zahvalil moštvenim kolegom za pomoč, dodal pa, da ga rezultati na vrhu niso prav nič presenetili: "Na vrhu so hitri kolesarji. Vsi so sodili v krog favoritov, velikega presenečenja ni bilo."

SP, cestna dirka, Geelong (262,7 km):

1. Thor Hushovd (Nor) 6:21:49
2. Matti Breschel (Dan) isti čas
3. Allan Davis (Avs) isti čas
4. Filippo Pozzato (Ita) isti čas
5. Greg Van Avermaet (Bel) isti čas        
6. Oscar Freire (Špa) isti čas
7. Aleksander Kolobnev (Rus) isti čas
8. Asan Bazajev (Kaz) isti čas
9. Jukija Araširo (Jap) isti čas
10. Romain Feillu (Fra) isti čas
11. Grega Bole (Slo) isti čas
...
22. Jani Brajkovič (Slo) +0:13
31. Simon Špilak (Slo) +2:13
44. Gorazd Štangelj (Slo) +7:22
48. Jure Kocjan (Slo) isti čas

Odstop: Kristijan Koren (Slo), Borut Božič (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.