Šport
19 ogledov

Bole novi državni prvak

Grega Bole je v cilj prikolesaril v času zmagovalca. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Grega Bole (Lampre) je novi državni prvak v cestnem kolesarstvu.

V izjemno razgibani in zanimivi dirki, polni pobegov, je Bole v ciljem sprintu ugnal Blaža Furdija (Adria Mobil), Gregorja Gazvodo (Perutnina Ptuj) in lanskega prvaka Gorazda Štanglja (Astana), ki so se zvrstili za njim. V ženski konkurenci je drugič zapored zmagala Polona Batagelj.

V mesecu, ki ponuja največ kolesarskega dogajanja na slovenskih cestah, je teden po uspešni in tudi v tujini odmevni dirki po Sloveniji namenjen državnim prvenstvom. Že dolgo se ni pripetilo, da bi bili pri nas obe preizkušnji povezani v dva dneva, tokrat pa sta obe državni prvenstvi, kjer se kolesarji merijo za najbolj prestižno majico v domačih okoljih, na Goriškem. Ob tradicionalni preizkušnji v "uri resnice", ki bo v nedeljo na tradicionalni progi med Solkanom in Plavami, so se v soboto na zahodnem delu severnoprimorske prestolnice kolesarji v vseh kategorijah merili v cestni vožnji.

Vsekakor je bilo največ zanimanja za preizkušnjo v elitni konkurenci, kjer sta manjkala samo Janez Brajkovič, ki se je osredotočil na kronometer, in Simon Špilak, ki bo očitno prvenstvo izpustil v celoti. Uvodni kilometri so pripadli sedmerici iz domačih klubov, ki si je za uvod privozila že skorajda pet minut prednosti. Ni jih malo, ki so v ubežni skupini po dveh kolesarjev Perutnine Ptuja, Adrie Mobila, Save in enega predstavnika Radenske že videli zmagovito kombinacijo. Sploh ob dejstvu, da je glavnina delovala bolj zaspano. Za nameček se je za lovljenje odločila še trojica, ki pa se je hitro znašla nekje vmes in je bila zelo hitro obsojena na neuspeh.

V sedmem krogu je s svojim "treningom" za nedeljsko vožnjo na čas v ozadju začel Kristjan Koren, ki se je postavil na čelo zasledovalcev. Njegov ritem je bil zares izjemen in prednost ubežnikov je začela kopneti, saj so "na plin" hitro pritisnili še drugi kolesarji, ki si kruh služijo na tujem. Tudi nekateri "profiji" so hitro plačali davek takega ritma, dirka pa je bila hitro znova odprta.

Do konca je bilo obilo kombinacij, ki niso zdržale več kot krog, največ krog in pol. Tisti, ki je zamudil najboljše pred zadnjimi šestimi krogi, ni imel nobene možnosti za končni uspeh. Enajsterica, ki se je na čelo prebila v zadnji četrtini, pa je nato hitro "skočila" do prednosti dveh minut. Robert Vrečer je napadel tri kroge pred koncem in je bil znova prehiter.

Na koncu je ostala četverica, ki je v silovitem sprintu odločala o naslovu. Na seznam, kjer so doslej po dvakrat zapisani le Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec in Mitja Mahorič, se je vpisal še Grega Bole (Lampre), ki je s tem zaokrožil zbirko naslovov prvaka, saj je doslej zmagal v vseh starostnih kategorijah. "Tega dejstva sem zares vesel. Ni jih veliko, ki se lahko ponašajo s tem, da so zmagovalci v vseh kategorijah. Nikakor se nisem pretirano obremenjeval s pobegom v začetku. Je pa res, če ne bi nato v ozadju potegnil Koren, ki je narekoval zelo oster ritem, ne vem, kako bi nam uspelo. Očitno pa spredaj tudi ni bilo popolnega sodelovanja. Videli ste, da je Štangelj še enkrat znova s svojimi dejanji pokazal, zakaj ga vsi visoko cenimo in je eden od junakov, čeprav je na koncu ostal brez odličja. O zmagi sem začel razmišljati v zadnjih dveh krogih. Vedel sem, da bo najbolj nevaren Furdi, kar nekoliko pa me je presenetil Gazvoda, ki je na srečo začel svoj sprint prehitro. Drugače bi ga težko premagal," je v cilju razlagal presrečni kolesar iz Begunj na Gorenjskem.

V vodilni skupini se je v cilj pripeljal tudi Andrej Rajšp, ki je na koncu oblekel majico prvaka v kategoriji do 23 let. Polona Batagelj je znova navdušila, saj je njen napredek očiten. Poskus, da bi se v prvem delu preizkušnje pridružila skupini ubežnikov iz vrst mlajših mladincev, ji ni uspel, svojo premoč pa je na koncu kronala v sprintu. V obeh mladinskih kategorijah sta bila najboljša Žiga Ručigaj (Radenska KD Življenje) in Martin Otoničar (Hit Casinos).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.