Šport
5 ogledov

Bole zmagal na sprintu Dauphine

Grega Bole je v cilj prikolesaril v času zmagovalca. (Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
Prva etapa kolesarske dirke Dauphine Libere je prinesla velik uspeh slovenskim kolesarjem.

Uvodno preizkušnjo dirke Pro Toura je v skupinskem sprintu dobil Grega Bole (Lampre), medtem ko je Jani Brajkovič (RadioShack), tretji na nedeljskem prologu, to mesto obdržal tudi v skupnem seštevku.

Potem ko so kolesarji na klasični dirki Dauphine Libere, ki velja za enega glavnih testov pred francoskim Tourom, v nedeljo prevozili 6,8 kilometra dolg kronometer, jih je danes čakala prva etapa. O zmagovalcu 191 kilometrov dolge preizkušnje od Evian-les-Bainsa do Saint-Laurent-du-Ponta je odločal skupinski sprint, v katerem je bil najboljši in najspretnejši prav slovenski član Lampreja ter si priboril odmevno etapno zmago.

Kazalo je, da bo slavo požel Geraint Thomas. Kolesar ekipe Sky je pobegnil skupini le 500 metrov pred ciljem, a Bole je imel dovolj moči, da je napadel tik pred ciljem. Prehitel je Britanca vsega 50 metrov pred koncem, nato pa odbil še napad slovaškega kolesarja Columbie Petra Velitsa ter se lahko veselil prve etapne zmage na tej dirki. Thomas je ciljno črto prečkal na tretjem mestu, blizu pa sta bila tudi druga slovenska udeleženca dirke. Kristijan Koren (Liquigas) je končal na 22. mestu, Brajkovič pa na 34., oba v času zmagovalca.

Na začetku etape je pobegnila manjša skupina ter si priborila že devet minut naskoka, preden so reagirali tekmovalci Garmina, Saxo Banka in Cofidisa. Zmanjšali so razliko in ubežnikom pred zadnjim vzponom šest kilometrov pred ciljem pustili le še pol minute. Po padcu se je skupina razdelila, ubežniki pa so morali dokončno priznati poraz nekaj kilometrov pred ciljem, ko jih je glavnina ujela.

Uspeh Boleta je še toliko večji, ker je komaj dobro okreval po poškodbi na dirki Pariz-Nica. Tudi takrat je odlično začel z drugim mestom v uvodni etapi, nato pa po padcu zaradi zloma reber moral odstopiti. Zaradi poškodbe je prisilno počival mesec in pol in se šele konec maja spet vrnil v kolesarsko karavano.

"Izredno sem vesel zmage. To je moj prvi uspeh na ravni Pro Toura. Ne morem opisati občutkov. Zadnjih šest tednov sem zaradi zlomljenih reber večinoma preležal, a vrnil sem se spočit in pripravljen. O naslednjih etapah na dirki Dauphine je še prezgodaj razmišljati, mislim pa, da so gorske etape ob koncu zame le pretežke," je po zmagi dejal Bole in dodal, da ima zdaj nedvomno več možnosti tudi za nastop na Touru: "Ne vem še stoodstotno, ali bom nastopil, mislim pa, da bom vendarle prišel do Toura."

Skupno pa ima pred nadaljevanjem dirke, v torek je na vrsti 177 km dolga etapa od Annonaya do Bourg-Saint-Andeola, odlično izhodišče Brajkovič. Slednji je imel na današnji etapi celo možnost, da odvzame majico vodilnega dvakratnemu zmagovalcu Toura Albertu Contadorju (Astana). Toda Španec, ki je nekoliko presenetljivo dobil prolog, je ostal v skupnem vodstvu. Razlike pa so majhne. Američan Tejay Van Garderen ima pet sekund zaostanka, Brajkovič pa deset. Bole je z etapno zmago skočil na 11. mesto (+ 0:15), Koren je 14. (+ 0:17).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.