Šport
35 ogledov

Bolečina Danija ne ustavi – zmaga!

1/22
Žurnal24 main
Dani Pedrosa (Honda) je manj kot štiri tedne po operaciji na rami, ki ga še naprej boli, zmagal na VN Portugalske. Za tri sekunde je premagal trikratnega zmagovalca Estorila Jorgeja Lorenza (Yamaha).

Dani Pedrosa (Repsol Honda) je končal niz treh zaporednih zmag Gospoda Estorila, Jorgeja Lorenza (Fiat Yamaha), na portugalski VN v kraljevem razredu MotoGP (branilec naslova je v Estorilu zmagal v prejšnjih treh sezonah). Prehitel ga je štiri kroge pred ciljem in prvič letos zmagal. Za Španca, ki je moral manj kot štiri tedne nazaj pod nož, so to še tretje stopničke na tretji letošnji dirki. Casey Stoner (Repsol Honda) je osamljen prišel do tretjega mesta, Andrea Dovizioso (Repsol Honda) pa je pred ciljno črto prehitel Valentina Rossija (Ducati). Vse hitrejši Marco Simoncelli (Gresini Honda) je padel v prvem krogu, na tleh pa je končal tudi Ben Spies (Fiat Yamaha).

"Lahko vam povem, da sem se med dirko smehljal, ker je bilo z ramo vse v redu. Nisem imel nobenih težav, tudi z drugim mestom pa bi bil zadovoljen. Zahvaliti se moram Lorenzu, ker sva odpeljala res dobro dirko. Hvala moji ekipi in zdravnikom, ki so poskrbeli, da nisem imel težav," je po dirki dejal zmagovalec tretje letošnje preizkušnje, ki je pred slabim mesecem iz poškodovane rame odstranil kovinske ploščice.

"Trudil sem se, dobro sem startal in skušal pobegniti. Na ciljni ravnini me je Dani vedno ujel in je bil tik za mano. Na koncu sem fizično nekoliko omagal in Pedrosa je bil hitrejši," je o razpletu dirke povedal Lorenzo. Stoner pa z dirko ni bil povsem zadovoljen: "Med prvim in drugim ovinkom sem naredil napako, pred mano je padel še Simoncelli. Motor me ni ubogal, Lorenzo in Pedrosa pa sta si hitro privozila nekaj prednosti. Na koncu ju nisem mogel ujeti."

Kako se je razpletalo

Start je najbolje uspel Pedrosi, prišel je mimo Simoncellija, ne pa tudi Lorenza, ki je ostal na prvem mestu. Rossi je bil z nekaj lepimi prehitevanji in po ločenih padcih Simoncellija in Barberaja po prvem krogu že na četrtem mestu. Po uvodnih petih krogih sta Jorge in Dani naredila dobri dve sekundi prednosti pred Caseyjem in več kot pet pred Valentinom, Doviziosom in Edwardsom. Lani tolikokrat hvaljeni Spies je delal napake in imel že 18 krogov pred ciljem na 10. mestu 20 sekund zaostanka za še naprej vodilno dvojico Lorenzo – Pedrosa. Nekaj krogov kasneje je Američan končal na tleh. 13 krogov pred karirasto zastavo je Stoner na tretjem mestu zaostajal za tri sekunde in bil sedem sekund pred Rossijem, a v njegovi garaži je bilo nekaj zaskrbljenosti, saj se je zdelo, kot da ima Avstralec nekaj težav z motociklom. In ko smo mislili, da bodo bolečine v rami sredi dirke tako močne, da bo Dani popustil, je odpeljal najhitrejši krog na dirki in še naprej ogrožal aktualnega svetovnega prvaka. Lahko bi dirkal hitreje, a je še nekaj krogov ostal na Lorenzovem izpuhu. Napadel in prehitel ga je štiri kroge pred ciljem. Honda ima letos več konjskih moči in Pedrosa si je v dveh krogih pridirkal sekundo in pol prednosti in s tem tudi prvo sezonsko zmago. Lorenzo je ciljno črto prečil tri sekunde za njim, Stoner na tretjem mestu pa sedem in pol. Dovizioso je za četrto mesto tik pred ciljno črto prehitel Rossija – razlika med njima je bila vsega 25 tisočink!

Bradl drugič letos

Dirko v razredu Moto2 je s pole positiona dobil Nemec Stefan Bradl (Kalex) in z drugo letošnjo zmago vodi v skupnem seštevku. Na odru za zmagovalce sta bila še Španec Julian Simon (Suter) in Japonec Juki Takahaši (Moriwaki). Na spolzkem asfaltu (dopoldne je deževalo) sta padla do takrat vodilna Švicar Thomas Lüthi (Suter), nato pa še Italijan Andrea Iannone (Suter), ki se je do vodstva prebil s 14. startnega položaja. Bradl ima zdaj 61 točk, 13 več od Iaonnoneja, ki se je po padcu pobral in prišel do treh tolažilnih točk. Španec Nicolas Terol (Aprilia) je zmagovalec dirke v razredu do 125 ccm. V četveroboju za preostali dve stopnički sta si oder za zmagovalce privozila Nemec Sandro Cortese (Aprilia) na drugem in Francoz Johann Zarco (Derbi) na tretjem mestu.

VN Portugalske, MotoGP, Estoril:


1. Dani Pedrosa (Repsol Honda)

2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +3,051
3. Casey Stoner (Repsol Honda) +7,658
4. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +16,530
5. Valentino Rossi (Ducati) +16,555
6. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +32,575
7. Hiroši Aojama (Gresini Honda) +38,749
8. Cal Crutchlow (Yamaha Tech 3) +40,912
9. Nickey Hayden (Ducati) +54,887
10. Randy de Puniet (Pramca Ducati) +59,697
Odstopila: B. Spies (Fiat Yamaha), M. Simoncelli (Gresini Honda)

MotoGP, skupni seštevek:

1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 65 točk
2. Dani Pedrosa (Honda) 61
3. Casey Stoner (Honda) 41
4. Valentino Rossi (Ducati) 31
5. Nicky Hayden (Ducati) 30

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.