Šport
21 ogledov

Bolezen je ne ustavi: Tina za las brez stopničk!

Maze Cortina smuk svetovni pokal alpsko smučanje Reuters
Na smuku v Cortini d'Ampezzo se je svoje prve zmage v karieri veselila domačinka Daniela Merighetti. Tina Maze je startala s trebušno gripo, a v cilj vseeno prišla z izvrstnim časom, ki je bil v vetrovnih razmerah dovolj za četrto mesto. Maruša Ferk je osvojila 20. mesto, Ilka Štuhec pa je odstopila.

Osem let po tem, ko je Daniela Merighetti prvič in zadnjič stala na stopničkah za tekmo svetovnega pokala, je 30-letna Italijanka slavila premierno zmago v karieri, za nameček še na domačem snegu v Cortini d'Ampezzo. Pred priljubljeno Azzurro sta se morali na smuku umakniti tudi Lindsey Vonn, ki je bila z zaostankom 0,21 sekunde druga, in svetovna prvakinja Maria Höfl-Riesch (+0,40). Nemka je kot zadnja smučarka iz elitne skupine s tretjega mesta izrinila Tino Maze, ki je obolela dosegla izvrsten čas za najboljši smukaški izid sezone.

Nekaj časa je celo kazalo, da bo močen veter povsem onemogočil najboljše smukačice, ki so kot po tekočem traku izgubljale dragocene stotinke po celotni progi, a sta se Vonnova in Höfl-Riescheva nato le prebili skozi vrtince in zasedli drugo in tretje mesto. Mazejeva je tokrat smučala brez spornega spodnjega perila, spet pa je v Cortini zasedla nehvaležno mesto tik za stopničkami, kar se ji je pripetilo že petič v karieri.

Obolela Mazejeva je nastopila kot 12. in prevzela vodstvo pred Švicarko Fabienne Suter, ki ji je konec prejšnjega tedna preprečila superveleslalomsko slavje. To je že pokazalo, da je Črnjanka odlično odpeljala sicer ne posebej zahtevno progo Tofane. Takoj nato jo je za skoraj pol sekunde prehitela Merighettijeva, v nadaljevanju pa le še Vonnova in Höfl Riescheva, branilka velikega kristalnega globusa.

"Včeraj sem zbolela, imela sem trebušno gripo. To me je malo vrgla iz tira. Spala sem ves dan, sem imela tudi vročino. S težavo sem šla na trening, ki sem ga s težavo opravila. Celoten dan sem sicer prespala. Vendar se danes dobro počutim, nimam sicer še veliko energije. Zelo hitro sta delo opravila Andrea Massi in zdravnik Matjaž Turel iz Kliničnega centra v Ljubljani, tako da sem bila danes bolj pri močeh in sem lahko uspešno smučala. Bolezen mi danes ni povzročala težav in upam, da bo jutri tudi dober dan na superveleslalomu, le da si ne želim ponovno četrtega mesta. Nekaj tekmovalk za mano je imelo veter v hrbet, zato menim, da tekma ni bila regularna, ker se je veter preveč spreminjal. Bistveno je tudi, da so bile smuči dobro pripravljene, da imam zaupanje v material. Smučam dobro in moralo se je enkrat vse skupaj tudi tudi v smuku," je po tekmi povedala Mazejeva.

Najboljša slovenska športnica zadnjih dveh sezon je pokazala, da je v vse boljši formi tudi v hitrih disciplinah. Po uvrstitvah na stopničke v slalomih in superveleslalomu se je Mazejeva prvi trojici povsem približala tudi v smuku. V tej disciplini je bila po treh tekmah v sezoni šele tretja Slovenka na 25. mestu in je zbrala skupaj 23 točk. Sedaj je na čelu v slovenskem taboru in skupaj 15. (73). Še pomembnejši pa je ta napredek v boju za najvišja mesta v skupnem seštevku pokala, saj postaja vse nevarnejša tekmica Vonnovi. Američanka, ki sicer še naprej vodi v pokalu, ima po 15. tekmi 784 točk, Mazejeva pa na tretjem mestu s 533 točkami le še za sedem točk zaostaja za Avstrijko Marlies Schild (540), ki v hitrih disciplinah ne nastopa.

Mazejeva je pred nastopi v Cortini zbolela za trebušno gripo in se večer pred tekmo ni udeležila žrebanja startnih številk. Podobne težave je imela pred tednom dni tudi Američanka Lindsey Vonn. "Težave z zdravjem imajo tudi druge tekmovalke. Toda naša težava je, da smo tu sami, brez zdravnika, kot edina ekipa v hitrih disciplinah. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči. Doktor Matjaž Turel mi je pomagal z nasveti prek telefona na daljavo. Težko je bilo dobiti zdravila brez recepta, ker smo v tujini. Na koncu nam je sicer uspelo. To so improvizacije, ki mi niso všeč. Potem pa imamo še težave s spodnjim perilom, ki ga je Mednarodna smučarska zveza dala na testiranja. Ni odločitve in dogovora, tudi opreme nam niso vrnili. Zaplenili so nam jo, dobesedno. Imamo drugo opremo, sicer letošnjo, ki pa je drugačna od te, ki jo je Mazejeva uporabljala pred temi zapleti," je pojasnil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Maruša Ferk, ki ima težave s kolenom, je tokrat prišla na rob dvajseterice, Ilka Štuhec pa je še tretjič na štirih letošnjih tekmah ostala brez uvrstitve. V nedeljo bo v Cortini na sporedu še superveleslalom.

Svetovni pokal, smuk (Ž), rezultati:

1. Daniela Merighetti (Ita) 1:33,17 sekunde
2. Lindsey Vonn (ZDA) +0,21
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,40
4. Tina Maze (Slo) +0,46

5. Tina Weirather (Lih) +0,57
6. Stacey Cook (ZDA) +0,67
7. Fabienne Suter (Švi) +0,73
8. Elisabeth Görgl (Avt) +0,79
9. Julia Mancuso (ZDA) +0,82
10. Anja Pärson (Šve) +0,83
...
20. Maruša Ferk (Slo) +1,72
...

Odstopile: Ilka Štuhec (Slo), Aurelie Revillet (Fra), Anna Fenninger (Avt), ...

Komentarjev 2
  • pesekinmorje 11:34 14.januar 2012.

    Špica ... in to brez spodnjega perila !!!

  • stela 11:19 14.januar 2012.

    Eeej novinar, hitr se vrni s kofeta.... Tina je že tretja:)))