Šport
28 ogledov

Bolje pripravljen kot minula leta

Mitja Oranič (levo) med nastopom na svetovnem prvenstvu v Libercu. (Foto: Osebni Žurnal24 main
Objavljamo obljubljeni drugi del intervjuja z našim najboljšim nordijskim kombinatorcem Mitjo Oraničem, ki na letošnjih olimpijskih igrah cilja na uvrstitev med najboljšo deseterico.

Poleti je bilo tudi nekaj mednarodnih tekem, na katerih se zberejo boljši nordijski kombinatorci. Kakšne rezultate ste letos vi dosegli na poletni veliki nagradi?
Na poletni veliki nagradi nisem imel nobene vidnejše vloge, šel sem pogledat, kakšno je stanje proti konkurenci. Videl sem, da sem bil v boljši pripravljenosti kot prejšnja leta. Če ne bi padel na drugi tekmi na rolerjih v zadnjem krogu, bi bil uvrščen okoli 20. mesta, tako pa sem bil 34.
 
Ali se vam zdijo uvrstitve na poletnih tekmah odraz realnega stanja? Lahko po njih sklepamo, kako ste pripravljeni pred zimo?
Na teh tekmah vidiš določeno pripravljenost. Se pa vidi iz preteklih izkušenj, da se karte kar dobro premešajo na tekmah svetovnega pokala.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

S triindvajsetimi leti ste najstarejši član slovenske A ekipe. Kam pa se uvrščate na svetovnem pokalu? Bi lahko rekli, da so starejši in izkušenejši nordijski kombinatorci tudi uspešnejši ali starost nima takšne vloge?
V svetovnem pokalu sem še vedno pod povprečjem starostne meje, ta znaša približno 25 let. Nekako je sloves, da imajo izkušeni tekmovalci prednost pred mlajšimi, ampak tudi v našem športu so izjeme, tako da tudi mlajši tekmovalci zmagujejo, predvsem tekmovalci iz svetovnih velesil, kot so Finska, Norveška in Nemčija.

Zakaj so se drugi, od vas starejši slovenski tekmovalci, odločili za konec kariere? Andrej Jezeršek je denimo včasih dosegal odlične rezultate. Je šlo za pomanjkanje motivacije?
Ne vem čisto točnega razloga. Takrat, ko je on končal svojo kariero, sem jaz šele prihajal v reprezentanco. Verjetno pa kar drži vprašanje.

Želja nas štirih, ki smo v reprezentanci A in B, ostaja, da bi izpolnili normo za OI.
 

Reprezentanca A je zelo mlada. Vam ostali člani sledijo? Ali načrtujete, da boste na OI odpotovali tudi na ekipno tekmo upoštevajoč, da imate za izpolnitev norme na voljo le dve tekmi?
Mislim, da naša reprezentanca napreduje. Tako da želja nas štirih, ki smo v reprezentanci A in B, ostaja, da bi izpolnili normo za OI. Do tja je še zelo daleč, ampak mislim, da smo na pravi poti.

Lani ste dosegli nekaj vrhunskih rezultatov, med drugim tudi uvrstitev med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu. To je hkrati tudi največji slovenski uspeh vseh časov. Menite, da ga lahko letos ponovite ali še izboljšate?
Jaz osebno upam, da mi bo uspelo popraviti ta rezultat. Težko bo, ampak v pripravljalnem obdobju sem prestal kar precej zelo napornih treningov.

Ta uspeh ste dosegli na 90-metrski skakalni napravi in 10-kilometrski tekaški preizkušnji. Vam bolj ustrezajo manjše naprave ali tekme na večjih skakalnicah?
V preteklosti so mi bolj ustrezale manjše naprave, ampak letos smo namenili več pozornosti tudi na skakalnicah 120 metrov, tako da upam, da letos dosežem dober rezultat na večjih skakalnicah.

 

Tudi na tekmah poskušam nastopiti samozavestno, ker mi to omogoča boljše rezultate. Toda vedno poskušam samozavest ohraniti do realne meje spodobnosti.
 

Letos trenirate pod taktirko glavnega trenerja Primoža Triplata. Kako sodelujeta?
Že drugo leto treniram pod njegovim vodstvom. Trenutno se lepo ujameva na skakalnem delu, lepo počasi napredujem in upam, da nama bo skupaj uspelo doseči želeni cilj.

Na predstavitvi nordijskih reprezentanc pred novo sezono ste glede pripravljenosti in napovedanih ciljev delovali samozavestno. Kakšne cilje imate dolgoročno gledano vas lahko pričakujemo na vsaj še enih olimpijskih igrah?
Tudi na tekmah poskušam nastopiti samozavestno, ker mi to omogoča boljše rezultate, tako da poskušam vse misli osredotočiti pozitivno, pa naj bodo to osebno življenje, treningi, tekmovanja ... Toda vedno poskušam samozavest ohraniti do realne meje sposobnosti. Glede naslednje olimpijade trenutno še ne vem, obstaja določena možnost, ampak za ta odgovor je potrebnega še nekaj časa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.