Šport
52 ogledov

Boljši tudi od gostiteljev

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač OZS/Facebook
Slovenska moška reprezentanca je v Seulu v drugem krogu turnirja skupine A2 svetovne lige premagala Južno Korejo s 3:1 (23, -23, 14, 23).

Slovenski odbojkarji se z južnokorejskimi še nikoli niso srečali na kakšnem tekmovanju, zato pa ima z njimi veliko izkušenj slovenski korektor Mitja Gasparini, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral za Korean Air Jumbos iz Incheona, v sezoni 2012/12 pa je igral za Hyundai Skywalkers. 

Z veliko več izkušnjami v svetovni ligi se lahko pohvalijo odbojkarji Južne Koreje, ki v njej igrajo devetnajsto sezono, devetkrat je igrala tudi na olimpijskih igrah, pred tremi leti pa je igrala tudi na svetovnem prvenstvu na Poljskem in bila 17.

Kljub odličnemu bloku težak boj

Domači odbojkarji, ki so v četrtek v svoji prvi tekmi na turnirju po hudem boju ugnali Češko s 3:2, so tudi proti Sloveniji bolje začeli tekmo. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo štirih točk, povedli so tudi s 14:8 in bili ob drugem tehničnem odmoru še vedno s prednostjo petih točk. Slovenska ekipa je naredila vse preveč lastnih napak, prav tako ji ni stekel servis, v bloku ni zaustavila najnevarnejših južnokorejskih odbojkarjev. Po drugem tehničnem odmoru so slovenski odbojkarji le strnili svoje vrste in se približali domači reprezentanci, ki je v končnici niza še vodila s 23:21, nato pa je Tine Urnaut poskrbel za prvo gostujoče vodstvo, z blokom pa so gostje tudi slavili v uvodnem nizu.

V drugem nizu je slovenski selektor nadaljeval s postavo iz prvega, v kateri so bili Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Mitja Gasparini in prosti igralec Jani Kovačič, spet pa so ga bolje začeli domačini. Na deseti točki je Vinčić izid izenačil, ob drugem tehničnem odmoru je za dve točki spet vodila Južna Koreja. Novo izenačenje je sledilo na 19. točki, v končnici niza pa so bili tokrat bolj zbrani domači odbojkarji, ki so izenačili izid.

Tretji niz pa je minil v popolno prevladi slovenskih odbojkarjev, ki so zmanjšali število lastnih napak, nato pa so s servisi, učinkovito igro v napadu, kjer sta se izkazala predvsem Urnaut in Gasparini, uspešni pa so bili tudi v bloku, pobegnili za deset točk (14:4). S tem je bil niz odločen, z asom je Pajenk dosegel prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih, slovenski odbojkarji so izkoristili tretjo.

V četrtem nizu je Kovač nekoliko premešal slovensko zasedbo, na mesto organizatorja igre je v igro poslal Gregorja Ropreta, v bloku je priložnost dobil Sašo Štalekar, vendar so po asu Pajenka domačini s točko Hong-Suk Choija prišli v vodstvo (6:5). V izenačeni igri je minil tudi preostanek niza, saj si nobena od ekipi ni priigrala več kot dveh točk prednosti, ob drugem je za točko vodila Slovenija, ki pa je pred vstopom v končnico po nekaj lastnih napakah zaostajala za tri točke (18:21). Toda po polminutnem odmoru so se slovenski odbojkarji vrnili v igro, s tremi bloki Čebulja, Štalekarja in Ropreta izid na 21. točki izenačili, nato pa povedli s 23:21, prednosti pa niso več izpustili iz rok.

Do novih treh točk so slovenski odbojkarji tako prišli šele po hudem boju, in to kljub temu, da so z blokom kar 21-krat zaustavili nasprotne napadalce (Pajenk šestkrat, Čebulj petkrat), sami so jih prejeli le sedem, boljši pa so bili tudi na servisu, zato pa so imeli nekaj več težav na sprejemu, naredili pa so tudi sedem več lastnih napak.

Svetovna liga, 2. kolo:

Slovenija - Južna Koreja 3:1 (23, -23, 14, 23)
Urnaut 23, Gasparini 16, Pajenk 15, Čebulj 14; Hong-Suk Choi 14.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.