Šport
26 ogledov

Bolt na počitnice z najboljšim izidom leta 9,80

Bolt Gatlin Bruselj diamantna liga IIAF tek na 100 sto metrov EPA
Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je na zaključni diamantni ligi v sezoni v Bruslju, kjer ni bilo slovenskih predstavnikov, zmagal v teku na 100 m.

V svojem zadnjem nastopu v sezoni je Usain Bolt z 9,80 sekunde in drugim izidom leta ugnal Američana Michaela Rodgersa (9,90) in rojaka Nesto Carterja (9,94).

Svetovni prvak Mohammed Aman, 19-letni Etiopijec, pa izid sezone na svetu postavil v teku na 800 m (1:42,37), kar je na 1000 m, ki je redno na programih mitingov uspelo tudi Kenijki Nelly Jepkosgei (2:35,43). Hitreje od Mohammeda Amana je v zgodovini na dva stadionska kroga teklo le osem atletov, vendar je mladi Afričan ostal v Boltovi senci.

"Eden najboljših časov"

Američan Justin Gatlin, olimpijski zmagovalec leta 2004 in dvakratni svetovni prvak 2005, je bil tokrat na 100 m šele četrti (9,94), pod 10 sekundami pa je tekel še Jamajčan Kemar Bailey-Cole (9,98).

"To je moja zadnja tekma v sezoni, na njej pa sem dosegel enega svojih najboljših časov doslej. Zato sem zelo zadovoljen," je takoj po nastopu dejal Bolt, ki je tokrat za prepričljivo slavje tudi odlično startal. Olimpijski in svetovni prvak ter svetovni rekorder je letos tekel le v finalu svetovnega prvenstva avgusta v Moskvi, kjer je eno izmed treh zlatih kolajn osvojil z 9,77. Na pol stadionskega kroga je tokrat slavil Jamajčan Warren Weir (19,87), ki je bil prepričljivo najboljši tudi skupno.

Jamajško slavje tudi pri ženskah

Tudi med atletinjami je zmaga na 100 m odšla v Jamajko s Shelly-Ann Fraser-Pryce. Trikratna svetovna prvakinja na tej razdalji je z 10,72 za stotinko sekunde zaostala za izidom sezone. V troskoku, kjer ni nastopila slovenska atletinja Snežana Rodić, je Kolumbijka Caterine Ibarguen (14,49 m) dosegla zmago na mitingu in tudi v skupnem seštevku.

Francoz Renaud Lavillenie, olimpijski zmagovalec, je s 5,96 m slavil v skoku s palico in četrtič zapored zmagal skupno v diamantni ligi. Na višini 6,04 m, kar bi bil francoski rekord, je bil trikrat neuspešen. Njegov rojak Teddy Tamgho, ki je osvojil zlato v Moskvi, je v troskoku preskočil 17 m (17,30 m) in prepričljivo ugnal tekmece.

Perkovićeva tudi tokrat nepremagljiva

V prvi končni odločitvi dneva je olimpijska svetovna in evropska prvakinja Sandra Perković iz Hrvaške (67,04 m) dosegla eno izmed najbolj prepričljivih skupnih zmag, saj je dobila vseh sedem tekem v metu diska v najmočnejši seriji atletskih mitingov na svetu in si drugo leto zapored priborila tudi tudi 40.000 evrov zmagovite premije.

Lani je diamantno nagrado dobila s šestimi zmagami in enim drugim mestom. V tej sezoni je bila poražena le enkrat, ko je v solzah zapuščala stadion v Zagrebu, kjer je bila na domačem mitingu 'šele' druga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.