Šport
30 ogledov

Bolt tretjič, Pearsonova prvič

Sally Pearson Usain Bolt Reuters
Mednarodna atletska zveza je za najboljša atleta leta izbrala Jamajčana Usaina Bolta in Avstralko Sally Pearson. Oba sta blestela na svetovnem prvenstvu v Daeguju.

Jamajčan Usain Bolt in Avstralka Sally Pearson sta atleta leta 2011 po izboru Mednarodne atletske zveze (IAAF). Sloviti jamajški sprinter je tretjič prejel laskavo priznanje. Pred tem je bil najboljši v letih 2008 in 2009, Pearsonova pa je prvič izbrana za atletinjo leta.

Bolt, svetovni rekorder in olimpijski prvak iz Pekinga leta 2008 v tekih na 100 in 200 metrov, je na letošnjem svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Daeguju osvojil odličji najbolj žlahtnega leska v tekih na 200 metrov in na 4 x 100 metrov, v kraljevski atletski disciplini na 100 metrov pa je bil zaradi prehitrega starta diskvalificiran.

"V tej sezoni sem imel zaradi poškodb veliko vzponov in padcev, priznanja pa sem zelo vesel in mi veliko pomeni," je dejal 25-letni karibski sprinter, ki je na večni lestvici ujel maroškega srednjeprogaša Hichama El Guerrouja, najboljšega atleta po izboru IAAF v letih 2001, 2002 in 2003.

V Londonu v boj za štiri zlata odličja

Bolt je razgrnil načrte tudi za prihodnjo sezono in napovedal, da na olimpijskih igrah v Londonu želi nastopiti tudi v jamajški štafeti na 4 x 400 metrov, kar ob nastopih na 100, 200 in 4 x 100 metrov pomeni, da se lahko poteguje za štiri zlata olimpijska odličja. To je v atletiki nazadnje uspelo Američanu Carlu Lewisu na OI v Los Angelesu leta 1984.

Pearsonova je v Daeguju osvojila zlato odličje v teku na 100 metrov z ovirami, njen čas 12,28 pa je četrti najboljši dosežek v zgodovini kraljice športa. Petindvajsetletna atletinja je prva Avstralka, ki je prejela laskavo priznanje s strani IAAF.

V ožjem izboru za atleta leta 2011 sta bila tudi Jamajčan Yohan Blake in Kenijec David Rudisha, pri atletinjah pa še Novozelandka Valerie Adams in Kenijka Vivian Cheruiyot.

Lani sta zmagala hrvaška skakalka v višino Blanka Vlašić in svetovni rekorder na 800 metrov Kenijec David Rudisha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.