Šport
17 ogledov

Boston po tridesetih letih pripadel Američanu

Meb Keflezighi Reuters
Na 118. maraton bostonskem maratonu ki se ga je udeležilo 36.000 tekačev iz 70 držav sveta, med njimi tudi devet Slovencev, je slavil domačin Meb Keflezighi.

Letošnji bostonski maraton je ob spominu na žrtve lanske tragedije pripadel Američanu Mebu Keflezighiju, ki je slavil s časom dveh ur, osmih minut in 37 sekund. V cilju je za seboj pustil Kenijca Wilsona Chebeta in Franklina Chepkwonyja. V Eritreji rojeni Keflezighi je tako postal prvi Američan z bostonsko zmago po kar tridesetih letih.

Med ženskami je že drugo leto zapored najhitreje odtekla Kenijka Rita Jeptoo, ki je letos za sedem minut in pol izboljšala lanski dosežek (2:18:57). Drugo in tretje mesto sta osvojili Etiopijki Buzunesh Deba in Mare Dibaba. Tako v moški kot ženski konkurenci pa je prva nagrada vredna 150.000 dolarjev, ki bodo izplačani iz skupnega nagradnega sklada vrednega 806.000 dolarjev.

Več gledalcev in tekmovalcev kot lani

Navkljub oziroma prav zaradi lanskoletnega terorističnega napada je bilo letos gledalcev in tekmovalcev veliko več kot ponavadi. Brata čečenskega rodu Tamerlan in Džohar Carnajev sta 15. aprila lani na cilju bostonskega maratona nastavila bombi, ki sta ubili tri osebe, 260 pa ranili. Eden od teroristov je mrtev, drugi čaka na sojenje, v Bostonu pa so bile prejšnji torek spominske slovesnosti za žrtvami.

Letošnji maraton naj bi si ogledalo več kot milijon ljudi, čeprav dostopa do cilja, kjer sta lani eksplodirali bombi iz ekonom loncev, tokrat ne bodo imeli. Za gledalce in tekače veljajo poostreni varnostni ukrepi, vendar tudi to ne zmanjšuje zanimanja.

Novi predpisi za gledalce

Ob progi so namestili 100 novih kamer in postavili 50 policijskih opazovalnic. Prepovedani so nahrbtniki. Tekmovalci in gledalci bodo lahko imeli le plastične vrečke s plastičnimi steklenicami, ki ne vsebujejo več od litra tekočine. Med njimi bodo uniformirani policisti in policisti v civilu, ki bodo izvajali pogoste preglede.

Predsednik centra za konvencije in obiskovalce Bostona Patrick Moscaritolo je povedal, da je 23.000 hotelskih sob v Bostonu in bližnji okolici 90-odstotno zasedenih, mesto pa pričakuje najmanj 175 milijonov dolarjev priliva.

Kolajna mestu, številka nesrečniku

Maraton letos sicer ni tako dobro obiskan le zaradi terorističnega napada, ampak tudi zaradi velikonočnih praznikov in spomladanskih šolskih počitnic, vendar pa je čustveni naboj zaradi lanskoletnih žrtev velik in ljudje želijo v svet poslati sporočilo, da terorizem ne bo spreminjal njihovega življenja.

Med letošnjimi udeleženci je bil tudi lanski zmagovalec, Etiopijec Lelisa Desisa, ki je ciljno črto dosegel v času dveh ur, desetih minut in 22 sekund. Desisa je svojo zlato kolajno podaril v spomin mestu, svojo štartno številko pa žrtvi napada, ki je ostala brez nog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.