Šport
27 ogledov

Bozgo: "Stop navijačem, ki delajo piz**rije!"

Maribor - Bayer Leverkusen (Liga prvakov) EPA
Po končanem drugem krogu skupinskega dela na evropskem prvenstvu v nogometu smo se pogovarjali z nekdanjim napadalcem Maribora in Olimpije Klitonom Bozgom. Legendarni strelec meni, da sta glavna favorita Španija in Nemčija, medtem ko so ga negativno presenetili Nizozemci. Čvrsto bi prijel tudi navijače, ki povzročajo težave.

"Igra se vrhunski nogomet, poln dinamike. Nivo je res zelo visok. Počasi postaja jasno, kar se je sicer vedelo že prej, da so favoriti absolutno Nemci in Španci. Negativno presenečenje je Nizozemska. Pri njih se vidi, da znotraj ekipe nekaj ne "štima", tu ne gre za pomanjkanje kvalitete, saj je to vrhunska ekipa," je za Žurnal24 povedal Kliton Bozgo.

"Drugače so zame pozitivno presenečenje tudi Rusi, ampak bomo videli, kako bo šlo to naprej. Nemci so tako ali tako večni favoriti, tudi Španci pa so zelo dobri. Mislim, da so se tudi Hrvati pokazali v zelo dobri luči, glede na to, da so v tako težki skupini. Bi bilo nepravično, da izpadejo? Absolutno se strinjam. Ampak tak je pač nogomet. Na koncu lahko odločajo nianse - en gol več ali en gol manj," je nadaljeval nekdanji napadalec Olimpije in Maribora.

V drugem krogu tekmovanja sta zablestela predvsem dva napadalca - Fernando Torres in Mario Gómez. Reprezentanta Španije in Nemčije, Bozgovih glavnih favoritov za naslov, sta bila pred turnirjem na udaru kritik, saj so Španci v prvi postavi želeli Fernanda Llorenteja, Nemci pa Miroslava Kloseja. Oba sta z dvema goloma potrdila svoje mesto v enajsterici.

"Od Torresa pričakovali preveč"

"Torres je vrhunski napadalec, ampak imel je veliko breme - breme 70 milijonov funtov ali evrov, kolikor je Chelsea takrat plačal zanj. On tako ali tako ni imel želje iti iz Liverpoola, ampak biznis je danes v nogometu vse ... Denar je vladar vsega, ne sprašuje za nič, nihče pa nič ne vpraša niti nogometaša. Dobesedno je bil interes Liverpoola, da ga proda in to je bilo največje breme," dodaja Bozgo.

Poljska Rusija Varšava Euro 2012 navijači incidenti pretep | Avtor: EPA EPA
"Ko toliko plačaš enega igralca, potem od njega skorajda pričakuješ, da vzame žogo od svojega vratarja in gre do nasprotnega gola in da gol. (smeh) To ne gre. Preveč so pričakovali od njega, a je vrhunski igralec. Vprašanje ni bila njegova kvaliteta. Zdaj so ventili dobesedno popustili. Zame to ni presenečenje, bilo je le vprašanje časa, kdaj bo eksplodiral."

Ključno je bilo pri Torresu tudi zaupanje selektorja Vicenteja del Bosqueja, pravi Bozgo. Nekdanji trener Real Madrida ga sredi sezone ni vpoklical za prijateljsko tekmo proti Venezueli, po kateri je Torres priznal, da je bil to zadnji signal, da se mora nekaj spremeniti, sicer bi lahko sotal celo brez nastopa na Euru.

"Vsaka čast trenerju, da mu je takoj zaupal. Ima še (Fernanda) Llorenteja, a mu je takoj zaupal. Prvi napadalec španske reprezentance bi moral biti po odigrani sezoni v španski ligi Llorente. Ampak vsak trener ima svojo vizijo. Llorente je odigral fantastično sezono, a trener je zaupal Torresu in zadel je. Vsaka čast. Tu ni kaj. Vedno, ko se zmaguje, je vse super. Če se ne zmaguje, potem se iščejo krivci," pravi Bozgo.

"Nihče ni kriv, da je črn ali bel"

Žal so se na prvenstvu uresničile tudi bojazni o rasizmu in nasilju. Drugi krog tekmovanja se je v skupini A začel s hudimi incidenti med ruskimi in poljskimi navijači v Varšavi, kjer so policisti aretirali skoraj 200 oseb. Bozgo meni, da je to vprašanje osnovne kulture, da pa bi morali z izgredniki postopati mnogo trše.

"Osnovna stvar je: zakaj pride navijač? Če je vse normalno, pride trošit denar in navijat za svoje. Nekateri pridejo dobesedno zdravit svoje komplekse. Rasizem, nacionalizem, metanje bakel na igrišče ... Prideš navijat. Če ti prideš z drugim namenom, naredit 'piz**rijo', potem ne more nihče ustaviti. To je osnovna kultura in to je potrebno kaznovati. Nihče ni kriv, da je črn ali bel," pravi Bozgo.

"Tu je nogomet najbolj pomembna stvar. Bil sem na seminarju Uefe pred nekaj tedni in videl sem, kako pomembno je. Poudarjajo spoštovanje. Bil sem zelo pozitivno presenečen nad evropskim prvenstvom do 17 let v Sloveniji. Vsaka jim čast za 'fair play', ni bilo nobenega rasizma in 'piz**rij'. Bilo je perfektno organizirano. Moje mnenje je, da je potrebno kaznovati vse, ki na tekmo ne pridejo navijat za nogomet. Če pridejo na tekmo z drugimi nameni, potem nimajo mesta na stadionu. Zakaj boš ti sedel tri mesta zraven njega, levo ali desno, on pride delat 'piz**rije', ti pa si prišel le gledat tekmo. Zakaj bi trpel zaradi njega? Mogoče si od doma nabral zadnji denar samo zato, da si prišel gledat to tekmo!" je bil oster Bozgo.

Stavnice pred zadnjimi skupinskimi tekmami največ možnosti za naslov še naprej pripisujejo aktualni prvakinji Španiji (kvota 3,40), ki ji sledijo Nemčija (3,55), Francija (7,00), Anglija (13,00) in Rusija (14,00). Bozgo priznava, da je napovedovanje končnega zmagovalca nehvaležno.

"Nogomet je nepredvidljiv. Moja absolutna favorita sta Nemčija in Španija. Lahko pa še kdo preseneti. Španija je izgubila prvo tekmo proti Švici na zadnjem svetovnem prvenstvu, na koncu pa zmagala. V nogometu je vse mogoče. Včasih nas mora tudi kaj presenetiti, kajne?" je še pristavil za konec.

Komentarjev 2
  • grega.prebil 01:08 17.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • Kunaver 18:14 16.junij 2012.

    Top 5 najboljočitno prirejenih tekem v zgodovini nogometa (+ video):http://slo-kronika.si/novice/euro-2012-top-5-najbolj-ocitno-prirejenih-tekem-v-zgodovini-nogometa/#comment-52133