Šport
19 ogledov

Božič in Bole glavna aduta

Borut Božič EPA
Na sobotni cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Köbenhavnu bo slovenske barve zastopalo šest kolesarjev. Najvišje cilje imata odlična sprinterja Grega Bole in Borut Božič. Tiha želja kolajna.

Za kolesarji na svetovnem prvenstvu so vožnje na čas, konec tedna pa bo v Köbenhavnu oziroma njegovi okolici v znamenju cestnih preizkušenj, v katerih so tudi apetiti Slovencev večji. Posebno na glavni preizkušnji prvenstva, nedeljski, 248-kilometrski članski dirki, na kateri bodo Slovenijo zastopalo šest tekmovalcev.

Kapetan ekipe bo tako kot vselej v zadnjih letih Gorazd Štangelj, njegovim napotkom v skupini bodo sledili Kristijan Koren, Jure Kocjan, Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič. Taktika na dokaj ravninski progi bo posvečena zadnjima dvema, ki naj bi imela v pričakovanem zaključku večje ali manjše skupine največ možnosti. Vsaj eden bi se moral uvrstiti med najboljšo deseterico, tiha želja pa je celo kolajna.

Podobna pričakovanja so imeli izbranci selektorja Martina Hvastije že lani v avstralskem Geelongu. Že "tam spodaj" so bile želje velike, že tam naj bi bilo vse pripravljeno za velik slovenski uspeh, ki pa ga na koncu ni bilo. Božič je iz boja za visoke uvrstitve izpadel po nespametnem opravljanju nujne potrebe, Grega Bole je v sprintu ostal zaprt in prišel le do 11. mesta, še najboljši vtis pa je zapustil Brajkovič, čeprav je končal le na 22. mestu. Letos je proga precej lažja, kar naj bi bila še dodatna voda na mlin slovenskima sprinterjema, ki jima gre na roke tudi dejstvo, da zaključni sprint ne bo na ravnini, ampak bo zmagovalca odločil 600 metrov dolg blag vzpon. Optimizem povečuje kompaktnost močne ekipe, ki bo naredila vse za uspeh posameznika, tako da se upravičeno postavlja vprašanje, ali bo slovenska reprezentanca še kdaj imela tako priložnost, kot se glede na karakteristiko posameznikov ponuja na Danskem.

"Proga je precej lažja kot lani, a cilj bo zelo podoben. Za zaključek bo treba privarčevati čim več moči za sprint, to bo odločilnega pomena. Poleg dobrega dneva pa bo treba imeti tudi precej sreče. Proga je tehnično zahtevna, ceste so ozke, veliko je otočkov. Prav gotovo bo prišlo do padcev, zato se bo treba paziti. Sem zelo motiviran, dobro pripravljen, po zmagi v Plouayu samozavesten, tako da menim, da lahko dosežem dober rezultat," je optimistično razpoložen Bole, ki je imel na zadnjih dirkah nekaj zdravstvenih težav, a se zdaj počuti dobro, posledic bolezni ne čuti več.

Podobno kot Bole razmišlja tudi Božič. "Čim dlje moramo biti skupaj in držati prve može v dobrih položajih. Pričakujem živčno tekmo, morali si bomo pomagati med seboj, menim, da smo dovolj zreli. Sprint je nama z Gregom pisan na kožo, isto velja za progo in priložnost bo treba izkoristiti. Sem sproščen, v zadnjem času se mi je dogajalo veliko lepega, kar se zazna tudi v počutju. Od tretjega mesta v Hamburgu gre vse kot po maslu, vključno z novo pogodbo," je dobro razpoložen kolesar iz Idrije.

Gilbert, Hushovd, Sagan, Freire ...

Tako kot vsako leto je zmagovalca nemogoče napovedati, krog favoritov je širok, velikokrat pa se na koncu zgodi, da zmaga nekdo, ki v njem niti ni bil. Zadnja leta je skoraj pred vsakim prvenstvom glavni favorit Belgijec Philippe Gilbert, ki pa do želenega uspeha še ni prišel. Za razliko od prejšnjih let je njegova forma letos konstantna, v vrhu je od zgodnje pomladi do jeseni, tako da tudi tokrat v napovedih spada na sam vrh možnih zmagovalcev. Proga mu sicer ne ustreza stoodstotno, a je že ničkolikokrat dokazal, da se znajde tudi v sprintih, še posebno takih v klanec.

Med favorite zagotovo spada tudi branilec naslova Norvežan Thor Hushovd, ki je lani do zlate kolajne prišel na podobnem sprintu, kot bo v Köbenhavnu. Njegov minus je, da bo Norveška nastopila le s štirimi tekmovalci, tako da bodo v boju s številčnejšimi reprezentancami težje nadzirali dirko. Lastnik mavrične majice je imel po dirki po Veliki Britaniji tudi nekaj zdravstvenih težav, zato je pri napovedih zadržan.

"Težko bo ponoviti uspeh iz Geelonga, a trudil se bom. Favoritov je veliko, po mojem mnenju pa so tisti največji Gilbert, Slovak Peter Sagan, trikratni svetovni prvak Španec Oscar Freire, Nemec Andre Greipel, Italijan Davide Bennati, pa tudi na Britanca Marka Cavedisha ne smemo pozabiti, vendarle bo odločal sprint," je svoj seznam največjih favoritov predstavil Hushovd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.