Šport
7 ogledov

Božič jih že stresa

bozic_francija_afp_main Žurnal24 main
V nedeljo se je končala kolesarska dirka Etoile de Besseges (2.1) v Franciji, na kateri je nastopil tudi Borut Božič. Idrijčan je dobil zadnjo etapo in tako na najboljši možen način začel novo sezono.
 
 

Na začetku sem mislil, da bo vse bolj tako, lahko bi rekel kar 'indijansko', vendar se je izkazalo, da je to super ekipa.

Borut Božič

 
Kolesarska sezona je zdaj že v polnem teku in slovenski kolesarji se na različnih dirkah že uvrščajo med najboljše. Matej Mugerli se je vrnil z dirke Po Katarju, kolesarji Radenske in Adrie Mobila pa so več kot uspešno nastopili na enodnevni klasiki v Italiji, kjer je še četrto zaporedno zmago slavil kralj sprintov Alessandro Pettacchi . Mladi Marko Kump pa je bil 14. Poleg članov Perutnine iz Ptuja, na čelu z Juretom Kocjanom in Kristjanom Korenom , ki zmagujejo na dirki Po Kubi, pa se je v zadnjem tednu govorilo še o enem kolesarju, in sicer o Idrijčanu Borutu Božiču . Svoj krstni nastop v letošnji sezoni je doživel v Franciji, na etapni dirki Etoile de Besseges . Že takoj pa je posegel po najvišjih mestih. Najprej je v ciljnem sprintu zasedel tretje mesto, potem je v eni izmed etap napredoval na drugo, svoj dan D pa je doživel prav v nedeljski, zadnji preizkušnji, ki jo je v sprintu velike skupine tudi dobil. "Pred začetkom dirke bi bil zadovoljen, če bi se v eni izmed etap uvrstil med prvih pet. Takih rezultatov še zdaleč nisem pričakoval. To je res super," je bil ob prihodu v Slovenijo navdušen 27-letni sprinter, ki pred nastopom še sam ni vedel, da je v tako vrhunski formi: "Očitno sem v zadnjih mesecih dobro treniral. Mogoče je razlog za tako formo tudi tudi v tem, da smo imeli na Primorskem v zadnjem času lepo vreme, kar mi je omogočilo, da sem lahko pridno nabiral še kako potrebne kilometre."

Z zmago je Božič na najboljši možen način začel sezono. © AFP

 
Skupina je "pokala po šivih"
Borut Božič je že v lanski sezoni presenetil z nekaterimi odličnimi nastopi in dosežki, predvsem pa z zmago v skupnem seštevku dirke Po Valoniji . Tudi lani je vse stavil na to, da bi bil že v začetku sezono v čim bolje pripravljen, vendar zmage kljub nekaterim vrhunskim uvrstitvam ni dosegel: "Na treningih sem določene stvari naredil nekoliko drugače in, kot kaže, se mi je to že obrestovalo. Zdi se mi, da sem na treningih odpravil nekatere napake, ki sem jih počel v prejšnjih sezonah," vidi razloge za tak začetek Božič, ki je lani prvo zmago dosegel šele na junijski dirki v Kranju . Kolesar, ki je v lanski sezoni nastopal za ekipo LPR , v kateri letos zanj ni bilo prostora - tam poleg šampionov kot sta Paolo Savoldelli in Danilo Di Luca v tej sezoni nastopa še Jure Golčer -, pa vidi razlog za dobre predstave še nekje drugje, in sicer v svojih novih klubskih kolegih. "V primerjavi s prejšnjimi leti imam tudi nekaj več izkušenj, vendar pa ima za moj uspeh največ zaslug ekipa," je ostal skromen Božič in poudaril, da brez njih ne bi imel nobenih možnosti za vidnejšo uvrstitev: "Zadnjo etapo, ki sem jo dobil, smo skupaj startali šele petič, vseeno pa sem imel v odločilnih kilometrih še vedno štiri pomočnike v ospredju, ki so postavili tak 'vlak', kot da bi se poznali že pet let in ne pet dni. Nad tem sem bil res fasciniran." Poleg tega je izpostavil tudi dva kolesarja, ki sta pri njemu pustila največji vtis. V zadnjih metrih je največ dela opravil Marco Marcato , s katerim sta bila klubska kolega že v lanski sezoni. "Z Marcom sva dokazala, da sva res dobro pripravljena in da se razumeva, vendar sem navdušen tudi nad Steffenom Wesemannom, ki je zadnji dan tako 'vlekel', da je skupina 'pokala po šivih'. Bil je res neverjeten."

 
 

Navdušen sem tudi nad Steffanom Wessemanom, ki je zadnji dan tako 'vlekel', da je skupina 'pokala po šivih'.

Borut Božič

 
Kolo dobil tik pred dirko
Ekipa Cycle Collstrop , za katero v letošnji sezoni vozi Borut Božič, je praktično novo moštvo, ki je do zadnjega trepetalo za pridobitev Pro Contnental licence, zato ni čudno, da so morali kolesarji nekoliko več časa čakati tudi na kolesa. Božič je moral vseskozi trenirati na lanskem, ki ga bo zdaj lahko končno vrnil prejšnjim delodajalcem. "Po treh dneh dirkanja sem še vedno iskal pravo pozicijo na kolesu. Pravzaprav se na tem kolesu še zdaj ne počutim tako, kot bi se moral," je priznal Božič, ki je novo kolo dobil tik pred startom dirke v Franciji in je prav zato še toliko bolj neverjetno, da mu je uspelo doseči eno tretje, eno drugo in eno prvo mesto. "Očitno bom letos imel težave s kolesom, saj sem ga moral ob vrnitvi na naše letališče spet kar nekaj časa čakati," je nekoliko v šali dejal Idrijčan, ki je v nedeljski zaključni etapi kljub vsem neprijetnostim opravil s številnimi svetovno znanimi sprinterji, na čelu z Angelom Furlanom , kolesarjem, ki se je na največjih dirkah že uvrščal med najboljše, in Nemcem Steffanom Radochlo .

Če bo Božič skupaj z moštvenimi kolegi še naprej dosegal vrhunske rezultate, bodo lažje dobili povabila na največjih kolesarskih dirkah. © AFP

 
Ostaja brez dolgoročnega plana dirk
Kljub težavam z dobavo kolesa pa je Borut Božič nad organizacijo moštva navdušen. Pravi, da je vse tako, kot mora biti in da mu še zdaleč ni žal, da je iz LPR prestopil v Cycle Collstrop: "Na začetku sem mislil, da bo vse bolj tako, lahko bi rekel kar 'indijansko', vendar se je izkazalo, da je to super ekipa. Vsaj prvi vtis je zelo dober." Seveda pa to ni ekipa iz serije Pro Tour . To ni ekipa, ki bi imela zagotovljene nastope na največjih dirkah in prav tu se lahko v bližnji prihodnosti pojavijo težave, saj ne Božič ne klubski kolegi še ne vedo, na katerih najpomembnejših dirkah bodo lahko nastopili. Njihov nastop je seveda pogojen s tem, ali si jih bodo organizatorji največjih dirk želeli ali ne. Že zdaj je jasno, da Božiča ne bomo videli ne na dirki od tirenskega do jadranskega morja, ne na klasiki Milano-Sanremo in ne na dirki Po Italiji. "Tam nas zagotovo ne bo. Upam, da bomo lahko vozili belgijske klasike, vendar zaenkrat ne vem še nič. Nekaj več bo znanega v naslednjih dneh," je še zaključil vedno nasmejani Božič, ki prav dolgo ne bo ostal doma, saj že v petek odpotuje v Španijo, na dirko Ruta del Sol . To bo že nova priložnost za dokazovanje in mogoče tudi priložnost za nove zmage, ki bi ekipi zagotovo odprle možnosti za nastopanje na največjih dirkah. Če bodo kolesarji Collstropa nadaljevali s takimi predstavami, se jim zagotovo noben organizator ne bo hotel odreči.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.