Šport
12 ogledov

Božič: "Preživetje ni le fraza"

Borut Božič EPA
Debitant na Dirki po Franciji Borut Božič (Vacansoleil) se veseli predvsem ravninskih etap s ciljnim sprintom. "Če rečem, da hočem etapno zmago, bi pretiraval. Zadovoljen bi bil, če se en dan uvrstim med prve tri."

Borut, česa se na svojem prvem Touru še posebej veselite?
Osredotočil se bom na sprinte. Izpostavil bi tudi etape, ki so malenkost zahtevnejše, letos jih bo kar precej. Tri do štiri preizkušnje bodo podobne tisti, ki sem jo zmagal na dirki po Švici. V njih ne pride toliko do izraza pomoč moštvenim kolegom.

Velikokrat kolesarji kot enega izmed ciljev izpostavite golo preživetje oziroma to, da je cilj že sam prihod do Elizejskih poljan. Je to le fraza?
Ne, to je vse res. Tam nekje po enem tednu dirke je veliko stvari pomembnih, da vse poteka tako, kot mora. Na teh tritedenskih dirkah ima konec prvega tedna vedno vsaj en slab dan. Težko jih je "preživeti". Lahko se en dan počutim odlično in kljub težki etapi odvozim dobro, drugi dan pa ni tako zahtevna etapa, pa se počutim slabo in imam potem borbe v glavi.

Kakšna je vaša dejanska vloga v ekipi Vacansoleil?
Imam super vlogo, zelo sem zadovoljen z ekipo. V njej sva dva sprinterja, zmeraj imam proste roke. Če se dobro počutim, ponavadi izkoristim priložnost, in to bom na Touru poskušal potrditi.

Bi iz vaše ekipe kdo lahko posegel po najvišjih mestih v skupni razvrstitvi?
Imamo enega mladega kolesarja, ki bi čez dve ali tri leta dosegel vidnejšo uvrstitev, letos pa bo svojo priložnost iskal zadnji teden v zahtevnih gorskih etapah.

Kaj je vaš primarni cilj glede na to, da nastopate prvič?
Če rečem, da hočem etapno zmago, bi pretiraval. Zadovoljen bi bil, če se en dan uvrstim med prve tri. Kar bo več od tega, toliko boljše. Dirka po Švici mi je vlila veliko samozavesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.