Šport
15 ogledov

Brajko: Z Lanceom se odlično razumem

Jani Brajkovič ima lepe možnosti za nastop na dirki po Franciji. EPA
Belokranjec Jani Brajkovič, član kolesarskega moštva Astana, katerega član je tudi sloviti Teksačan Lance Armstrong, je spregovoril za zurnal24.si.

Človek, ki je na kolesarski Dirki po Italiji pomagal slovitemu Američanu Lanceu Armstrongu, je spregovoril za spletni portal zurnal24.si. To je preprosti Belokranjec Jani Brajkovič, ki je kariero začel pri Adrii Mobil. Leta 2005 se je pridružil profesionalni ekipi Discovery Channel Pro Cycling Team, kjer ga je pod svoje okrilje vzel Johan Bruyneel. Po razpadu Discoveryja je Brajkovič Bruyneelu sledil v Astano, kjer poleg Armstronga nastopajo tudi ostali kolesarski zvezdniki najvišjega svetovnega formata. Brajko se pri Astani počuti odlično, o Armstrongu pa govori le z izbranimi besedami. Kako je ocenil svoj nastop na Giru in kje bo nastopil v nadaljevanju sezone, pa si preberite v intervjuju.

Po Giru ste odšli na počitnice. Ste si napolnili baterije?
Pravzaprav po Giru nisem odšel na počitnice, saj sem že takoj začel trenirati. Vozil sem približno uro ali dve na dan. Na žalost pa sem za dva dni tudi zbolel, a zdaj je že bolje, tako da že treniram na polno.

Kako ste sicer zadovoljni z nastopom na Giru, kjer ste osvojili končno 18. mesto?
Z nastopom sem zelo zadovoljen. Sicer rezultat ni bil vrhunski, toda menim, da sem samo dirko odpeljal dobro. Tudi v ekipi so bili zadovoljni z mojim nastopm, tako da sem tudi sam enakega mnenja.

Jani upa, da bo nastopil na Touru. © Astana

 
Med dirko je bilo veliko govora tudi o tem, da bi lahko na nekaterih etapah posegli po najvišjih mestih, če vam ne bi bilo treba pomagati Lanceu Armstrongu. Se strinjate s tem?
Vsekakor, da bi lahko naredil več, ampak moja naloga v ekipi je bila takšna, kot je bila. Z nalogo sem se strinjal tudi sam. In menim, da sem na ta način v nekaterih etapah naredil več, kot če bi dirkal zase. S tem pa sem tudi izkazal pripadnost svoji ekipi, kar tudi njim zelo veliko pomeni.

Torej bi v skupni razvrstitvi posegli višje, če ne bi pomagali Armstrongu?
To je zelo težko reči. Mislim, da bi lahko prišel med prvo deseterico, a bi zato poleg odličnih voženj potreboval tudi nekaj sreče, kajti že v prvih dveh etapah sem si nabral kar velik zaostanek, več kot minuto in pol, pa čeprav nisem bil zadolžen za pomoč Armstrongu. Vsekakor pa bi s preračunljivo vožnjo lahko prišel med deseterico.

Kako se sicer razumete z Armstrongom, ki je velik zvezdnik?
Z Armstrongom se razumem odlično. Zelo veliko se tudi pogovarjava. Tudi zdaj, ko nismo skupaj, stik ohranjava prek telefona in kratkih sporočil.

 
 

Pravzaprav po Giru nisem odšel na počitnice, saj sem že takoj začel trenirati. Vozil sem približno uro ali dve na dan.

Jani Brajkovič

 
Se vam je po Giru morda zahvalil za pomoč?
Seveda, po končani dirki se mi je zahvalil za pomoč.

Kako je sicer dirkati v isti ekipi kot Armstrong, tu mislim predvsem na neprestano prisotnost medijev in dopinške kontrole?
Sami kolesarji zaradi tega nismo bolj obremenjeni. Imamo namreč tako urejen sistem, da je večina medijske pozornosti usmerjena neposredno v Armstronga, tako da preostala ekipa zaradi tega ni nič kaj bolj medijsko izpostavljena. Ob tem pa komunikacija med mediji in Armstrongom poteka na tak način, da se preostalih članov ekipe ne moti oziroma se jih moti čim manj.

Kako je z dopingom? Ga je po zadnjih letih, ko so kolesarstvo pretresali škandali zaradi dopinga, manj?

Mislim, da kolesarstvo zelo veliko vlaga v boj proti dopingu. A kljub temu menim, da vsako leto pred Tourom na dan pridejo ven neki škandali oziroma se začne pisati o tem. In ne dvomim, da bo tako tudi letos. Po mojem mnenju lahko spet pričakujemo kakšne "boje".

Armstrong se je po koncu Gira Brajkoviču zahvalil za pomoč. © EPA

 

Med Girom se je veliko govorilo tudi o finančnih težavah Astane. Je to zelo vplivalo na vaše nastope in nastope sotekmovalcev?

Ne, to ni niti v enem trenutku vplivalo na naše nastope. Mi smo namreč vedeli, da bodo te dolgove poravnali in zaradi tega nismo bili zaskrbljeni.

Torej so dolgovi zdaj poravnani?

Ja, dolgovi so poravnani.

Na katerih dirkah boste nastopili v nadaljevanju sezone?
V načrtu sem imel nastop na Dirki po Švici, toda nato so se pri ekipi odločili, da mi bodo namenili počitek. Zdaj pa sem v širšem izboru za nastop na Touru. Ali bom tam nastopil, pa še ne vem, saj je veliko političnih zadev, tako da bomo še videli. Sam vsekakor upam, da bom nastopil na Dirki po Franciji. Če tam ne bom nastopil, pa ne vem, kakšen bo načrt v nadaljevanju sezone. Upam pa, da bo v enem tednu jasno, ali bom dirkal na Touru ali ne.

Brajkovič je zelo dober v vožnji na čas. © EPA

 
Se boste udeležili tudi državnega prvenstva?
Ja, mislim, da se bom državnega prvenstva udeležil.

Boste imeli na naslednjih dirkah več svobode kot na Giru?
To bo odvisno od dirke. Če bom dirkal na Touru, potem tega ne gre pričakovati, saj imamo v naši ekipi kolesarje, kot so Levi Leipheimer, Armstrong in Alberto Contador. V nadaljevanju sezone pa pričakujem, da bodo tudi meni ponudili priložnost.

Vaš menedžer Milan Eržen je med Girom dejal, da bi bili lahko vodja v moštvu in ne le pomagač. Boste v prihodnje morda prestopili v moštvo, kjer boste imeli več svobode?

Tako bom rekel, dokler bom imel mesto pri Johanu Bruyneelu (športni direktor Astane, op. p.), ne bom odhajal nikamor drugam, saj mu res popolnoma zaupam. Tudi vzdušje v ekipi je odlično. In menim, da se boljšega, kot je tukaj, ne da dobiti.

Jani Brajkovič © Astana

 
V intervjuju pred dvema letoma ste dejali, da si nekoč želite zmagati na Touru. To še vedno ostaja vaš cilj?
Menim, da ima podobno željo veliko kolesarjev, toda vsako leto lahko zmaga le eden. Seveda tudi pri meni obstaja velika želja po zmagoslavju na Touru, vendar menim, da je proti temu cilju treba iti počasi. Sprva se je treba nekajkrat udeležiti Toura kot pomočnik, da pridobiš izkušnje, šele nato pa začeti razmišljati o skupni zmagi.

Ali ste še v stiku s svojim prvim klubom Adria Mobil?
Seveda, s kolesarji Adrie Mobil sem še vedno v stiku. Včasih tudi skupaj treniramo. Stike pa imam tudi z drugimi v klubu, ne le s kolesarji.

Kje, menite, imate še največ prostora za napredovanje?
Vsekakor je treba popraviti vožnjo v klanec. Potrebujem pa tudi še kar nekaj izkušenj. Da veš, kdaj se je treba peljati v ospredju, kdaj ne, in tako naprej.

Ali se pred največjimi dirkami, kot so Giro, Tour, Vuelta, ob fizični pripravi pripravljate tudi psihološko?
Pred večjimi dirkami ne potrebujem psihološke priprave, saj menim, da sem psihološko dovolj močan in da imam v glavi vse "poštimano".

Zdaj boste verjetno še nekaj dni ostali v Sloveniji. Kdaj odhajate novim izzivom naproti?
Ja, za zdaj bom še nekaj časa v Sloveniji. Vse pa je odvisno od nastopa na Touru. Šele ko bom vedel, ali bom tam nastopil, bom vedel tudi, kako naprej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.