Šport
29 ogledov

Brajko začel s 13. mestom

1/7
Žurnal24 main
S prologom v Rotterdamu se je začela letošnja kolesarska dirka po Franciji. Že četrtič je uvodno dejanje največje kolesarske dirke na svetu dobil Švicar Fabian Cancellara. Slovenec Jani Brajkovič je bil 13.

Olimpijski in svetovni prvak v kronometru Švicar Fabian Cancellara je po letih 2004, 2007 in 2009 še četrtič v karieri dobil uvodno dejanje kolesarske dirke po Franciji. Tokratni prolog je potekal v Rotterdamu, kjer je bil na 8,9 kilometra dolgi progi kolesar Saxo Banka deset sekund hitrejši od Nemca Tonyja Martina. Tretje mesto je zasedel Britanec David Millar, ki je zaostal 20 sekund.

"To je bil moj načrt. Proga mi je povsem ustrezala, nekoliko sem se bal le spolzkega cestišča, ki ti lahko hitro pokvari račune. V ta namen sem pred začetkom s šefom ekipe Bjarnejem Riisom z avtom še enkrat prevozil progo. To je bilo zelo pomembno in najbrž tudi zaradi tega nisem imel veliko težav," je po uspehu dejal 29-letni Švicar, ki je šel na progo kot predzadnji, tudi v nekoliko boljših pogojih kot Nemec Tony Martin. Slednji, ki je bil na kronometru dirke po Švici celo boljši od Cancellare, je dolgo vodil, čeprav je na cilju priznal, da z vožnjo ni preveč zadovoljen: "Bil sem nekoliko preveč previden. A tudi če bi več tvegal, Fabia ne bi mogel premagati. To je bila proga zanj, sam pa sem lahko povsem zadovoljen z drugim mestom. Uvrstitev med prve tri je bila moj cilj."

Tretje mesto je zasedel Britanec David Millar, ki je zaostal 20 sekund. Uvodno bitko v napovedanem boju za skupno zmago med osemkratnim zmagovalcem Američanom Lanceom Armstrongom in branilcem naslova Špancem Albertom Contadorjem je dobil kolesar iz Teksasa. Z zaostankom 22 sekund je zasedel četrto mesto, Španec je za njim zaostal pet sekund oziroma dve mesti. "To je bila boljša vožnja, kot sem jo pričakoval. Vsekakor je dosežek odličen za samozavest in nadaljevanje dirke," je bil na cilju zadovoljen 39-letni Američan.

Od štirih slovenskih predstavnikov se je na spolzki progi po pričakovanju najbolj izkazal Jani Brajkovič (Radioschack), ki je z zaostankom 35 sekund zasedel 13. mesto. S 30. (+0:42) časom je bil soliden Kristijan Koren (Liquigas), medtem ko sta bila Simon Špilak (Lampre/129.) in Grega Bole (Lampre/144.) v ozadju.

Brajkovič je pred začetkom dirke napovedoval, da se bo na prologu potrudil, da bi si zagotovil mesto Armstrongovega pomočnika, ki mu ne bi bilo potrebno garati na ravninskih delih etap, da bi tudi njemu ekipa omogočila varčevanje moči za vzpone. A kljub odličnemu dosežku bržkone ni veliko spremenil v razmišljanju moštva, tako da je vprašanje, ali bo šef ekipe Johan Bruyneel njegove želje uslišal. Belokranjec je bil namreč tretji najboljši član Radioshacka, poleg Armstronga ga je premagal še Levi Leipheimer, kar pa je še bolj pomembno Nemec Andreas Klöden je za njim zaostal le sekundo.

V nedeljo bo na sporedu prva, 223 kilometrov dolga etapa, potekala bo med Rotterdamom in Brusljem.

Kolesarska dirka po Franciji, prolog:

1. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) 10:00
2. Tony Martin (Nem/HTC Columbia) + 0:10
3. David Millar (VB/Garmin-Transition) + 0:20
4. Lance Armstrong (ZDA/Radioshack) + 0:22
5. Geraint Tomas (VB/Sky) + 0:23
6. Alberto Contador (Špa/Astana) + 0:27
7. Levi Leipheimer (ZDA/Radioshack) + 0:28
8. Tyler Farrar (ZDA/Garmin-Transitions) + 0:28
9. Edval Boasson Hagen (Nor/Sky) + 0:32
...
13. Jani Brajkovič (Slo/Radioshack) + 0:35
30. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) + 0:42
129. Simon Špilak (Slo/Lampre) + 1:10
144. Grega Bole (Slo/Lampre) + 1:14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.