Šport
11 ogledov

Brajkovič 4 minute za prvakom

Olimpijski prvak iz Pekinga je dokazal, da je v kronometru razred zase. (Foto: R Žurnal24 main
Fabian Cancellara je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru. Edini slovenski udeleženec Jani Brajkovič, ki je nastopil bolan, je z dobrimi štirimi minutami zaostanka zasedel 20. mesto.
Dirka je minila v senci izbruha nove dopinške afere – na testu je padel zmagovalec Toura, Alberto Contador.

Švicar Fabian Cancellara je na SP v avstralskem Geelongu na skoraj 46 kilometrov dolgi dirki za dobro minuto prehitel Britanca Davida Millarja, bron pa je v članskem kronometru osvojil Nemec Tony Martin (+1:12). Edini slovenski udeleženec Jani Brajkovič, ki je nastopil bolan, je zasedel 20. mesto (+ 4:04). Cancellara, tudi olimpijski prvak, je osvojil že svoj četrti naslov svetovnega prvaka v kronometru v zadnjih petih letih (2006, 2007, 2009 in 2010). Doslej še nobenemu tekmovalcu ni uspelo zmagati štirikrat, trikrat je bil najboljši Michael Rogers (četrti naslov je lovil v Geelongu, a je zasedel le peto mesto), dvakrat pa Nemec Jan Ullrich. Švica je s petim naslovom še povečala naskok pri najuspešnejših reprezentancah.

Cancellara ali Spartak, kot je njegov vzdevek, je še enkrat demonstriral svojo živalsko moč nog. Že pri prvem vmesnem času je dal tekmecem jasno vedeti, da mu lahko novo zmago preprečita le padec ali okvara kolesa. V drugem krogu - tekmovalci so vozili dvakrat po 22,9 kilometra ali skupno 45,8 kilometra, je sicer imel nekaj težav, saj se je komaj izognil ogradi, a manjša izguba časa mu ni preprečila, da se je še enkrat več poigral s tekmeci, ki se spet niso mogli enakovredno kosati. Razlika Švicarja do konkurentov sicer ni bila rekordna, saj jih je znal premagovati še bolj prepričljivo, a vseeno ogromna. Najbrž se mu bi pod minuto približal le Martin, ki je moral zaradi počene zračnice menjati kolo, izgubil kar nekaj sekund, a vseeno prišel do bronaste kolajne. Tudi brez okvare pa ni mogel računati na zmago, saj je bil Švicar predober.

"V bistvu se nisem zavedal, kako dobra je moja pripravljenost. Prav zaradi negotovosti je bila to ena od težjih mojih dirk na svetovnih prvenstvih. Res sem imel v drugem krogu nekaj težav pri zaviranju, a ograde se nisem dotaknil. Izguba je bila minimalna, vsekakor pa sem bil po tem dogodku bolj previden. Zadnja stvar, ki bi si jo želel, bi bil padec," je dejal Švicar. Cancellara ima tudi naslove s svetovnih prvenstev mlajših kategorij, na prvenstvih pa bi bil prav gotovo nepremagan pet let, če ne bi izpustil tekmovanja leta 2008, ko je bil najboljši Nemec Bert Grabsch (tokrat 11.). Vsekakor je zdaj še težje verjeti, da si je na nekaterih dirkah pomagal z motorčkom v kolesu, kot so ga nekaj časa obtoževali. Mednarodna kolesarska zveza namreč tudi to zdaj nadzoruje.

Motorček pa bi danes gotovo potreboval Brajkovič, ki je na kolesu doživljal pravo dramo. Ta se je v bistvu začela že pred dvema dnevoma, nato pa le stopnjevala svojo intenzivnost ter se končala s ponesrečenim nastopom in potjo v posteljo. Belokranjec je namreč nastopil bolan (posledica vetra, mraza in dežja v Avstraliji), zaradi bolezni pa tudi nemotiviran, saj se je dobro zavedal, da ne more do odmevnejšega rezultata. Kot pravi športnik se je sicer podal na progo, a že kmalu se je dalo videti, da ni pravi. Že na koncu prvega kroga ga je ujel Britanec David Millar, ki je startal dve minuti za njim, Brajkovič ga je nato sicer poskušal držati, a ne dolgo časa.

To, da me je Millar prehitel, me ni dodatno ubilo, saj sem se zavedal, da sem na progi počasen.
Jani Brajkovič
"SP nisem imel v načrtu, a sem se po tem, ko so nam sprva hoteli preprečiti nastop na dirki po Lombardiji, premislil. Zdaj mi je seveda žal, saj sem doživel veliko razočaranje. Res je, da si nimam česa očitati, a če bi vedel, kaj se mi bo zgodilo, sem gotovo ne bi prišel. Moje težave so se začele pred dvema dnevoma, ko sem se začel slabo počutiti, nadaljevale včeraj, ko me je začelo boleti grlo in sem dobil temperaturo, nadaljevale pa ponoči, ko sem se ves čas zbujal, saj nisem mogel požirati sline. V takem stanju česa več nisem mogel storiti. Da bo tako, sem v bistvu predvideval že pred startom, zato nisem niti imel prave zagrizenosti. To, da me je Millar prehitel, me ni dodatno ubilo, saj sem se zavedal, da sem na progi počasen," je bil na cilju potrt Brajkovič, ki razmišlja, da bi odpovedal nedeljsko cestno dirko: "V takem stanju gotovo ne bom mogel kolesariti. Zdaj lahko le upam, da mi bo počitek v postelji pomagal in da se mi bo stanje izboljšalo."

SP v kolesarstvu, kronometer članov, Geelong (45,8 km):

1. Fabian Cancellara (Švi) 58:09
2. David Millar (VBr) +1:02
3. Tony Martin (Nem) +1:12
4. Richie Porte (Avs)  +1:19
5. Michael Rogers (Avs) +2:25
6. Koos Moerenhout (Niz) +2:40
7. Luis Leon Sanchez Gil (Špa) +2:44
8. David Zabriskie (ZDA) +2:51
9. Maciej Bodnar (Pol) +3:00
10. Gustav Larsson (Šve) +3:01
...
20. Janez Brajkovič (Slo) +4:04

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.