Šport
3 ogledov

Brajkovič: 'Na SP med prvih deset!'

Brajkovič se je skupaj s trenerjem Milanom Erženom (levo) na koncu odločil za ek Žurnal24 main
Mladi šampion slovenskega kolesarstva Janez (Jani) Brajkovič je danes na novinarski konferenci v hotelu Lev predstavil svoje načrte za mesece, ki prihajajo. Največji cilj ostaja Dirka po Franciji.
 
 

Poleg padcev so bili v letošnji sezoni tudi vzponi in mislim, da sem imel nekaj kar dobrih rezultatov, tako da najboljši še pridejo.

Jani Brajkovič

 
Za mladim upom slovenskega kolesarstva (mu pri 26 letih sploh še lahko rečemo tako?) je sezona vzponov in padcev. Tudi tistih dobesednih. Na skoraj vseh dirkah, ki se jih je udeležil, je Jani Brajkovič dosegal vrhunske rezultate. Na letošnjem Giru je končal kot 18., čeprav je bil večino časa "osebni stražar" Lancea Armstronga in Alberta Contadorja , enega izmed kronometrov pa je končal kot izvrstni četrti. Tudi številna bližnja srečanja z asfaltom Belokranjca pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Švici niso ustavila:

"Na terenu je bil en takšen malce bolj grozljiv padec, a se na srečo ni zgodilo nič hujšega. Poleg padcev so bili v letošnji sezoni tudi vzponi in mislim, da sem imel nekaj kar dobrih rezultatov, tako da najboljši še pridejo," pove Brajkovič. In res – po velikem razočaranju, ko je zaradi trenj znotraj moštva Astane dobesedno v zadnji minuti ostal brez nastopa na Touru, je zdaj čas za nov začetek. Pred zdrah in spletk polnim kazahstanskim moštvom je več kot odlično zatočišče našel v skoraj stoodstotno ameriški ekipi Radio Shack , čeprav so ponudbe prišle tudi iz ruske Katjuše (daleč najdonosnejša), nizozemskega Rabobanka , britanskega SKY ...

Velika Brajkovičeva želja ostaja Dirka po Franciji. Pri Radio Shacku se mu bo bržkone izpolnila. © Saša Despot

 
"To, da imam že zagotovljeno ekipo, mi veliko pomeni, ker mi z ramen avtomatsko pade veliko breme in se lahko posvetim le dirkanju in ne iskanju novega moštva," je dejal Brajkovič. Ni treba posebej poudarjati, da bo "glavni" v novem moštvu prav Armstrong, s katerim ima "Brajko" izjemno dobre, celo prijateljske odnose. Izbira ekipe bo Dolenjcu prišla prav tudi zato, ker gre za eno največjih ameriških trgovskih verig z elektroniko . "Znan sem po tem, da imam veliko teh elektronskih naprav, vedno kupujem nove, tako da je to odlično," v šali pritrdi. Baterij verjetno še nekaj časa ne bo kupoval ...

Svetovno prvenstvo v švicarskem Mendrisiu (23.–27. september) je že pred vrati in zdi se kot včeraj, ko je Brajkovič leta 2004 v kategoriji do 23 let osvojil zlato kolajno. Naključje je hotelo, da bo letošnje prvenstvo, kjer bo Brajkovič skupaj s Tadejem Valjavcem slovenski kapetan, na skrajnem jugu Švice, le dobrih 150 kilometrov stran od Verone , kjer je Belokranjec dosegel takrat zgodovinski uspeh.

"Takrat se sploh še nisem zavedal, kaj sem dosegel,"
se spominja Brajkovič. "Res je, da je bilo to v kategoriji do 23 let, a mislim, da mi je ta rezultat vseeno omogočil prestop med profesionalce in zelo veliko pripomogel k moji karieri. A med profesionalci doseči nekaj takega je še veliko več, kot v kategoriji do 23 let. Zadovoljen sem s svojo dosedanjo kariero, zagotovo pa bi lahko bilo še nekaj vrhunskih rezultatov več."

 
 

Na SP pridejo vsi najboljši kolesarji na svetu, tako da govoriti o kakšni zmagi v sedanjem času ni realno, o uvrstitvi med deset pa mislim, da je.

Jani Brajkovič

 
Sicer še rahlo utrujen od "jet-laga", ki ga je s seboj prinesel iz ameriškega Misurija , kjer je opravil svojo zadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom v deželo sira (zasedel je 11. mesto), Brajkovič optimistično napoveduje, da ima možnosti na obeh tekmah: "Proge še nisem videl, po pogovorih s selektorjem pa vem, da kronometer ni tako težak, medtem ko naj bi bila cestna dirka zelo težka."

Močna slovenska reprezentanca ima seveda prav vse možnosti za dober rezultat. Cilj naj bi bil vsaj izenačiti lanski dosežek, Brajkovič pa optimistično napoveduje (vsaj) preboj med prvo deseterico: "Mislim, da bi bila uvrstitev med prvih deset na cesti in kronometru zelo dober rezultat. Na SP pridejo vsi najboljši kolesarji na svetu, tako da govoriti o kakšni zmagi v sedanjem času ni realno, o uvrstitvi med deset pa mislim, da je," še pove za konec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.