Šport
15 ogledov

Brajkovič po "peklu" skočil med deseterico

Jani Brajkovič Tour Reuters
Najtežjo alpsko etapo na letošnjem Touru s štirimi kategoriziranimi vzponi je dobil Pierre Rolland. Rumeno majico vodilnega je zadržal Bradley Wiggins, ki je odbil vse napade. Jani Brajkovič je vozil odlično in etapo končal na osmem mestu in ravno na osmo mesto napredoval tudi v skupnem seštevku.

Pierre Rolland je Franciji in svoji ekipi Europcar priskrbel drugo zaporedno etapno zmago na Touru. Francoz je po dolgem pobegu sam prišel na cilj 148 kilometrov dolge etape, ki je bila najtežja v Alpah, saj je vsebovala štiri kategorizirane vzpone, vključno z zaključnim na Les Sybelles.

Rolland je imel na koncu 55 sekund prednosti pred rojakom Thibautom Pinotom, tretje mesto v etapi je zasedel Britanec Chris Froome, z osmim mestom in zaostankom minute in 58 sekund pa se je izkazal tudi Jani Brajkovič, kolesar Astane, ki je tudi v skupnem seštevku napredoval na osmo mesto (+7:30).

Enajsta etapa je bila prava poslastica za ljubitelje kolesarstva. Čeprav je bila kratka, po zadnji in kronometrih najkrajša na dirki, pa je bila dovolj zahtevna, da so mnogi v njej videli možnost za izboljšanje položajev. Tako so se napadi vrstili že od samega začetka, na vzponih so z njimi poskušali kandidati za najvišja mesta, a vodilnega Britanca Bradleyja Wigginsa niso zlomili. Pa čeprav je bilo na začetku zadnjega, 19 kilometrov dolgega vzpona videti, da ga bodo, saj so bili Wiggins in njegovi pomočniki iz ekipe Sky povsem nemočni. Toda po krizi se je predvsem Chris Froome hitro pobral, privlekel "rumeno majico" do tekmecev, prav Froome pa je bil na koncu tudi najmočnejši, tako da ga je le vloga pomočnika zaustavila, da ni bil višje od tretjega mesta.

"To je še en velik dan naše ekipe. Imeli smo majhno krizo, a Chris je bil spet neverjeten. Nismo pričakovali, da bomo danes pridobili še nekaj sekund, etapa pa je povsem opravičila napovedi, da bo najtežja v drugem tednu dirke," je bil po etapi dobre volje Wiggins.

Sicer pa je z napadom že na drugem vzponu poskušal lanski zmagovalec Cadel Evans, toda izkazalo se je, da je bil njegov poskus prehiter. Skupina favoritov ga je ekspresno ujela, izkazalo se je, da je Avstralec največji poraženec etape, saj na zadnjem klancu nato ni več zmogel ritma najmočnejših in je na cilju kar nekaj zaostal.

Nekoliko prehitri so bili, kot se je izkazalo, tudi napadi drugih kandidatov za visoka mesta, med drugim tudi Janija Brajkoviča. Belokranjec je poskusil 11 kilometrov pred ciljem, skupina favoritov mu najprej ni sledila, nato pa ga vendarle ujela ter tudi prehitela. Brajkovič je v teh trenutkih najbrž računal tudi na pomoč moštvenega kolega Hrvata Roberta Kišerlovskega (pred tem je Švedu Fredriku Kessiakoffu pomagal do pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih), ki ni zdržal v begu, a tudi ni imel moči, da bi bil koristen.

Še med begom Brajkoviča (v tistem trenutku je bilo pred Slovencem le pet ubežnikov) je Wigginsa in Fromma z napadom poskusil presenetiti Italijan Vincenzo Nibali, ki si je pred Britancem nabral že skoraj pol minute prednosti, toda, kot že rečeno, sta Britanca premagala pravočasno krizo, Wiggins je zadržal skupno vodstvo, Froome pa se je prebil na drugo mesto, saj je Evans padel na četrto.

Drugi slovenski predstavniki so zaostali, čeprav sta bila Kristijan Koren in Grega Bole na začetku v ubežni skupini. V njej pa je bil tudi Pierre Roland, ki pa je za razliko od mnogih drugih zdržal do konca. "Danes zjutraj sem dobil kar nekaj sporočil, v katerih so mi prijatelji govorili, da bo to moj dan. Zato sem poskusil in tudi vztrajal. Ni bilo lahko, imel sem srečo, da se pri padcu na enem izmed zavojev nisem poškodoval, naprej pa me je gnala tudi misel na ves trud in žrtvovanje v pripravah na dirko. Vredno je bilo stisniti zobe," je dejal Rolland, ki je lani na Touru prav tako dobil eno od gorskih etap.

Kolesarska dirka po Franciji, 11. etapa:

1. Pierre Rolland (Fra/Europcar) 4;43:54
2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ-Big Mat) + 0:55
3. Christopher Froome (VBr/Sky) isti čas
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel/Lotto Belisol) + 0:57
5. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Cannondale)
6. Bradley Wiggins (VBr/Sky) isti čas
7. Chris Anker Sörensen (Dan/Saxo Bank) + 1:08
8. Janez Brajkovič (Slo/Astana) + 1:58
9. Vasilij Kirijenka (Blr/Movistar) + 2:13
10. Fränk Schleck (Luk/Radioshack-Nissan) + 2:23
...
106. Kristijan Koren (Slo/Liquigas-Cannondale) + 33:20
118. Grega Bole (Slo-ISD)
148. Borut Božič (Slo/Astana) isti čas

Kolesarska dirka po Franciji, skupni vrstni red:

1. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 48;43:53
2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Cannondale) + 2:23
4. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team) + 3:19
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel/Lotto Belisol) + 4:48
6. Haimar Zubeldia (Špa/Radioshack-Nissan) + 6:15
7. Tejay van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) + 6:57
8. Janez Brajkovič (Slo/Astana Pro Team) + 7:30
9. Pierre Rolland (Fra/Europcar) + 8:31
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ-Big Mat) + 8:51
...
112. Kristijan Koren (Slo/Liquigas-Cannondale) + 1;38:06
152. Borut Božič (Slo/Astana) + 2;00:30
157. Grega Bole (Slo-ISD) + 2;05:21

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.