Šport
11 ogledov

Brajkovič potrdil status favorita

Jani Brajkovič letos načrtuje vrhunec forme na Dirki po Franciji. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Zadnjo preizkušnjo na 19. kolesarski dirki po Sloveniji, 17,8 kilometra dolg kronometer po Ljubljani, je dobil Kristijan Koren. V skupni razvrstitvi je slavil Jani Brajkovič, ki je bil na kronometru šesti.

Slovenija ima po štirih letih spet zmagovalca domače kolesarske pentlje. To je kolesar Astane Jani Brajkovič, ki je v zadnji etapi, 17,8 kilometra dolgem kronometru v Ljubljani, potrdil dobro pripravljenost, zasedel šesto mesto, v skupnem seštevku pa za šest sekund prehitel Italijana Domenica Pozzoviva. Zadnjo etapo je sicer dobil Kristijan Koren, le sekundo pred Adrianom Malorijem, z zmago pa je potrdil tudi tretje mesto v skupnem seštevku.

Za Belokranjca, nekdanjega svetovnega prvaka v kronometru mlajših članov, je to v profesionalni karieri tretja skupna mednarodna zmaga na večjih dirkah, pred tem je zmagal dirki Po Georgii leta 2007 in kriteriju Dauphine leta 2010, po etapni zmagi na dirki po Kataloniji druga letošnja in prva na dirki Po Sloveniji, na kateri je letos nastopil po sedmih letih. Brajkovič je tako v 19. izvedbi dirke spet povedel v vodstvo domače kolesarje, saj je prispeval jubilejno, deseto zmago, tujci jih imajo devet.

"Mogoče sem zdaj malo razočaran, kronometer bi moral odpeljati bolje, mislil sem, da sem boljši. A zmaga je zmaga, pred začetkom dirke zmage niti nisem pričakoval. Zelo sem zadovoljen, kako mi je šlo v klanec, na kronometru pa bom moral še delati. Vsekakor bom šel na Tour samozavesten, še prej pa me čaka državno prvenstvo v Mirni Peči. Tam bo težko, saj en sam težko kaj naredim, če mi nasproti stojijo popolne ekipe," je po zmagi dejal 28-letni kolesar iz Bojanje vasi (zdaj živi v Predosljah na Gorenjskem; op. STA), ki je do zmage prišel v slogu izkušenega kolesarskega "mačka".

Čeprav bi si zagotovo želel zablesteti že v prvih dveh etapah, v prvi s ciljem v Novem mestu, od koder je njegov matični klub Adria Mobil, in drugi, ki je potekala v njegovi Beli krajini, je v uvodu varčeval moči za kraljevsko, tretjo etapo. V njej je napadel na zadnjem vzponu na Soriško planino, nato pa se, tako kot delajo vrhunski kolesarji, dogovoril za sodelovanje z Italijanom Pozzovivom, s katerim sta po Selški dolini le še večala prednost. V zahvalo za pomoč je Italijanu prepustil etapno zmago, saj je bil prepričan, da mu v kronometru ni konkurenčen.

A v vožnji na čas, ki mu zaradi povsem ravne konfiguracije sicer ni ustrezala, vendarle ni šlo vse po načrtih, tako da je do konca, ko je že bil na kolesu za razgibavanje, trepetal. Pozzovivo je bil povsem enakovreden tekmec, na koncu je zaostal le deset sekund. "Nisem imel pravih nog, poznala se mi je utrujenost po sobotni etapi, to je glavni razlog, da sem bil danes slabši, kot sem pričakoval. Prav tako pa je za slabši nastop nekoliko krivo tudi dejstvo, da ni bilo nobenega vmesnega časa, kar se mi v karieri še ni zgodilo. Če bi imel pravilne podatke s proge, bi najbrž iztisnil kaj več iz sebe, a podatke sem imel napačne. Pozzovivo je šel res presenetljivo dobro, a važno je, da je zaostal. Proga je bila sicer lepa, a bilo je predvsem vroče. Čeprav je zame zmaga na Dauphineju daleč največji uspeh, pa mi je tudi ta posebna. Zaradi domače dirke in tudi dejstva, da je tik pred Tourom. Vsekakor upam, da se bom že naslednje leto vrnil nanjo," se je Brajkovič proti koncu pogovora z novinarji vendarle razvedril, pri tem pa tudi pohvalil delo celotne ekipe.

Trenutno najboljši slovenski kolesar je tako poskrbel, da je po Juretu Golčerju leta 2008 na najvišji stopnički spet stal Slovenec (med njima so dirko dobili Danec Jakob Fuglsang ter Italijana Vincenzo Nibali ter Diego Ulissi, slednji letos ni bil v formi). Skupni zmagovalec pa ni bil edini slovenski junak na dirki. Izredno dobre predstave je kazal tudi Kristijan Koren, ki je bil v vseh štirih etapah med najboljšimi, piko na i pa je postavil na kronometru, na katerem je le za sekundo premagal italijanskega prvaka Adriana Malorija, si zagotovil skupno tretje mesto in majico za najboljšega po točkah, poskrbel pa je tudi za edino slovensko etapno zmago na dirki.

"Vso dirko je ekipa delala za mene, da sem lahko privarčeval nekaj moči za kronometer. Lani sem za zmago na kronometru dirke zaostal le sekundo, tako da je bila danes želja velika, tudi zaradi dejstva, da nisem vozil na državnem prvenstvu. Upam, da sem s tem odgovoril selektorju na vprašanje, ali naj nastopim na svetovnem prvenstvu ali ne," je bil s svojo predstavo zadovoljen Primorec, ki je svojo ekipo Liquigas postal tudi ekipni zmagovalec. S tem pa še ni bilo konec odličnih slovenskih dosežkov, saj je belo majico najboljšega mladega kolesarja osvojil kolesar Radenske Jan Polanc.

Čestitke tudi s strani predsednika vlade

Janez Janša | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
"S svojo vztrajnostjo, močno voljo, trdim delom in vzdržljivostjo ste Sloveniji po štirih letih ponovno prikolesarili zmago, ki je še posebej neprecenljiva, saj gre za zmago na domačem terenu," je zapisal predsednik vlade in dodal, da smo Slovenci ponosni na njegov tokratni dosežek in na to, da ima naša država takšne vrhunske športnike.

Kolesarju Brajkoviču je ob tem zaželel, da nadaljuje z nizanjem vrhunskih uspehov in da bi njegova vzdržljivost ter vztrajnost postali navdih tudi drugim mladim kolesarjem, ki začenjajo svojo pot proti vrhu.

Kolesarska dirka po Sloveniji, četrta etapa (kronometer, 17,8 km):

1. Kristijan Koren (Slo/Liquigas Butan plin) 20:31,10
2. Adriano Malori (Ita/Lampre) + 1,23
3. Daryl Impey (JAR/Green Edge) + 17,50
4. Michael Hepburn (Avs/Green Edge) + 24,34
5. Jens Mouris (Niz/Green Edge) + 25,65
6. Jani Brajkovič (Slo/Astana) + 33,55
7. Sam Bewely (NZl/Green Edge) + 37,55
8. Maceiej Bodnar (Pol/Liquigas Butan plin) + 38,69
9. Breet Lancaster (Avs/Green Edge) + 38,75
10. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago) + 43,29
...
13. Klemen Štimulak (Slo/Radenska) + 47,39
23. Borut Božič (Slo/Astana) + 1:09,57
25. Jan Tratnik (Slo/Radenska) + 1:10,77
28. Matej Mugerli (Slo/Adria Mobil) + 1:18,68
29. Jure Golčer (Slo/Tirol) + 1:19,47

Kolesarska dirka po Sloveniji, končni vrstni red:

1. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 14:20:42
2. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago) + 0:06
3. Kristijan Koren (Slo/Liquigas Butan plin) + 1:16
4. Bruno Pires (Por/Saxo Bank) + 2:12
5. Matteo Rabottini (Ita/Farnese Vini) + 2:23
6. Dominik Nerz (Nem/Liquigas Butan plin) + 2:35
7. Jure Golčer (Slo/Tirol) + 2:39
8. Daniele Ratto (Ita/Liquigas Butan plin) + 2:45
9. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil)
10. Gomez Anacona (Kol/Lampre) + 2:51
...
17. Jan Polanc (Slo/Radenska) + 6:42
22. Matej Mugerli (Slo/Adria Mobil) + 12:04

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.