Šport
14 ogledov

Brajkovič z 2. mestom ostaja rumen

Jani Brajkovič letos načrtuje vrhunec forme na Dirki po Franciji. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Slovenski kolesar Jani Brajkovič (RadioShack) je tudi po zahtevni šesti, predzadnji etapi dirke Dauphine Libere, generalke pred slovito dirko po Franciji, oblečen v rumeno majico vodilnega.

Slovenec je ohranil dovolj moči in ni popustil na legendarnem ciljnem vzponu na Alpe d'Huez. Etapo je sicer v silovitem sprintu dobil Španec Alberto Contador (Astana), ki je v cilju prehitel Brajkoviča, vendar pa njegovo vodstvo ni bilo ogroženo. Brajkovič je na zahtevnem vzponu zdržal napade izzivalcev ter v cilj prišel kot drugi ter ubranil vodstvo. Tretji je bil Poljak Sylwester Szmyd. Zadnjo, 148 km dolgo nedeljsko etapo (Allevard-les-Bains - Sallanches) bo kolesaril oblečen v rumeno. Odlično je z etapo opravil tudi Kristijan Koren, ki je za Contadorjem zaostal štiri minute in osvojil 23. mesto. Grega Bole je bil 91. z več kot 24 minutami zaostanka za Špancem, v skupnem seštevku pa je 87.

"Moštvo Astane je ves čas narekovalo ritem, tudi pri vzponu. Moj glavni cilj je bil zmagati na etapi in nisem zgolj lovil zaostanek za Brajkovičem. Veter ni bil prizanesljiv, Brajkovič pa se je izkazal kot žilav tekmec," je po šesti etapi slovenskega kolesarja pohvalil Contador. Brajkovič je naredil velik korak k zmagi v skupnem seštevku dirke. Na kraljevski 152 kilometrov dolgi etapa s ciljem na znamenitem Alpe d'Huezu dokazal, da je v vrhunski formi. Zmagovalec etape Contador se nikakor ni mogel otresti Belokranjca, ki mu je ves čas vzpona dihal za ovratnik.

Prolog kolesarske dirke po Švici se je razpletel v skladu s pričakovanji domačinov. Domači švicarski junak Fabian Cancellara (Saxo Bank) je dobil uvodni kronometer, 7,6 km dolgo preizkušnjo po ulicah Lugana. Branilec naslova je bil hitrejši od Čeha Romana Kreuzigerja (Liquigas-Doimo), ki je na tej dirki slavil leta 2008, in Nemca Tonyja Martina (HTC-Columbia). Na dirki sodeluje tudi slovenski kolesar Simon Špilak., ki je bil z 41 sekundami zaostanka 81.

Etapo so zaznamovali številni pobegi. Prvi so 13,8 kilometra dolg ciljni vzpon pričeli ubežniki. Ves čas vzpona sta bila v ospredju Brajkovič, ki je kolesaril tik za Contadorjem. Enajst kilometrov do cilja je bilo v skupini okrog Contadorja in Brajkoviča le še osem kolesarjev. 8,6 kilometra do cilja je sledil prvi napad Contadorja. Brajkovič je bil edini, ki je po dvesto metrih uspel ujeti priključek. Štiristo metrov kasneje je sledil nov napad, Brajkovič ga je znova uspel odbiti, in novi poskus, a se Contador Belokranjca ni otresel.

Sedem kilometrov do cilja sta bila Contador in Brajkovič še kar skupaj, nato se jima je približal Poljak Sylvester Szmyd (Liquigas-Doimo), kasneje pa sta ju ulovila še Francoz Jerome Coppel in Belgijec Jurgen Van Den Broeck. V zadnjih dveh kilometrih sta Brajkovič in Contador ostala sama v ospredju in sta izmenično narekovala tempo do zadnjega kilometra. V zadnji ovinek 300 metrov do cilja je prvi prikolesaril Brajkovič, a ga je v zadnjih metrih Contador prehitel in slavil etapno zmago.

Izidi predzadnje etape:

1. Alberto Contador (ŠPA)
2. Jani Brajkovič (SLO)
3. Sylwester Szmyd (POL)
4. Jerome Coppel (FRA)
5. Jurgen van den Broeck (BEL)

Skupni čas:

1. J. Brajkovič (SLO) 19:55,04
2. T. van Garderen (ZDA) + 1,15
3. A. Contador (ŠPA) + 1,41
4. D. Millar (VB) + 1,56
5. N. Vogondy (FRA) + 2,43

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.