Šport
22 ogledov

Brajkovič že dve minuti za Wigginsom

bradley wiggins vuelta 2011 Reuters
Jani Brajkovič ima po polovici Vuelte dve minuti zaostanka za novim vodilnim Bradleyjem Wigginsom. 11. etapo je edini Slovenec na dirki končal na 25. mestu.

Francoz David Moncoutie (Cofidis) je zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Španiji, 167 kilometrov dolge gorske preizkušnje od Verina do La Manzanede v Galiciji. Britanec Bradley Wiggins (Sky) pa je po tokratni etapi oblekel rdečo majico vodilnega in prevzel skupno vodstvo iz rok moštvenega kolega in rojaka Christopherja Frooma. Wiggins ima v skupni razvrstitvi pred Froomom sedem sekund prednosti, tretji je lanski zmagovalec Vuelte Italijan Vincenzo Nibali (Liquigas), ki za vodilnim zaostaja za 11 sekund.

Po prostem dnevu so kolesarje na Vuelti čakali novi napori. Na sporedu je bila nova etapa s ciljem na 19-kilometrskem vzponu, ki je spet premešala vrstni red v skupnem seštevku. Da pa etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi najbrž ne bo imela posledic za končni vrstni red, je pokazal njen razplet. Glavni favoriti so namreč dopustili pobeg 19 kolesarjev, ki so že imeli ogromno prednost, ki se je na zaključnem vzponu sicer zmanjšala, a je najbolj vztrajnim vendarle zadostovala za končni uspeh. Ne preveliko zagnanost favoritov je najbolje izkoristil Moncoutie, ki je 12 kilometrov pred ciljem ušel soubežnikom. V slogu trikratnega dobitnika majice za najboljšega na gorskih ciljih je zmagoslavno prikolesaril na cilj in že četrtič dobil etapo Vuelte.

"Moj cilj na letošnji dirki je bila etapna zmaga. Želel sem si jo že v etapi s ciljem na Sierra Nevadi, kjer sem ostal praznih rok. Pred današnjo etapo pa sem dobro naštudiral taktiko, ki je popolnoma uspela. Beg in napad na vzponu, ki sem ga dobro premlel, sta obrodila sadove in danes sem najsrečnejši človek na svetu," je po zmagi dejal Moncutie, ki se je prebil na 27. mesto v skupnem seštevku (+6:40), s tem pa napovedal, da lahko še četrtič zapored osvoji pikčasto majico najboljšega gorskega voznika. V tem točkovanju zaostaja le točko za Matteom Montagutijem.

Na zadnjem vzponu se je razplamtel tudi boj favoritov. Španec Joaquin Rodriguez in Nizozemec Bauke Mollema sta poskušala vse, da bi se otresla tekmecev, a jima to ni uspelo. Wiggins se s pomočjo Frooma, nosilca rdeče majice vodilnega, ni pustil odgnati in je tudi potem, ko je popustil Froom, vztrajal za svojimi konkurenti. S tem si je tudi prislužil majico vodilnega, ki jo bo nosil vsaj še v četrtek, ko karavano čaka 167,3 kilometra dolga etapa med Ponteareasom in Pontevedro.

Edini Slovenec na dirki Jani Brajkovič je 11. etapo končal na 25. mestu z zaostankom 3:24 minute, skupno pa je na desetem mestu in za Wigginsom zaostaja natanko dve minuti. Jani Brajkovič je bil vse do zaključka vzpona v skupini favoritov, toda na koncu mu je vendarle zmanjkalo moči. Za Wigginsovo skupino je na 25. mestu zaostal 16 sekund, kar v boju za sekunde ne bi smelo predstavljati težavo. Je pa dejstvo, da trenutno Belokranjec ne kaže forme, ki bi ga držala v krogu favoritov, pa čeprav je še vedno na desetem mestu.

Vuelta, 11. etapa, izidi:

1. David Moncoutie (Fra/Cofidis) 4:38:00
2. Benat Intxausti (Špa/Movistar) +1:18 
3. Luis Leon Sanchez (Špa/Rabobank) isti čas 
4. Mathias Frank (Švi/BMC Racing) +1:36 
5. Sergio Paulinho (Por/Radioshack) +1:43 
6. Matteo Montaguti (Ita/AG2R) +2:29 
7. Amets Txurruka (Špa/Euskaltel) isti čas 
8. Aitor Perez (Špa/Lampre) +2:55 
9. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) +3:01
10. David Bernabeu (Špa/Andalucia) +3:08
...
25. Jani Brajkovič (Slo/Radiochack) +3:24

Vuelta, skupni vrstni red:

1. Bradley Wiggins (VB/Sky) 42:50:41
2. Chris Froome (VB/Sky) +0:07
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) +0:11
4. Fredrik Kessiakoff (Šve/Astana) +0:14
5. Jakob Fuglsang (Dan/Leopard Trek) +0:19
6. Bauke Mollema (Niz/Rabobank) +0:47
7. Maxime Monfort (Bel/ Leopard Trek) +1:06
8. Juan Jose Cobo (Špa/Geox) +1:27
9. Haimar Zubeldia (Špa/Radioshack) +1:53
10. Janez Brajkovič (Slo/Radioshack) +2:00

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.