Šport
49 ogledov

''Bral sem, da nisem dovolj dober''

peter sagan EPA
Slovenski kolesarji ameriški Richmond zapuščajo sklonjenih glav. Načrti so bili višji od 47. in 48. mesta Luke Pibernika in Luke Mezgeca. Junak SP je Peter Sagan, svetovni prvak in s tem nosilec mavrične majice v olimpijskem letu 2016.

Peter Sagan nikakor ni neznanka v svetovnem kolesarstvu. Kljub temu se ga je že prijel vzdevek večno drugega, na cestni dirki v ZDA pa je po dobrih 261 kilometrih dirke vendarle postal eden od kolesarskih junakov leta. Spisal je tudi slovaško športno zgodovino, saj je prvi kolesar te države z nazivom svetovnega prvaka v elitni konkurenci članske kategorije.

"Pred tekmo sem bral različne komentarje, da za tako dolgo enodnevno dirko nisem dovolj dober. Zdaj imam kljub vsemu temu oblečeno majico svetovnega prvaka," je po tekmi dejal 25-letnik, ki je v letu 2015 osvojil kar 15 drugih mest, petkrat od tega na slovitem francoskem Touru.

Tudi Slovak je spoznaval, da je ne glede na vse napore vsakič nekdo še malenkost boljši, hitrejši in močnejši od njega. "Tudi sam sem razmišljal o tem. Za gledalce bi bilo že prav dolgočasno, če bi bil drugi tudi na SP," je na pol v šali dejal svetovni prvak, ki mu v zaključku dirke svetovna elita ni zmogla slediti.

peter sagan | Avtor: EPA EPA
Na koncu na zadnjem vzponu je Saganu uspel odločilni napad. Konkurenca na zgodnji začetek ni reagirala pravočasno in tudi Sagan je stavil na vse ali nič in se tokrat veselil zlata. Po mnenju mnogih je v nedeljo dokazal, da je bil tisti dan res najmočnejši med vsemi. Pred tem je bil med dirko dokaj neopazen. A tudi njegove možnosti so bile majhne, saj so Slovaki na dirki nastopili le s tremi tekmovalci. Njegov brat Juraj in Michael Kolar sta ekipno taktiko lahko le prilagajala glavnini.

"Taktiko so si zamislili v velikih ekipah. Sam sem moral paziti na potek dirke in za napad sem imel glede na moč tekmecev na voljo res le eno možnost," je dejal novi svetovni prvak. Zanj se je odločil na najstrmejšem približno 100-metrskem tlakovanem klancu. Napad je bil odločilen in 184 cm visoki kolesar Tinkoff-Saxoja si je ob bučnem navijanju gledalcev pred tekmeci priboril tri sekunde naskoka. Medalji sta osvojila še Avstralec Michael Matthews in Litovec Ramunas Navardauskas.

Premor pred novo sezono bo kratek, kolesarstvo bo nove junake iskalo v letu 2016 in priložnosti bo veliko. Ena največjih bo na sporedu 6. avgusta 2016 na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.