Šport
88 ogledov

"Vse, kar ste dejali o Škofu, drži"

branko tamše celje pivovarna laško Profimedias
Trener Celja Pivovarne Laško ne dvomi, da se lahko Slovenija prebije vsaj do četrtfinala svetovnega prvenstva v Franciji. ''Potem pa vemo, da je vse mogoče,'' pravi Branko Tamše.

Slovenska reprezentanca bo drevi v Metzu odigrala peto tekmo letošnjega svetovnega prvenstva v Franciji. Nasprotnik bo vodilna ekipa skupine B, tekma pa bo odločala o končnem vrstnem redu in izhodiščih za nadaljevanje prvenstva.

Varovanci Veselina Vujovića imajo po štirih tekmah na računu sedem točk, eno več so zbrali dvakratni svetovni prvaki (2005, 2013) pod vodstvom španskega stratega Jordija Ribere.

Slovenski rokometaši so prvenstvo odprli z rekordno zmago proti Angoli (42:25) in nato v tesnem obračunu premagali še Islandijo (26:25). Presenetljivo lažje od pričakovanj je padla Makedonija (29:22), veliko srce pa so pokazali na obračunu s Tunizijo, kjer so si z izjemno predstavo v zadnjih minutah izborili točko (28:28). V zadnji tekmi skupinskega dela se bodo pomerili s Španci, izid pa bo odločal o prvem mestu v skupini.

''Morda eno največjih presenečenj SP''

Po beseda rokometnega strokovnjaka Branka Tamšeta je k uspehu reprezentance pripomogla homogena igra in kolegialnost med igralci. ''Zelo me veseli, da ekipa, ki je dodobra prevetrena, kljub številnim novim obrazom deluje zelo homogeno. Ni igralca, ki bi kakorkoli silili v ospredje, kar se tudi odraža v igri. Fantje kažejo kolegialnost in na nobeni tekmi se mi ni zdelo, da bi kateri posebno izstopal. Slovenska reprezentanca ni odvisna od enega ali dveh igralcev, ampak si lepo porazdelijo tako zadetke kot tudi obrambne naloge. To je nedvomno lepa popotnica za naprej, ne samo za svetovno prvenstvo, ampak tudi za prihodnost,'' je za Žurnal24 povedal trener Celja PL in dodal, da Slovenija sodi med večja presenečenja prvenstva. ''Verjamem, da bodo fantje nadaljevali čim dlje. Kot sem že dejal, ob taki igri in takšnem razmišljanju, ki ga gojijo v tem trenutku, so morda eno največjih presenečenj tega prvenstva.''

''Odloča lahko ena žoga''

Slovenija je v skupinskem delu napela vse svoje moči ter na štirih tekmah zbrala tri zmage in remi. A dobro izhodišče še ne pomeni zagotovila za uspeh, saj so tekme na izpadanje precej bolj nepredvidljive. Popravnega izpita ni.

''Res je, da vsi razmišljajo v tej smeri, vendar se mi zdi neupravičeno. Ne smemo tako razmišljati. To niti ni športno,'' je strah pred spodrsljajem v ključni fazi turnirja ovrgel Tamše in dodal: ''Po drugi strani pa drži, da so tekme na izpadanje občutljive, lahko se zgodi slab dan in potem ni popravnega izpita. V nadaljnje boje pridejo ekipe, ki na prvi tekmi osmine finala dajo vse od sebe. Marsikaj se lahko zgodi. Odloča lahko ena žoga. Prepričan sem, da lahko preskočimo osmino finala. Seveda je odvisno tudi od tega, katero mesto bomo osvojili v skupini. Pričakujem vsaj uvrstitev v četrtfinale, potem pa vemo, da je vse mogoče.''

''To nerad komentiram''

Selektor Vujović je na prvenstvu nekajkrat presenetil s taktičnimi odločitvami, vendar se mu je za zdaj tveganje obrestovalo. Na začetku prvenstva je prednost pred Urbanom Lesjakom, ki naj bi zaigral na tekmi s Španijo, dal manj izkušenemu Urhu Kastelicu.

Tamše Vardar Skopje Celje PL | Avtor: EPA EPA
''Tega ne bom in tudi nerad komentiram. Lahko povem le to, sem tukaj z namenom ustvarjanja igralcev za reprezentanco in pomagam po najboljših močeh. Kar nekaj članov Celja je del reprezentance, kar me veseli in ponosen sem na to. Po drugi strani so to povsem selektorjeve odločitve. On je skupaj z igralci in najbolje ve, kaj je smiselno. Zaenkrat je vse tako, kot mora biti,'' je pojasnil Tamše.

Po tekmi s Tunizijo je med slovenskimi rokometaši vladalo nadvse prijetno in pozitivno vzdušje, kar je pri ekipnih športih pogosto ključnega pomena za uspeh.

''Zelo pomembno oziroma to je odločilnega pomena. V tem trenutku je to na zelo visokem nivoju. Proti Tuniziji so uprizorili neverjeten finiš, v zadnjih petih minutah delni izid 5:0. Zaključek tekme s cepelinom. Kljub temu, da jih je vodstvo Tunizije s petimi goli nekoliko presenetilo, so lahko odšli spat s pozitivnimi občutki, kar je zelo pomembno,'' je povedal Tamše in pojasnil, da bi razplet prvenstva v določeni meri lahko krojil razpored tekem.

''V sredo je bil prost dan. Imeli smo dan več počitka pred odločilno tekmo s Španci. Tudi to ima lahko velik pomen, kot se je pokazalo do sedaj. Kadar smo imeli dan počitka, smo nekako odigrali tako, kot je treba in zmagali. Pri četrti smo šli v tekmo za tekmo in odigrali neodločeno, zdaj pa imamo spet počitek in videli bomo, če je to morda olajševalna okoliščina za slovensko reprezentanco, da bo imela več časa za pripravo in analizo ter se brezkompromisno podala v boj za prvo mesto v skupini.'' 

O Škofu redkobeseden, vesel za Zarabca

Uvodno tekmo prvenstva je zaradi poškodbe izpustil Miha Zarabec, ki se je izkazal že na naslednjem obračunu z Islandijo. ''Miha iz tekme v tekme dokazuje, da postaja samozavestnejši, odgovornost prevzema na svoja pleča tako v obrambi kot v napadu in pri samem vodenju igre. Veseli me, da igra na tako visokem nivoju. On bi sicer dejal, da ima še rezerve, v kar tudi verjamem. Mislim, da bo znal to dokazati v nadaljevanju prvenstva,'' je menil Tamše.

Pred začetkom prvenstva so slovensko javnost pretresla nesoglasja med Vujovićem in dolgoletnim reprezentantom Gorazdom Škofom. Tisti, ki Škofa poznajo, v en glas zatrjujejo, da gre za prijetnega, dobrovoljnega in neprepirljivega človeka. S temi besedami se strinja tudi Tamše, ki odnosa na relaciji selektor/vratar ni želel komentirati.

''O Škofu držijo vse besede, ki ste jih našteli. Popolnoma. Kaj pa se je dogajalo v reprezentanci, ne vem in me niti ne zanima. Verjetno bi s svojimi izkušnjami prišel še kako prav, a situacija je takšna, kot je. Ne smemo se ozirati v preteklost, ampak v prihodnost oziroma v ta trenutek. In tako je treba tudi razmišljati,'' je zaključil Tamše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.