Šport
94 ogledov

Bratovž brez naslova, žvižgi za Fabjana

Bratovž Savov WFC 15 Matjaž Knuplež
Glavna borba večera na WFC 15 se ni končala po željah polne Hale Tivoli. Bolgar Svetlozar Savov je že v prvi rundi izkoristil nepazljivost Bora Bratovža in postal WFC prvak v srednji kategoriji. Miran Fabjan si je kljub zmagi proti Ndombiju Kandeju prislužil žvižge.

WFC 15 ni razočaral gledalcev, ki so dodobra napolnili dvorano Tivoli. Izplen slovenskih borcev pa so tri zmage in trije porazi. V glavni borbi večera je Bolgar Svetlozar Savov presenetljivo hitro opravil z domačim ljubljencem Borom Bratovžem. Ta se je hitro ujel v Bolgarovo zanko in ob davljenju mu ni preostalo drugega, kot da se reši s tapkanjem. Savov je tako lažje od pričakovanj prišel do naslova prvaka v srednji kategoriji.

V drugi borbi večera je samozavestni Miran Fabjan naletel na (pre)trd oreh v obliki Afričana, ki živi in trenira na Dunaju, Ndombija Kandeja. Po izenačeni prvi rundi je bil Kande boljši v drugi in bil bolj konkreten tudi v tretji. Večina gledalcev je zaradi domačega terena pričakovala dodatno rundo, a so sodniki presenetili in z deljeno odločitvijo pripisali zmago slovenskemu borcu. Gledalci so to “pozdravili” s koncertom žvižgov, Kandeju pa namenili glasen aplavz. Vidno šokirani Fabjan (ki sicer ni nič “kriv,” da mu je izvrstni sodnik Grant Waterman zmagoslavno dvignil roko) je ob tem dejal, da spoštuje voljo gledalcev in da si bo ogledal posnetek borbe. Kande si je tokrat resnično zaslužil zmago in morda bi bilo res še najbolj pošteno, da bi v bližnji prihodnosti prišlo do povratnega obračuna teh dveh nasprotnikov.

Gledalci so tokrat videli kar dva obračuna za šampionski pas. Za najboljšega v velterski kategoriji sta se udarila izkušeni Bolgar Lubomir Guedjev in Hrvat Ivica Trušček, ki sta poskrbela za eno od najbolj atraktivnih borb večera. Zasluge gredo Hrvatu, ki je prevladoval in se uspešno branil pred Bolgarovimi poizkusi v parterju, v stand-upu pa je z desnim direktom počasi, a vztrajno spreminjal obliko Guedjevega nosu. Po drugi rundi je moral močno okrvavljeni Bolgar zaradi bržčas zlomljenega nosu borbo predati, Hrvat pa se je iskreno veselil šampionskega pasa. Njegova zmaga je še ena potrditev dobrega dela v ekipi Cro Top Team, ki v zadnjem času (Pokrajac v UFC) žanje sijajne uspehe.

Za šampionski pas bi se moral tokrat boriti tudi srbski težkokategornik Aleksandar Radosavljević, a je bila njegova borba z Avstrijcem Nandorjem Guelminom zaradi poškodbe zadnjega preložena na WFC 16. Bila. Kajti “zgodil” se je odlični Bolgar Emil Zahariev, ki je po začetnem otipavanju (več kot dve minuti in pol sta borca krožila po ringu in čakala na napako nasprotnika) borbo hitro preselil v parter, kjer je potrdil, da se počuti kot riba v vodi. Zmagal je s submissionom, zdaj pa bo zanimivo videti, kakšna bo reakcija predsednika WFC Zlatka Mahiča. Gledalci bi Zaharieva zagotovo še radi videli na delu.

Nedeljski večer se je slabo končal za najbolj izkušenega Slovenca v MMA, Bojana Kosednarja Želvo. Ta je v prvi rundi obračuna z Ukrajincem Evgenijem Mahtenkom dominiral v parterju in nasprotniku zadal lepo število udarcev. A Ukrajinec, ki živi in trenira v Pragi, se je izkazal za izjemno žilavega borca, v drugi rundi pa je sledil ključni trenutek. Kosednar je, kot že večkrat prej, znova želel borbo preseliti v parter, Mahtenko pa ga je tokrat počakal s kolenom v glavo. Kosednar se po tem udarcu ni več pobral, izgubil je veliko moči in kljub velikemu pogumu ni zmogel več preobrata. Mahtenko se je pokazal v zelo solidni luči.

V K-1 so gledalci videli dva obračuna v težki kategoriji, v obeh pa sta se zmage nad hrvaškima nasprotnikoma veselila Slovenca. Rok Štrucl je po dodatni rundi po sodniški odločitvi premagal Mladena Kujundžića, oba borca pa sta prikazala izjemno predstavo. Do najhitrejše zmage večera je prišel priljubljeni raper Denis Chorchyp, ki je že v prvi minuti z lepim highkickom atraktivno nokavtiral Marka Tomića. Zmage se je v K-1 veselil tudi Shkodran Veseli, ki je bil boljši od Hrvata Ognjena Topalovića. V prvi borbi večera, katere sponzor je bil Fighter.si, sta se pomerila mlada upa, ki sta zablestela na WFC Challengers 1 v Litiji. Rus Arbi Mezdihov je prevladoval v obračunu z domačinom Primožem Vrbincem. Ta je v napovedi borbe dejal, da želi čimprej v parter (Rus je izvrsten boksar), a temu ni bilo tako. V drugi rundi je sodnik Waterman prekinil obračun, a po mnenju Vrbinca prehitro. Vseeno zaslužena zmaga Mezdihova.

WFC 15, izidi:

MMA: Svetlozar Savov def. Bor Bratovž - submission (arm triangle choke), 1R. Savov je prvak v srednji kategoriji.
K-1: Miran Fabjan def. Ndombi Kande po deljeni sodniški odločitvi
MMA: Ivica Trušček def. Lubomir Guedjev po predaji po drugi rundi. Trušček je prvak v velterski kategoriji.
MMA: Emil Zahariev def. Aleksandar Radosavljević – submission (leg lock), 1R.
MMA: Evgenij Mahtenko def. Bojan Kosednar - TKO (udarci), 3R.
K-1: Rok Štrucl def. Mladen Kujundžić po dodatni rundi po soglasni sodniški odločitvi.
K-1: Denis Chorchyp def. Marko Tomić – KO (highkick), 1R.
K-1: Shkodran Veseli def. Ognjen Topalović – KO, 2R.
MMA: Arbi Mezdihov def. Primož Vrbinc – TKO (sodniška prekinitev), 2R.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 13:15 19.december 2011.

    Kdo bo za te fante skrbel, ko jim možgani začnejo zaradi poškodb odpovedovati. Država? Ja potem pa tudi lahko prepove takšne Rimske igre v Slo. Če je bil boks do 1990 leta v SLO prepovedan , zakaj se tako ...prikaži več gladiatorstvo enostavno ne prepove oziroma se jim ne da na uporabo državnih dvoran.

  • speris 02:17 19.december 2011.

    WFC = LOL