Šport
31 ogledov

Brazilci bodo uporabljali švicarski laboratorij

Kdaj bo izkoreninjen doping v kolesarstvu? Žurnal24 main
Svetovna protidopniška komisija in Fifa sta na konferenci v Johannesburgu sklenili dogovor po katerem bodo Brazilci med domačim svetovnim prvenstvom prihodnje leto lahko uporabljali laboratorij v Lozani.

Organizatorji svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo prihodnje leto v Braziliji so našli rešitev za dopišnko kontrolo udeleženih nogometašev. Svetovna protidopinška komisija (Wada) je namreč avgusta letos odvzela akreditacijo laboratoriju v Rio de Janeiru. Ker bo sedaj potrebno precej časa, da laboratorij pridobi akreditacijo nazaj, so se vodilni možje Wade in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) dogovorili, da bodo za analizo urina in krvi ovdzetih vzrocev na mundialu uporabljali laboratij v Lozani v Švici.

Švicarski laboratorij je bil že pooblaščeni laboratorij med letošnjim pokalom konfederacij. Fifa mora sedaj samo še natančno doreči kako bo potekal transport vzorcev, saj morajo biti ti analizirani v 36 urah od odvzema, da so analize veljavne. Zaenkrat tudi ni znano, koliko bo to podražilo prihajajoče prvenstvo.

Doping primerjal s terorizmom

Na konferenci v Johannesburgu je pred prisotne stopil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Ta je zbranim dejal, da je potrebno še okrepiti boj proti dopingu v športu in poiskati nove bolj zanesljive metode analize.

Bach je dejal, da bo olimpijski komite porabil milijon dolarjev za testiranja tekmovalcev pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju v začetku nasledjega leta, in še nekaj milijonov več emd samim prvenstvom.

"To ni poraba denarja, ampak investicija v prihodnost športa. To je kot varnostni pregled na letališčih, ki preprečuje teroristične napade," je dejal Thomas Bach zbranim v Johannesburgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.