Šport
13 ogledov

Brazilci pokazali svojo moč

1/25
Žurnal24 main
Brazilci so v derbiju skupine G po zelo dobri predstavi s 3:1 odpravili Slonokoščeno obalo in dokazali, da so upravičeno med glavnimi favoriti za naslov.

Nogometaši Brazilije so v tekmi 2. kola svetovnega nogometnega prvenstva v Johannesburgu premagali Slonokoščeno obalo s 3:1 (1:0). Prva dva zadetka za Brazilce je dosegel Luis Fabiano (25., 50.), tretjega Elano (62.), častni zadetek za Afričane pa je prispeval Didier Drogba (79.).

Brazilska reprezentanca je za razliko od nekaterih drugih favoritov prvenstva še naprej na dobri poti do naslova svetovnih prvakov, ki bi bil zanjo že šesti. Z zmago proti neugodni Slonokoščeni obali se je povsem približala nastopu v osmini finala, brez njega lahko ostane le s pomočjo velikega čudeža. Brazilci, tretja reprezentanca, ki ima po dveh krogih stoodstoten izkupiček (Nizozemska, Argentina), so do zmage prišli z lahkoto. V prvem polčasu sicer niso navdušili, v drugem pa so se le razigrali, izkoristili več prostora, ki so jim ga začeli puščati tekmeci, in zanesljivo zmagali.

V prvem polčasu izbranci selektorja Carlosa Dunge niso prikazali posebej privlačne igre, zato pa so vnovič pokazali svojo novo kakovost, da lahko do vodstva pridejo tudi brez stalnih napadov, brez odvečnih atraktivnih vložkov, toda s taktično disciplinirano igro. Za gol so potrebovali le eno priložnost, že prvo nevarnejšo akcijo so zaključili z zadetkom. V 25. minuti sta dvojno podajo odigrala Robinho in Kaká, slednji je žogo podal do Luisa Fabiana, ta pa jo je nekoliko z desne strani kazenskega prostora z močnim strelom poslal pod prečko.

Slonokoščena obala, ki je v prvem kolu remizirala s Portugalsko, tokrat pa od prve minute igrala z rekovalescentom Didierjem Drogbajem, je do prejetega gola igrala previdno, brez tveganja, po zaostanku pa je vendarle morala bolj napasti, vendar si resnejše priložnosti do odhoda na odmor ni pripravila. V 38. minuti je sicer dvakrat poskušal Aruna Dindane, a so mu prvi strel Brazilci blokirali, po drugem od daleč pa je žoga končala v naročju vratarja Julia Cesarja. Nekaj minut pozneje se je za strel od daleč odločil tudi Emmanuel Eboue, a je žoga zletela mimo gola.

Da Brazilci še imajo smisel za samostojne prodore, je na začetku drugega dela pokazal Fabiano. Sicer s pomočjo roke je preigral nekaj obrambnih igralcev Slonokoščene obale, nato pa premagal še vratarja Boubacarja Barryja. Slonokoščena obala bi lahko le nekaj trenutkov pozneje izenačila, toda strel Drogbaja z glavo je le za las zgrešil cilj. Za nenatančnost zvezdnika Chelseaja je bila njegova reprezentanca kmalu kaznovana, saj je po zapravljeni priložnosti Kakája vse dvome o končnem zmagovalcu s svojim drugim golom na prvenstvu razblinil Elano.

Tako kot proti Severni Koreji pa so se Brazilci prehitro sprostili ter dovolili tekmecem, da znižajo izid. Nekoliko preveč poigravanja je kaznoval Drogba, ki je po podaji Yaye Toureja z glavo premagal Cesarja. Do konca so imeli "sloni" še dve priložnosti, toda izid se ni spremenil. Južnoameričani so od 88. minute igrali z igralcem manj, Kaká si je v šestih minutah prislužil dva rumena kartona, tako da je moral predčasno pod prho.

SP, skupina G, drugo kolo:


Brazilija : Slonokoščena obala 3:0 (1:0)
Luis Fabiano (25, 50), Elano (62); Drogba (79)
RK: Kaka (Brazilija/88)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.