Šport
19 ogledov

Breme je padlo, zdaj le še uživa

Peter Kauzer je aktualni svetovni in evropski prvak v slalomu. (Foto: Nina Jelen
1/2
Žurnal24 main
Konec tedna bo Bratislava gostila prvega od dveh vrhuncev sezone kajakašev in kanuistov. Svetovni prvak in zmagovalec svetovnega pokala bo veslal za svoje prvo zlato na evropskih prvenstvih. Peter Kauzer.
Peter Kauzer, Jana Dukátová in Vávra Hradílek so s kajaki noreli po ulicah Bratislave. V videu poglejte sila zabaven napovednik bližnjega EP.

Peter, pred vami je evropsko prvenstvo v Bratislavi. Kako se počutite? Ste zdravi? Pripravljeni na boj za kolajno?
Počutim se dobro. V Bratislavi sem že več kot en teden. Vzel sem si dovolj časa za dobro pripravo na tekmo, da res naredim dober rezultat. Na tej progi uživam, na njej sem zelo veliko preveslal že v mladinskih letih. Poškodb ni. Zdravje je v redu.

Najbrž lahko pričakujemo dobro vzdušje na tekmi, saj vemo, da imajo Slovaki radi slalom na divjih vodah?
Slišim, da pripravljajo zelo lepo tekmo. Imajo tri olimpijske prvake z zadnjih olimpijskih iger. Na Slovaškem je to zelo dobro poznan šport in tudi organizacija bo na visoki ravni.

Evropsko prvenstvo je le manjši cilj tega leta, glavna tekma pride septembra, ko bo domače svetovno prvenstvo.
Peter Kauzer
Sezono ste na tekmi v Solkanu začeli z zelo zanesljivo zmago. Kako bi ocenili svojo formo?
Trenutno sem z občutki na vodi zadovoljen in s trenutno formo. A evropsko prvenstvo je le manjši cilj tega leta, ta glavna tekma pride septembra, ko bo domače svetovno prvenstvo. Imam pa tudi za to evropsko željo po zmagi, po dobri vožnji, kakršne sem letos že pokazal.

Imate že kaj primerjave s tekmeci? So dobro pripravljeni?
Letos sem imel največ primerjave z Italijani, tukaj na Slovaškem z domačini in tudi s Francozi. Primerjava je bila dobra. Moji časi so bili boljši od njihovih.

Evropsko prvenstvo v Bratislavi vam lahko da edino manjkajočo zlato kolajno. Najbrž je cilj izključno zlato?
Mislim, da sem tega sposoben. Imam tudi željo. A naš šport je zelo nepredvidljiv. Hitro se lahko kaj zalomi. Upam, da se mi ne bo. Bomo videli, kam me na koncu lahko to pripelje.

Pred nekaj tedni ste imeli v Tacnu manjšo nezgodo, ko ste se prevrnili.
Ja, to je to. Vsakemu se lahko kaj takega zgodi. Vse je za nekaj dobro. Dobro je, da se je tisto zgodilo na nepomembni tekmi, kot pa da bi se zdaj na evropskem ali kasneje na svetovnem prvenstvu.

Lani ste imeli svojo najboljšo sezono, postali ste svetovni prvak in zmagovalec svetovnega pokala. Je zato letos kaj več pritiska?
Ne, jaz ga nič ne čutim. Če bi zdaj zaključil svojo kariero, sem naredil nekaj neverjetnega in tako bo zdaj vsak dober rezultat le dodaten plus. Po lanskem svetovnem prvenstvu mi je s pleč padlo veliko breme in zdaj v veslanju le še uživam. Noben pritisk me ne more spraviti s tira.

Po lanskem svetovnem prvenstvu mi je s pleč padlo veliko breme in zdaj v veslanju le še uživam.
Peter Kauzer
Letošnja sezona je zelo zanimiva, a najbrž tudi zelo naporna: imeli ste že dve domači tekmi, zdaj EP, nato tri v svetovnem pokalu in nato še domače SP.
Ja, bo kar naporno. Razvlekla se bo do septembra. Na žalost mora biti po pravilniku svetovno prvenstvo šele septembra. Ampak motivacija bo zaradi domačega svetovnega prvenstva ostala. Jaz bom vse svoje moči usmeril v Tacen, saj bi res rad ubranil naslov svetovnega prvaka.

Peter, videli smo vas v videonapovedniku za prvenstvo. Po Bratislavi ste noreli s kajaki. Kako je bilo na snemanju?
Posneli smo ga z Red Bullovo ekipo. Pač malo za promocijo prvenstva. Jana, Vávra in jaz smo na idejo slovaškega Red Bulla naredili ta video. Bilo je luštno. Malo smo se sprostili. Bila je lepa nedelja in prav zanimivo je bilo teči po centru Bratislave s kajaki. Bilo je kar smešno. Kar nekaj mimoidočih se je želelo fotografirati z nami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.