Šport
8 ogledov

Brez brade bi bil zlat

Peter Mankoč bo že čez dva tedna na SP v Manchestru napadal novo kolajno.
1/29
Žurnal24 main
Plavalec Peter Mankoč je k 11 zlatim, štirim srebrnim in sedmim bronastim kolajnam v kratkih bazenih na EP v Eindhovnu dodal še prvo kolajno v 50-metrskih bazenih.
 
 

Še danes nisem dojela, da sem evropska prvakinja. Še do konca življenja ne bom. Niti v sanjah si nisem upala pričakovati tega naslova.

Sara Isakovič, zlata kolajna na 200 m prosto

 
Peter Mankoč je na EP v Eindhovnu v disciplini 100 metrov delfin, čeprav neobrit, priplaval do srebra. Uspeh ima zanj še toliko večjo težo ob dejstvu, da je bil prvi cilj plavalca Ilirije SP v kratkih bazenih, ki bo čez 14 dni v Manchestru, in da je v nasprotju s tekmeci plaval neobrit. Z Mankočem, ki bo poleti v Pekingu napadal prvo olimpijsko kolajno, smo se pogovarjali na sprejemu plavalcev po prihodu iz Eindhovna, od koder se je Slovenija poleg Mankočevega srebra vrnila še z zlatom Sare Isakovič .

To je vaša prva kolajna v 50-metrskih bazenih. Ste bili nad dosežkom presenečeni?
Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Čas 52,07 na vseh prvenstvih prinese kolajno, če ne zlata, pa vsaj srebro. Za to tekmo se nisem posebej pripravljal, večji cilj je svetovno prvenstvo v Manchestru v 25-metrskih bazenih, kjer bo zbrana vsa svetovna plavalna smetana. Na 100 metrov mešano bodo nastopili tekmovalci, ki imajo v svoji lasti šest najboljših rezultatov vseh časov.


Mankoč meni, da bo za kolajno na OI treba plavati še osem desetink bolje. Čas okoli 51,3 je dosegljiv. © Saša Despot

 

Kako močna pa je bila konkurenca v Eindhovnu?
Odvisno od discipline. Za svojo disciplino lahko povem, da je bila prijavljena večina najboljših evropskih plavalcev v zadnjih 10 letih. Manjkal je diskvalificirani Milorad Čavić. Z njim bi bila "dirka" še boljša, saj ima letos najboljši rezultat.

 
 

Sedaj se vsi sprašujejo česa sem sposoben na olimpijskih igrah. Nasprotniki so bili kar zaskrbljeni, kot kaže jih je strah.

Peter Mankoč

 
Plavali ste neobriti. Zakaj? Vas je to stalo zlata?
Če bi bil obrit, bi bila medalja zagotovo zlata. Zame je pomembnejše svetovno prvenstvo. Raje sem tretji na SP kot zlat na EP.

Ste hoteli s to gesto koga prestrašiti ali sami sebi dokazati, da imate še rezerve?
Brada je bila bolj psihološki pritisk na nasprotnike. Glede na to, da nisem najbolj pripravljen in da sem v nasprotju z njimi plaval neobrit, je nasprotnika bolj strah tega, česar ne ve, kot tistega, kar je znano. Če sem v takšnem stanju pripravljen doseči rezultat, kot sem ga, je to za tekmece dodaten strah. Zdaj se vsi sprašujejo, česa sem sposoben na olimpijskih igrah. Nasprotniki so bili kar zaskrbljeni, kot kaže, jih je strah.

 

Preberite še ...

Zdravljica za plavalno kraljico
Zlata Sara, srebrn Peter

So višinske priprave zelo vplivale na formo?
Na sam rezultat na srečo niso negativno vplivale, kar pa bi se utegnilo zgoditi, glede na to, da sem jih imel tik pred EP. Če bi bil nastop dan prej ali pozneje, bi lahko padel v tako imenovano višinsko luknjo in tega rezultata ne bi bilo. Trening je bil super in upam, da se bo to pokazalo že v Manchestru.

Na OI v Atenah leta 2004 je bilo za bron treba plavati 51,36, za zlato pa 51,25. Koliko imate še rezerve?
Za zlato in srebro bo v Pekingu treba plavati okoli 50,6 ali 50,7. Tega po mojem nisem sposoben. Čas tam okoli evropskega rekorda 51,3 pa bi morda zadostoval za bron in tega sem sposoben.


Peter Mankoč na sprejemu plavalcev na Brniku © Saša Despot

 

 
 

Želel sem si ubraniti bronasto medaljo iz Budimpešte. Konkurenca je bila malo premočna. Za bron bi moral plavati hitreje kot na svetovnem prvenstvu. Zelo sem zadovoljen tudi s petim mestom.

Matjaž Markič

 
Boste na OI vse stavili prav na 100 metrov delfin? Vaša prva disciplina je vseeno mešani slog.
100 metrov mešano je moja najmočnejša disciplina, ki pa je v 50-metrskih bazenih na žalost ni. Na olimpijskih igrah bom tako največje upe polagal prav v disciplino 100 metrov delfin, na drugem mestu bo 100 metrov prosto, ki je kraljevska disciplina, ki je sicer ne bom toliko treniral. Kljub temu sem sposoben konkurirati za uvrstitev med top 16, kar je v plavanju za to disciplino več kot dober rezultat.

Srebro je odlična motivacija za naprej.
Res je. To je začetek, sledi pa napad na evropski rekord in olimpijsko medaljo. Enako bo zagotovo hotelo še 100 drugih tekmovalcev v Pekingu. Vem, da lahko ob optimalnem plavanju dosežem čas 51,3. Ali bo to dovolj za medaljo, pa bomo videli. Do zdaj je zmeraj bilo.

Kako ste proslavili uspeh?
S treningom za svetovno prvenstvo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.