Šport
5 ogledov

Brez denarja ne bo rezultatov

1/5
Žurnal24 main
Tina Maze verjame, da se bodo vse težave tudi letos rešile, tako da je z mislimi že pri prihodnji sezoni, ko želi zmagati tudi v superveleslalomu. Andrea Massi: Brez denarja ne bo rezultatov.
Kriza je povsod, ne le v Sloveniji, tega se zavedamo, vendar pa brez denarja tudi rezultatov ne bo. Urejanje težav s SZS mi je vzelo preveč časa, ki bi ga koristneje potrošil za vadbo. Z Liviom Magonijem sva sama proti sedmim članom drugih reprezentanc in zato ne želimo trošiti energije za druge stvari.
Andrea Massi

Tina Maze, svetovna prvakinja in podprvakinja v alpskem smučanju, je sredi kondicijskih priprav za sezono 2011/12, ki jo kljub zapletom s Smučarsko zvezo Slovenije želi še nadgraditi. Upa, da bo zmagala tudi v superveleslalomu, kar ji še ni uspelo, in postala ena redkih v zgodovini alpskega smučanja z zmagami v prav vseh disciplinah.

"Vesela sem, da je za nami tako dobra sezona. Uspehi so bili resnično vrhunski, za kar gre zahvala tudi moji ekipi, ki mi je omogočila napredovanje iz sezone v sezono. Po vsaki zimi pa smo bili deležni številnih neprijetnih trenutkov, ki si jih kot športnica ne želim. Raje bi videla, da bi bilo vse bolj mirno in bi se posvetila le mojemu športu. Tako pa je kar nekaj grenkega priokusa. Verjamem pa, da se bo tako, kot se je v prejšnjih letih, tudi letos vse skupaj rešilo. Imam načrt, kako se lotiti podviga in zmagati tudi v superveleslalomu. Po prejšnji sezoni sem ugotovila, da imam težave s pravočasnim začenjanjem zavoja in nato s povezovanjem z naslednjim. Piljenje nas čaka na treningih," je dejala Mazejeva.

Najboljša slovenska športnica lanskega leta za razliko od lani ni želela obljubiti velikega kristalnega globusa, čeprav visokih ciljev ni skrivala. "V preteklih sezonah je bilo malo tekmovalcev, ki so zmagovali tako na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu kot tudi v svetovnem pokalu. V začetku sezone sem lani sicer startala na skupni seštevek, po vseh težavah pa se mi je ta načrt podrl in je bil glavni cilj SP. Letos pa si želim čim prej priti v formo, ki sem jo pokazala ob koncu lanske zime," je dodala Mazejeva.

Andrea Massi, vodja ekipe, je na novinarski konferenci pri sponzorju Avto Jarc v Mariboru dejal, da nekoliko zamujajo z vadbo, vendar ne zaradi poškodb. "Na srečo je Mazejeva zdrava, ima pa majhne težave v medenici, ki ji povzročajo bolečine pri vadbi. V pretekli sezoni je bila 193 dni na snegu, opravila je 46 tekem in 35 tisoč zavojev ter prinesla zmago Sloveniji na svetovnem prvenstvu. Mazejeva pa je profesionalna športnica in to stane. Kriza je povsod, ne le v Sloveniji, tega se zavedamo, vendar pa brez denarja tudi rezultatov ne bo. Urejanje težav s SZS mi je vzelo preveč časa, ki bi ga koristneje potrošil za vadbo. Z Liviom Magonijem sva sama proti sedmim članom drugih reprezentanc in zato ne želimo trošiti energije za druge stvari," je pojasnil Massi in dodal, da bo ekipa Mazejeve osnovala poseben sklad za obetavnega slovenskega smučarja, "vendar denar ne bo šel za uradnike".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

SZS je poravnala večino obveznosti za lani, je pojasnil pravnik Damjan Terpin, zamejski Slovenec, ki pomaga Mazejevi. Dejal je, da manjka le še majhen del sponzorskega denarja in večina nagrad, ki jih po posebnem aneksu za uspehe namenja zveza. Za naslednjo sezono ima obljubljene podobne pogoje kot lani, prav tako pa bo lahko še naprej na čeladi nosila ime svojega osebnega pokrovitelja, kar je bila ena najbolj kočljivih točk pogajanj s SZS.

Trener Livio Magoni je že uredil treninge na južni polobli, v Čilu bodo vadili hitre discipline, v Argentini pa tehnične. "V pretekli zimi smo imeli veliko težkih trenutkov, ki pa smo jih uspešno prebrodili in se veselili zelo uspešnega zaključka sezone z vrhuncem na SP v Garmisch Partenkirchnu. Tudi v naslednji zimi si želimo, da bi uspešno nastopala in ponovno zmagovala za Slovenijo. Zmage sem že dosegel za Italijo, vendar je ljubše zmagati za manjšo in tako lepo državo, kot je Slovenija," je dejal Magoni.

V pretekli sezoni je bilo malo tekmovalcev, ki so zmagovali tako na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu kot tudi v svetovnem pokalu. V začetku sezone sem lani sicer startala na skupni seštevek, po vseh težavah pa se mi je ta načrt podrl in je bil glavni cilj SP. Letos pa si želim čim prej priti v formo, ki sem jo pokazala ob koncu lanske zime.
Tina Maze

"Nekatere reprezentance, s katerimi smo doslej vadili, tega ne želijo več, ker jim je Mazejeva pač prevelika tekmica. Prositi moramo naše prijatelje na smučiščih, da dobimo enake snežne pogoje kot najboljše reprezentance na čelu z Avstrijci. Čeprav drugim nimamo kaj ponuditi, pa želimo ohranjati dobre odnose in si obenem zagotoviti vrhunske pogoje, da ne bi nazadovali," je dodal Massi.

Pogajanja s SZS je vodil Terpin. "Po SP smo 21. marca s predsednikom SZS Tomažem Lovšetom začeli reševati vprašanja za nazaj in se pogovarjati o načrtih za naprej. Pri slednjih se je zapletlo. Že tedaj sem ponudil možne temelje dogovora, ki smo jih po dolgih pogovorih sprejeli 13. maja. Pred dvema dnevoma, 7. junija, smo dobili večino sredstev poravnanih za nazaj, odprt ostaja le manjši del sponzorskega dogovora. Poravnani so bili stroški, ničesar pa še nismo dobili od nagrad, ki jih dobi tekmovalec po pravilniku SZS. Ta del bremena je Lovše prevzel nase in upamo, da bo izpolnil obljubo in bo tudi ta del poravnan do konca tega tedna. Za naslednjo sezono imamo obljubljene iste pogoje glede stroškov kot lani, breme aneksa za nagrade pa Lovše ni želel več prevzeti in tu se bomo morali še dogovoriti," je pojasnil Terpin.

Sezona se bo tekmovalno začela 22. oktobra s tradicionalnim ledeniškim veleslalomskim uvodom v Söldnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.